Kanadan vähemmän tunnetut nähtävyydet

by Annika

Viime viikot ovat olleet oikein suotuisa Kanadan matkailulle. Tällä hetkellä täällä, Ottawassa etenkin mutta myös maanlaajuisesti, on menossa suuret viime hetken ponnistelut pian alkavaa Kanadan 150 juhlavuotta varten. Heti kun vuosi vaihtuu joulukuun lopussa, alkaa jo pari vuotta hehkutettu Canada 150 (ja meillä Ottawa 2017) vuosi ja sen myötä vuoden täydeltä tapahtumia – Ja jos mainontaa on uskominen, koko vuosi tulee olemaan yhtä juhlaa ja riemua.

Äskettäin Lonely Planet julkaisi vuoden 2017 parhaat matkakohteet ja Kanadahan siellä komeili ykköspaikalla – Ja tämä vaan lisäsi jo ennestään kiihtyvään hypetykseen Kanadasta. Tähän asti olen huomannut lähinnä kuinka Kanadan eri kaupungit houkuttelevat kanadalaisia vierailemaan ensi vuonna (Ottawa tietenkin pääkaupunkina etunenässä on investoinut hurjasti ja näkyvästi tähän), mutta nyt viimeistään Kanadan juhlavuoden mainonta kipusi kansainväliselle tasolle.

Mua kiinnostaisi ihan oikeasti tietää, mitä teille tulee mieleen Kanadasta matkakohteena?

Koetan muistella aikaa, jolloin en vielä asunut täällä ja mitä silloin tiesin Kanadasta. No tiesin Kalliovuoret ja Vancouverin. Todennäköisesti jossain vaiheessa luulin Vancouverin olevan Kanadan pääkaupunki. Verrattuna siihen mitä tiesin Yhdysvalloista (kiitos TV-sarjojen ja leffojen), tietoni Kanadasta oli minimaalista!

Kanadan matkailun parissa työskentelyn myötä olen oppinut todella mielenkiintoisista paikoista, joista kaikki kanadalaisetkaan eivät näytä tietävän. Tällä kertaa haluan esitellä teille muutamia huikeita paikkoja, joista monet ovat löytäneet tiensä matkalistalleni.

Sable Island, Nova Scotia

sable island wild horses

Sable Islandin villihevoset. Kuva: Creative Commons Licence, credit: ‘sleepyorange’

Noin 175km Nova Scotian mannermaalta sijaitsee hiekkapeittoinen saari, joka on noin 42km pitkä, mutta leveimmillään vain 1.5km. Asukasluku on huikea 5. Saaren suurin wow-factor on kuitenkin sen villihevoset! Saarella on asunut suurin piirtein saman verran villihevosia aina 1800-luvun loppupuolelta lähtien, nykyään niitä on noin 400. Ennen vanhaan osa hevosista haettiin pois ja myytiin kaivoshevosiksi Nova Scotian hiilikaivoksille, mutta 60-luvulla Kanada kuitenkin päätti lopettaa tämän käytännön ja asetti lain suojelemaan hevosia ihmisten sekaantumiselta. Nykyisin ne ovat siis kirjaimellisesti villihevosia. Sable Islandilla voi käydä kesäkuusta lokakuuhun, mutta siellä vierailu vaatii rekisteröitymisen ja sinne pääsee luonnollisesti vain pienkoneella tai meriteitse. Tämä on niiiiin bucket list-kohde mulle!

