Marokon kierros – Mitä ehtii viikossa?

by Annika

Marrakech oli hyvä paikkaa ottaa ensituntumaa Marokkoon, mutta toki sieltä kannattaa jatkaa matkaa muuallekin. Mitä sitten ehtii viikossa nähdä Marokossa? Monet ihmettelivät, että miksi edes vaivaudumme vain viikoksi lähtemään, mutta minusta me ehdimme nähdä kyllä yhtä ja toistakin!

Lumihuippuiset Atlasvuoret siintävät horisontissa Marrakechistä tähyillessä, eikä Saharan aavikkokaan ole liian kaukana, jos aikaa vain on muutama päivä Marrakechin lisäksi. Meidän matka jatkui Atlasvuorten neulansilmämutkien kautta korkeuksiin. Afrikan mantereen toiseksi korkeinta vuorta Mt Toubkalia ei nähty, mutta ihan kivat (vaikkakin pilviset) maisemat oli siitä huolimatta.

In the cloudsVillage

Ensimmäinen stoppi oli lounaustauko Ouarzazaten kaupungissa, jossa opin, että Marokossa on itse asiassa melko suuri elokuvateollisuus. Ourzazatessa on filmistudio ja lähialueilla on aika mielettömiä kuvauspaikkoja jo luonnostaan. Muun muassa Asterix & Obelix, Gladiator, The Mummy ja Prince of Persia on filmattu Marokossa ja näiden kuvauspaikoillakin päästiin pyörähtämässä myöhemmin.

TagineKasbah

Lounaan jälkeen kiersimme hieman Taourirt Kasbah-‘linnoituksessa’. Marokossa törmää sanaan kasbah usein, niin nähtävyyksien kuin hotellienkin suhteen, ja se tarkoittaa kaikessa yksikertaisuudessaan muurein ympäröityä rakennusta/rakennuksia. Esimerkiksi pari meidän hotellia oli nimeltään kasbah, mutta sitä oli myös tämä nähtävyys, jota parhaillaan kunnostetaan UNESCOn toimesta (tosin maailmanperintölistalla kohde ei vielä ole).

Matka jatkui sään huonontuessa ja päämääräämme lähelle Gorges du Todgha-kanjonille saavuimme iltapimeällä. Marokkolaiseen tapaan Dar Ayour riadiin saavuttuamme berberiasuun pukeutunut nuorimies toivotteli meidät oikein lämpimästi tervetulleiksi ja pian edessämme höyrysi minttutee ja lautasella pieniä makeita naposteltavia.

Dar Ayournight sky

Vegaani illallinen oli jo etukäteen järjestetty, eikä se ollut kuulemma ongelma eikä mikään – paljastui, että ramadanin aikaan syödään paljon ruokia, jotka ovat täysin kasvipohjaisia, joten suurta mielikuvitusta ei meidän ruokavalio vaatinut. Pian herkuttelimmekin jo keitolla, perinteisellä taginella ja lopuksi napostelimme vielä hedelmiä samalla, kun juttelimme oppaamme ja kuskimme kanssa.

Tinerhirin kylän nähtävyys on siis jo mainittu Todgha kanjoni, jolla on korkeutta noin 160 metriä ja pituutta peräti 40 kilometriä. Kanjoni oli kyllä hieno nähtävyys sinänsä, mutta se oli kovin turistinen, sillä suuria turistibusseja oli parkissa useampi ja todellakin siellä on päällystetty tie, jonne mahtuu isommillakin busseilla. En lähtisi tänne asti ihan vain tämän kanjonin takia (etekin, kun olen nähnyt ehkä yhden maailman hienoimmista kanjoneista Jordanian Petrassa), mutta kun se oli siinä matkan varrella niin se oli ihan passeli stoppi.

