Instagram Travel Thursday: Jerusalem

by Annika

Tämän viikon Instagram Travel Thursdayn kuvat tulevat taas arkistoisten kätköistä muutaman vuoden takaisen lähi-idän reissun ajalta. Matkakuumetta voi käydä nostattamassa myös muiden osallistuvien bloggaajien sivuilta, joihin löytyvät linkit esimerkiksi Destination Unknown blogista!

Jerusalem on ollut varmaan yksi mielenkiintoisimmista kaupunkikohteista, jossa olen käynyt. Kun reissasin Israelia ja naapurimaita, Jerusalem oli toki korkealla nähtävien paikkojen listallani. Menin Jerusalemiin linja-autolla Tel Avivista, joka on vain noin 60 kilometrin päässä -Israel on hyvin pieni maa. Saavuin Länsi-Jerusalemiin ja se oli siisti ja moderni alue, paljon trendikkäitä kahviloita ja ravintoloita siellä täällä. Se ei ihan ollut se ensivaikutelma, mitä odotin! Se Jerusalem, yksi maailman vanhimmista kaupungeista josta olin koulussa oppinut, löytyi kyllä sitten vanhankaupungin muurien sisäpuolelta.

2013-09-26_1380197556

Uutisia lukiessa saa joskus sen käsityksen, että siellä tapellaan ja rähistään, tai heitellään pommeja ravintoloihin (tosin, kyllähän siellä on sitäkin tapahtunut), mutta minä sain kuvan kaupungista, jossa eri uskontoryhmät elävät nyt ainakin suurinpiirtein sovussa. Vanhankaupungin sisällä on todella suuret erot eri kortteleiden välillä; juutalaisten kortteli oli siisti, suht avoin ja todella hiljainen kun taas muslimikortteli oli kaikkea muuta; meluisa, ahdas ja melkoinen sekasotku ruokakojuja, matkamuistomyymälöitä, aaseja ja juoksevia lapsia. Molemmat olivat viehättäviä omalla tavallaan, kulttuurien erilaisuus korostuu uskomattomalla tavalla niin pienellä alueella.

2013-09-26_1380197398

Jerusalemissa on nähtävää aivan hirvittävä määrä, ja vaikkei uskonnollisia intressejä olisikaan, niin on ne silti vaikuttavia, vaikka jo pelkän iän ja statuksen takia. Vanhankaupungin muurien sisäpuolella on esimerksiksi juutalaisten itkumuuri, jossa hattupäiset vanhoillisjuutalaismiehet korkkiruuvikiharoineen parveilevat, sekä tietysti vähän kaikki muutkin. Suoraan itkumuurin takana on Kalliomoskeija kukkulalla, jonne päästäkseen saa läpikäydä melkoiset turvatarkastukset. Itse alue on puistomainen ja ainakin minun siellä käydessä yllättävän rauhallinen ja seesteinen paikka.

2013-09-26_1380197635

Kalliomoskeija on yhdessä viereisen Al-Aksa moskeijan kanssa muslimien kolmanneksi pyhin paikka ja sen sisällä sanotaan olevan paikka, josta islamin perustaja Muhammad nousi taivaaseen. Jotta asiat ei kuitenkaan olisi liian yksinkertaisia, on samaisen moskeijan sisällä oleva “foundation stone” ja sen ympäristö on myös juutalaisten pyhin paikka. Aikoinaan sekä muslimit että juutalaiset rukoilivat paikassa yhdessä, mutta sitten syystä jos toisestakin alkoi kyseisten uskontojen kiistely, eikä molempien uskontojen edustajia taideta juuri nähdä tuolla paikalla yhtäaikaa.

2013-09-26_1380197712

Mutta kaiken kaikkiaan Jerusalem on todella vaikuttava kaupunki ja ehdottomasti käymisen arvoinen, monipuolinen paikka. Suosittelen kuitenkin tutustumaan vanhan kaupungin kaikkiin alueisiin ja etenkin muurien ulkopuolella olevaan Itä-Jerusalemiin, joka on palestiinalaisten aluetta. Eri uskontojen lisäksi Jerusalemissa ei voi olla huomaamatta silmiinpistäviä eroja israelilaisten ja palestiinalaisten alueiden välillä. Jerusalem on mielestäni yksi niistä matkakohteista, josta saa varmasti enemmän irti, jos on vähän taustatietoa kaupungin historiasta ja nykytilanteesta. Jerusalem toimii myös hyvänä tukikohtana Länsirannan tutkimiselle, jos ei halua länsirannalla sijaitsevissa kaupungeissa majoittua. Jerusalemisa majoitusta saa halvallakin itä-Jerusalemin puolelta, kun taas länsipuolella on modernimpaa ja tyyriimpää.

 

Saattaisit tykätä myös näistä

6 comments

VeeraBianca September 26, 2013 - 9:08 am

Kiitos ihan tuhannesti, että juuri tänään valitsin aiheeksi Jerusalemin! Lähden itse huomenna Tel Aviviin, joten voi olla että vaikka päiviä on vain 3 ja puoli -on ainakin se puolikas omistettava Jerusalemille!

Reply
Annika September 26, 2013 - 9:16 am

Ole hyvä 🙂 Niistä Tel Aviv kommentoinnista tuli tämä nimenomaan mieleen! Ehdottomasti käymisen arvoinen, ja välimatkat on onneksi tosi lyhyitä siellä. Nauti matkasta ja auringosta!!

Reply
Katariina September 26, 2013 - 2:41 pm

Voi…. Tuonnehan mä lähden…pitää vaan mietiskellä koska ja kuinka pitkäksi aikaa. Historia friikkinä paikka on juurikin must !

Mitenkäs en ole aiemmin blogiasi löytänyt…..No parempi myöhään kun ei milloinkaan 😀

Reply
Annika September 26, 2013 - 8:14 pm

No parempi myöhään kuin ei milloinkaan 😀 Ei siitä nyt edes montaa viikkoa ole vielä, kun siirryin tänne uudistetun blogin puolelle. Jerusalem on kyllä aivan mahtava paikka ja jos vaikka historia ei kiinnostaisi pätkääkään, alkaisi se tuolla kyllä kiinnostamaan. Ja historiaintoilijana jos tuonne menee, niin saa varmasti kulumaan päivän jos toisenkin..Minä ainakin sain!

Reply
Nella Kaukokaipuu September 26, 2013 - 2:42 pm

Tuo kulttuurien eroavuus kaduittain kuulostaa mielenkiintoiselta. Ja oli varmasti aikamoista katseltavaa. 🙂 Kuvat ovat ihania kuten aina! Jerusalem kyllä kiinnostaisi matkakohteena, Tel Aviv myös. 🙂

Reply
Annika September 26, 2013 - 8:16 pm

Kiitos! Joo se on aika jännä kokemus, kun kadun kulman toisella puoliskolla odottaa melkein eri maailma..! Tel Aviv oli kiva kanssa, mutta eroa on kuin yöllä ja päivällä.

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.