Viinin viemää

by Annika

Kanadasta tulee yleensä ensimmäisenä mieleen pöllyävä lumi, jylhät vuoristot ja loppumattomat metsät. Ehkäpä myös karvaiset ystävämme karhut. Kumpuilevat viinipellot, persikka-, kirsikka- ja omenatilat yhdistetään yleensä Kaliforniaan tai tietysti etelä-Eurooppaan. Kun itse näin pari vuotta sitten paikallisia viinirypäleitä maalaismarkkinoilla, en ollut uskoa silmiäni. Viinirypäleitä! Kanadasta?

Viimeisen viikon aikana kävin varmaan yli kymmenellä viinitilalla (menin kyllä niin laskuista sekaisin, mutta kuka sitä kirjaa pitää..) ja opin yhtä jos toistakin viinintuotannosta Kanadassa. Tämä Brittiläisen Columbian alue, jolla olen reissannut, on nimeltään Okanagan mutta tämä on itse asiassa vain toiseksi suurin viinintuotantoalue Kanadassa, sillä suurin on yllättäen hyvinkin lähellä kotia, Niagaran alueella Ontariossa. Okanagan viinialue on about kolmen tunnin ajon päässä Vancouverista itään (road tripin suunnittelijat huom huom!).

Grapes

Okanagan alue on itse asiassa Kanadan lämpimin alue ja siellä sijaitsee myös Kanadan ainoa aavikko, aivan Yhdysvaltojen rajalla. Vesisadetta ei siis ole liiaksi asti, mutta maaperä on volkaanista ja sen vuoksi hyvin hedelmällistä eli ideaalista viiniviljelyyn. Tai niiden persikoiden ja muiden hedelmien tuottamiseen. Viinitiloja on todellakin yksi toisensa jälkeen ja joillain alueilla, kuten Naramatassa, on vaikea edes erottaa mikä on kenenkin viljelyksiä. Kun 15 kilometrin mittaisella tien pätkällä on 36 viinitilaa, niin vähemmästäkin menee sekaisin! Viiniä maisteleva pyöräilevä turisti ainakin. Näin olen siis kuullut, itsehän en asiasta tietäisi suinkaan yhtään mitään.

Crossing

Onko kanadalainen viini sitten edes hyvää? On! Myönnän, että tuli maisteltua muutamaa eri viiniä ja löysin ehdottoman suosikkiviinini, Wild Goose tilan Autum Gold valkoviinin. Aivan taivaallisen pehmeä ja kaikin puolin loistava viini. Minä en nyt kaikesta viinitilojen kiertelystä huolimatta ole mitenkään ekspertti, joten minun sanaan ei ole pakko luottaa makuasioissa. Mutta, uskokaa uutisointia! Kelownassa sijaitsevan Summerhill Pyramidin kuohuviini oli maailman kymmenen parhaan kuoharin joukossa ja oli ainoa Pohjois-Amerikkalainen viini, joka pääsi palkinnoille yleisesti Ranskan dominoivassa kuohuviinin tuotannossa. Viime vuonna myöskin Kelowassa sijaitsevan Mission Hill tilan pinot noir valittiin maailman parhaaksi lajissaan. Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Tuo oma suosikkini oli valittu British Columbian toiseksi parhaaksi tänä vuonna, joten uskokaa pois hyvää se on!

Winner

Nuo yllämainitut viinitilat ovat aika isoja, mutta suurin osa tämän alueen viinitiloista on itse asiassa aika pieniä ja monet perheomisteisia. Pienillä viinitiloilla on aivan erilainen tunnelma kuin suuremmilla tiloilla, jotka saavat bussilasteittain (aasialaisia) vierailijoita. Olin liikkellä vähän off seasonin aikaan, mutta monet pienten tilojen omistajat avasivat mielellään maisteluhuoneen yksinäiselle turistille. Samalla tuli rupateltua tilojen historiasta. Monien tilojen yhteydessä on ravintola, jotka yleensä ovat aika hintavia. Pienemmät tilat eivät ole hankkineet ravintolalupaa, vaan sen sijaan tarjoavat piknik paikan loistavilla näkymillä ja tietysti viinipullon voi ostaa paikan päältä.