Okanagan viinialue, British Columbia + Kanadan aavikko

BC winery visit
Myönnän, että olin asunut Kanadassa jo useamman vuoden ennen kuin kuulin Okanagan viinialueesta. Jos jotain en yhdistänyt aiemmin Kanadaan, niin se oli viinintuotanto! Mutta todellakin, Okanagan alue Brittiläisen Kolumbian sisämaassa on todella kaunista aluetta ja siellä on monen mukaan myös paras ilmasto sillä siellä sataa hyvin vähän. Itse asiassa aivan Okanagan eteläpuolella on Kanadan ainoa ja ihkaoikea aavikko! Okanagan alueella on reilut 200 viinitilaa ja suurin osa niistä noin 100km mittaisen Okanagan -järven ympärillä. Alueella voi pyöräillä kuten minä tien pari vuotta sitten, tai toki viinitiloilla voi vierailla autoillen tai kesäisin viinibusseilla, jos seurueen kaikki jäsenet haluavat maistella 😉  Sivuhuomiona ja päivän faktana pitänee sanoa, että Okanagan on Kanadan toiseksi suurin viinialue, sillä Niagaran viinialue täällä Ontariossa on isompi. Kuka arvasi, että talvi ja viini sopisivat näin hyvin yhteen? Toimituksen huomatus: tällä hetkellä on pullo Niagaran Rieslingiä jääkaapissa 😉

Newfoundlandin jäävuoret


Tiesitkö, että Newfoundlandin rannoilla kävellessä voi keväisin nähdä jäävuorien lipuvan ohi ja bongata valaita ihan maalta käsin? Kun Kanadan pohjoisen jäälautat alkavat lipua etelään, kulkee niiden reitti Newfoundlandin ja Labradorin rantoja hipoen ja jäävuorien bongailu on ihan jokavuotinen juttu. Sattuman kauppaa on se, että valaiden muutto sattuu usein samaan aikaan touko-kesäkuulle ja Newfounland on ainakin omien sanojensa mukaan yksi maailman parhaista paikoista valaiden bongaamiseen. Newfoundlandista löytyy myös jylhiä maisemia ja siellä on tilaa temmeltää upeissa vuonomaisemissa. Löytyypä sieltä Pohjois-Amerikan ainoa oikeaksi todistettu viikinkien asutus, l’Anse aux Meadows.

Haida Gwaii

Aerial View of Murchison and Faraday Islands, IC D. Will
Kanadan Galapagoksenakin tunnettu Haida Gwaii on reilun 150 saaren ryhmä Kanadan länsirannikolla, noin kahden tunnin lennon päästä Vancouverista. Saaret ovat kulttuurilliseti tärkä alue ja Haida-alkuperäiskansan asuinpaikka jo tuhansien vuosien ajan, mutta saaret ovat myös biologisesti puhuen ainutlaatuisia. Vain muutaman kilometrin päässä saarista merenpohja tipahtaa 100 metristä kilometrin syvyyteen ja tämä tuo alueelle suuren määrän valaita ja muita vedeneläviä. Lisäksi Haida Gwaiin saaret ovat kuuluisia, sillä toisin kuin muualla Kanadassa, nämä saaret välttivät jääkauden suurilta osin. Tämän ja saarien eristyneisyyden vuoksi vuoksi saarilla asuu eläimiä ja kasveja, joita löytyy ainostaan näiltä saarilta tai kaukaisista paikoista, kuten Japanista. Saarilta löytyy myös lukuisia toteemipaaluja ja saaret ovat erinomainen paikka oppia alkuperäiskansoista, tai First Nations, kuten ne Kanadassa tunnetaan.

Bay of Fundy, New Brunswick


Tiedätkö, kuinka iso on maailman suurin vuorovedenvaihtelu? Se on keskimäärin huikeat 14 metriä (joidenkin tietojen mukaan jopa 16 metriä), ja sitä voi todistaa Bay of Fundy-nimisessä paikassa itäisessä New Brunswickin provinssissa. Kaksi kertaa päivässä valtava vesimassa liikkuu tähän lahteen Atlantilta ja maisema muuttuu sen mukana. Kannattaa siis olla tarkkana, ettei laita leiriä väärään paikkaan 😉

Kanada matkakohteena

 