gorge

Tuosta postauksen lopusta näkyvästä kartasta huomaa, että me tosiaan ajeltiin aika hyvä verran Marokossa (Marrakech – Merzouga välimatka ilman mutkia on noin 560km). Onneksi maisemat olivat kuitenkin todella kauniita ja tosi usein oli paikkoja, joihin pyysimme pysähtyä kuvailemaan hetkeksi. Tosin tunnustettakoon sen verran, että meikäläinen veteli sikeitä suuren osan automatkoista – en vaan voi pysyä hereillä autossa! Opaskin jo kyseli, että joka iltako me juhlitaan yömyöhään, kun aina autossa nukun…:D On the road

sceneryMarokossa yllätti sen vihreys, sillä olin aina kuvitellut koko maan aavikkomaiseksi. Saharaa ja Merzougaa lähestyttäessä toki maisema muuttuikin sellaiseksi, kuin olin sen kuvitellutkin mielessäni ja lopulta olimmekin aivan Saharan laidalla. Auringon laskiessa huojuva kamelikyyti vei dyyneille katsomaan huikeaa auringonlaskua. Seuraavana aamuna ryömimme sängystä ulos kirjaimellisesti kukonlaulun aikaan ja kävelimme kuvailemaan myös auringonnousua. Sahara

jumpSahara night

Viimeinen stoppi ennen Marrakechiin paluuta oli UNESCOn maailmanperintölistalla oleva Aït Benhaddou, esimerkki perinteisestä etelä-Marokkolaisesta arkkitehtuurista. Paikka on kuuluisa paitsi historiallisen arvonsa vuoksi, myös monien elokuvien ansiosta. Leffojen lisäksi mm. Game of Thrones sarjan jaksoja on filmattu täällä. Suureksi yllätyksekseni tänne ei ollut edes pääsymaksua, mutta lähes kaiken mahdollisen myyjiä oli kyllä alueen sisällä. Myyjät olivat kuitenkin kohteliaita, eivätkä ollenkaan niin aggressiivisia kuin Marrakechissa.

Ait Ben Haddouroad trip

Palattuamme Marrakechiin majoituimme uuden Marrakechin puolella, trendikkäällä ja modernilla alueella, joka oli valovuosien päästä vanhankaupungin tohinasta. Hotellimme oli resorttityyppinen, mutta aivan loistavan rentouttava paikka valmistautua kotimatkaan. Marokon majoituksista teen vielä oman postauksensa kokonaan, sillä niistä kyllä riittää juttua!

* Yhteistyössä Morocco Incoming Services

Saattaisit tykätä myös näistä

5 comments

Ansku BCN November 8, 2015 - 1:28 am

Mä en ole vielä koskaan ehtinyt Marokkoon asti, vaikka se on niin lähellä, sinne pääsisi meiltä todella edullisesti ja kavereilla on myös kakkosasunto Fezissä ja he ovat moneen kertaan sanoneet sen olevan vapaasti käytössämme. Tekisi kyllä mieli, mutta ehkä juuri se, että se on niin lähellä saa ajattelemaan, että ehtiihän sinne myöhemminkin…

Reply
Elina | Vaihda vapaalle November 8, 2015 - 4:14 am

Paljon olette kyllä ehtineet näkemään viikossa. 🙂 Marokko taitaa olla paljon monipuolisempi kuin mitä tulisi ajatelleeksi. Tuo kanjonkin näyttää upealta, vaikka onkin turistinen.

Reply
Tiina, Kinttupolulla November 9, 2015 - 3:16 am

Kivan näköinen reissu teillä 🙂 Ja mulla taisi käydä samallailla kuin Anskulla, että vaikka asuttiin Espanjassa vuosi ihan lähellä Marokkoa niin ei koskaan saatu aikaiseksi hypätä laivaan….

Reply
Pirkko / Meriharakka November 9, 2015 - 3:59 pm

Tämä sattui mielenkiintoiseen kohtaan – hahmottelin tuossa juuri Marokko + Algeria -matkaa, Marokkoon etukäteen kovin paljoa paneutumatta, mutta kun siihen sitten lopulta paneuduin, niin totesin, ettei käytettävissä olevaan aikaan mahdu molempia ja päädyimme tällä kertaa nyt sitten Algeriaan. Mutta kelasin läpi tuota, että mitä kaikkea Marokossa, sitten joskus, “pitäisi” nähdä!

Reply
Teea | Curious Feet November 15, 2015 - 11:07 am

Mielenkiintoisen kuuloinen reissu! Kuvauspaikoille olisi kiva päästä kiertelemään. Ja sama juttu kuin Anskulla ja Tiinalla, olen asunut Espanjassa yhteensä vajaan vuoden verran, mutta niin vain jäi matka Marokkoon välistä.. Vielä jonain päivänä!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.