Vinegars

Viinitilojen nimet vaihtelevat klassisesta Mission Hillistä tai Cedar Creekista erikoisempiin nimiin, joissa on yleensä jokin tarina takana. Omat suosikkini olivat Therapy Vineyards jossa olin yötäkin sekä See Ya Later ja Dirty Laundry tilat, joissa kävin vain pyörähtämässä. Parhaiten nimetyn viinin tittelin sai jo täälläkin vilahtaneen Therapy Vineyardsin Froidian Sip. Blasted Church viinitila on ottanut nimensä ihan tosissaan ja niin etiketit kuin nettisivutkin jatkavat pilke silmäkulmassa-linjalla. Mahtaakohan esimerkiksi Ranskan viinitilat olla yhtä luovia nimien suhteen, vai ollaankohan siellä enemmänkin asialinjalla? Epäilen jälkimmäistä.

Jos siis olet suunnittelemassa pidempää reissua esimerkiksi Vancouverin alueelle, niin suosittelen lämpimästi pientä road trippia Okanagan alueelle. Itse ihastuin alueeseen niin, että haaveilen jo paluusta kesäaikaan Adamin kanssa. Viinin lisäksi alueelta löytyy huikeita maisemia, niin kuin British Columbiasta melkein joka puolella!

Saattaisit tykätä myös näistä

6 comments

Maarit Johanna October 29, 2014 - 8:35 am

Aaah. Luin Annan blogista vasta niitä viini ja shampanja-juttuja. Niinkuin varmaan äsken omasta blogistani luit, en ole alkoholin suurkuluttaja, mutta viinin maistelu viinitiloilla vois todellakin olla mun juttu! Ja Kanadassa, what? 😀 Tästä voisi todellakin ottaa enemmän selvää. Kuvatkin näyttää niinkuin olisivat enempi Ranskasta kun aurinkokin noin kauniisti paistaa. Käsittämätöntä. 🙂

Reply
Annika October 29, 2014 - 6:18 pm

Kyllä juu tähän viinimaisteluun minäkin tykkään enemmän keskittyä! Ensin meinasi kyllä naurattaa, kun ne maistiaiset mitä ne antaa on ihan tosi pieniä, mutta niitä on yleensä 4 ja sitten kun käy muutamalla viinitilalla lyhyen ajan sisään niin hyvinhän siinä tulee hilpeä meininki 😉

Reply
Marimente October 30, 2014 - 12:42 pm

Kanada jaksaa aina yllättää positiivisesti, eipä tullut mieleenkään että siellä olisi paikallista viinintuotantoa! Olikos se Naked Grape mitä sillon sivistyneesti siemailtiin teillä kanadalaista? Ja hmm, tässähän herää villi mielikuvitus, pääsiskö noille viinitiloille vaikka töihin…? ;D

Reply
Annika October 31, 2014 - 7:47 am

Olihan se joo Naked Grape Kanadasta, taitaa olla jopa ihan Ontariosta! Ja todellakin pääsee töihin noille tiloille, BC:ssä ainakin on kuulemma paljon seasonal workers!

Reply
Annika October 31, 2014 - 2:49 am

En minäkään tiennyt, että sieltä päin Kanadaa löytyy noin monta viinitilaa.. näyttää ihanalta, ja tosiaan, ihan Ranskan maaseudulta 🙂

Reply
Annika October 31, 2014 - 7:46 am

No älä muuta sano! Nyt heräsi kiinnostus kierrellä Ontarionkin viinitiloja, vaikka epäilen onkohan ne yhtä nättejä mitä nämä Okanagan alueet 😉

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.