Oletko käynyt koskaan Kanadassa, tai onko reissu kenties suunnitteilla? 2017 on varmasti erittäin otollinen aika ja esimerkiksi kaikki luonnonpuistot (national park) ovat ilmaisia koko vuoden ajan. Juhlinnat todellakin alkavat heti vuoden vaihtuessa ja Ottawassakin on vihdoin ilotulitus – Sitä ei ole uutena vuotena ollut vuosikausiin, mikä on minusta aivan käsittämätöntä pääkaupungilta 😀 Suurimmat bileet on tietysti tuttuun tapaan heinäkuun 1. päivä, Kanada-päivänä. Jos suunnittelet reissua tuolle ajankohdalle, suunnittele se ajoissa (ja varaudu korkeisiin hotellihintoihin..!). Nyt ei muuta kuin reissua suunnitteleen 😉

Saattaisit tykätä myös näistä

5 comments

Ella November 26, 2016 - 4:35 pm

Oon käynyt monesti Victoriassa ja Vancouverissa (Victoria muuten lempikaupunki maailmassa ja Kanada ihanin maa missä oon käynyt), enkä oo kuullukkaan tällaisesta juhlavuodesta! Vuosi sitten satuin Canada dayn aikaan ja olihan se mahtava, ensvuodelle ois kans reissu suunnitteilla ihanaa?

Reply
Annika November 26, 2016 - 4:50 pm

Minunkin suosikki on Victoria, se on aivan ihana! Ehdottomasti ainakin paras kaupunki Kanadassa. Huippua että olet tulossa käymään Kanadan juhlavuotena! Joko tiedät minne päin Kanadaa suuntaat?

Reply
Jenni Manninen November 26, 2016 - 4:36 pm

Hoksaa myös Maylong ja August long weekend hinnat on kyllä taivaissa ja usein buukattuna täyteen tosi aikaisin.

Vautsi tuli kyllä itellekkin monta uutta kohdetta missä pitäs päästä käymään.

Lisäisin toki listalle Wells Grayn provincial puiston vesiputoukset jotka on henkeäsalpaavat ja ns. Hidden gem mutta sopivasti matkan varrella jos ajelet Jasperiasta tänne päin Highway 5sta ?

Täytyy tunnustaa itelläkin on avattu tällä kertaa kyllä ihan kamloopsilainen viinipullo jääkaapissa.
Ens kesänä mun kolmekymppisiä juhlimaan viinitilakierroksille?

Reply
Annika November 26, 2016 - 4:53 pm

Joo tosiaan jokainen pitkä vkonloppu tietää ekstamaksua 😛 Hei oon kuullut paljon hyvää tuosta Wells Graysta! Olikos se se paikka jossa oli paljon karhuja myös..? Kuulin siitä just kun olin tuolla Okanagan alueella silloin.
Enpä muuten tiennyt, että Kamploopsissa on viinitiloja?? 😀 Ja viintilakierros kuulostaa aivan mahtavalta..! Olen koittanut Adamia houkutella mutta kun se ei juo viiniä niin kestää tässä suostuttelussa 😉

Reply
Suunnaton July 1, 2018 - 3:08 pm

Piti nyt Camada Dayn kunniaksi selailla sun kanadapostauksiasi 🙂 Aika kivoja ja uusia paikkoja olit tähän listannut! Etenkin Haida Gwaiin saaret kuulosti aika huipuilta. Seuraavalla reissulla pitänee palata Kalliovuorille BC:n puolelta (viimeksi oltiin Albertassa), mutta sen jälkeen olisi kiva päästä koluamaan Kanadaa enemmänkin.
Fiilistelen vieläkin, miten hyvä tuuri meillä kävi, kun matkustettiin kauan haaveilemaani Kanadaan juuri viime vuonna ja päästiin kokemaan 150-vuotisjuhlavuosi. Ja vielä kaiken päälle The Canada Day. Ihan mahtavaa <3
Olisi muuten tosi kiva lukea, millaisena sä koit 2017 juhlavuoden, kun pääsit sitä kokemaan enemmänkin siellä paikanpäällä.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.