Jäätynyt kaupunki

by Annika

Lumipeite palasi vihdoin Ottawaan viikonloppuna. Meillehän kävi niin ikävästi, että kaikki lumi suli pois joulupäivänä ja minä koin todellakin ensimmäisen lumettoman joulun vaikka olin juuri joulun alla tänne kirjoitellut, ettei Kanadassa tarvitse tällaisesta murehtia. Noh, viikon päivät meni lumettomana, mutta tuiskusi se onneksi takaisin.

Luontoäiti lisäsi vähän ekstraa tähän lumimyräkkään ja päällysti noin parinkymmenen sentin lumikerroksen jäällä. Jäätävä sade seurasi siis heti lumisateen jälkeen ja sekös vasta loi aikamoisen talven ihmemaan Ottawaan! Lumen päällä oli noin puolen sentin kerros jäätä ja voin kertoa, että tunnen yhden luistelevan koiranpennun, joka ei yhtään ymmärtänyt miksei lumi enää upottanut. Jääkerros ei kuitenkaan peittänyt ainostaan tuoretta lumipeitettä, vaan kaiken muunkin. Ottawa olisi voinut mennyt Frozen-leffan kuvauspaikkana aivan huoletta!

Winter glaze

Manailimme kerran jos toisenkin, ettemme ottaneet kameraa kävelylle mukaan, mutta onneksi puhelimilla sai kuitenkin ihan kivoja kuvia. “Kävely” on ehkä vähän epätarkka termi kuvaamaan meidän luistelevaa huojumista, sillä kävelytietkin olivat paksun jääpeitteen peitossa. Nisu ei oppinut yhdestä, kahdesta eikä edes kolmannesta kaatumisestaan vaan sinnikäästi yritti juosta ympäriinsä jäällä ja  minä jännitin, että milloin sillä käy pahasti. Ei onneksi käynyt, mutta olihan se väsynyt kun peruslenkillä piti nähdä ekstravaivaa vain pysyäkseen pystyssä.

Winter Pine needles

Jääkerros teki puiden oksista painavampia ja vastaan tuli parikin isohkoa oksaa, jotka olivat katkenneet painonsa alla. Jääpeitteiset puut ja pensaat olivat aivan uskomattoman kauniita, enkä voinut olla ajattelmatta miten kaunis talvinen luonto voikaan olla. Samalla muistin kuulleeni lukemattomia tarinoita vuoden 1998 jäämyrskystä, jossa toistui tämä sama ‘jääsade’ ilmiö, mutta jääkerros oli senttien paksuinen. Ottawa ja Montreal olivat sähköttä useita viikkoja koska yli 1000 sähkötornia johtoineen murenivat jään alla ja Ottawassa julistettiin hätätila. Tuo jäämyrsky on aikamoinen legenda täällä päin ja itse asiassa sen jälkiä näkyy edelleenkin metsissä, joiden puut joko kaatuivat tai tulivat epämuodostuneiksi tuona aikana.

Winter ice

Tämänkertainen jäätävä sade oli kuitenkin aika mieto ja loi vain taianomaisia maisemia. Tai itse asiassa juuri tsekkasin uutiset ja siellä sanottiin Québecin puolella olevan 150 000 taloutta ilman sähköä… Säätiedotus lupaili tämän talven kylmimpiä kelejä tulevaksi, joten ilmeisesti tuo jääkerros ei ole lähdössä mihinkään ihan heti. Hyvällä tuurilla pääsen siis vielä aurinkoisellakin ilmalla kuvailemaan ja ihan kameran kanssa.

Winter berries2

Mulla tosin loppuu aika kesken, koska minähän olen lähdössä torstaina Suomeen! Reilu viikko menee kotona lomaillessa, Matkamessuilla hengatessa, kavereita nähdessä ja jonkin ihmeen mutkan kautta päädyn kuulkaas vielä luennoimaankin Kalajoen ammattiopistoon. Hahah, en ihmettele yhtään jos teillä on yhtä epäuskoinen ilme kuin mulla, tuli vähän puskista tämä juttu. Mutta onhan tässä vielä viikko aikaa kehitellä jutun juurta kerrottavaksi. Pitänee alkaa siis suunnittelemaan Suomen reissua, pakkaamaan ja järkkään viime hetken juttuja!

Palaillaanpas pian asiaan!

 

Saattaisit tykätä myös näistä

11 comments

Annika January 5, 2015 - 8:06 am

Ihan mielettömän kaunista, en ole koskaan nähnyt mitään noin upeeta! Näyttää jopa vähän epätodelliselta.
Hyvä matkajärjestelyjä – ehkä nähdään ensi viikolla täällä Helsingissä 🙂

Reply
Annika January 5, 2015 - 8:22 am

Kiitos! En ole minäkään tämmöisiä kovin usein nähnyt! Aivan huippua tosiaan, nähdään Helsingissä, jee! 😀

Reply
Marikaw January 5, 2015 - 12:40 pm

Ihanan näköistä! 🙂 Kunnon Frozen fiilis tosiaan. Kai laulelit let it go:ta lenkillä? 😀

Reply
Annika January 6, 2015 - 10:09 pm

Hahah, myönnän saattoi jokunen säe tuosta biisistä kajahtaa… 😀

Reply
Jenni Manninen January 5, 2015 - 12:43 pm

ihana, on kyllä tosi kaunista! Lucy ois mielissään hiukan obsessed ton Frozenin kanssa, eilen heittili vettä saunassa ympäriinsä “it’s okay, it’s turning into ice”, sure Elsa haha. Mites Ottawassa toimii toi tiehuolto, meillä on yllättäen snowday ja tieden kunto on jotain ihan järkyttävää, auraa ei eilisen aamun jälkeen ole näkynyt ja hyvä että erottaa missä se tie menee.

Voin kuvitella pikku Nisu raukan luistelemassa, reppana!

Ihanaa Suomen “lomaa” kyllä aika kiireiseltä vaikuttaa, innolla odotan kuulla mites se reissu menee!

Reply
Annika January 6, 2015 - 10:12 pm

No Frozen on aivan huippu, saa siitä ollakin obsessed 😀 Hahah, mahtava mielikuvitus sillä tytöllä kyllä. Täällä toimii aika hyvin tiehommat, etenkin kun ollaan aika keskeisellä alueella ja tuossa on aika kiireinen tie lähellä niin ne pitää sen siistinä. Yöllä saa kyllä manata, kun herään aurojen ääniin, kun yöllähän ne noita teitä aukoo. Jos on kovasti tullut lunta, niin kuin nyt tuli, niin yleensä menee jonkin verran pidempään (siis tyylin päivä kaks) että ne saa lumipenkat kolattua pois tien ja kävelytien väliltä ja bussipysäkit avattua. Mutta sanoisin, että aika hyvin pelaa! Ja nyt muuten tuli sellaset pakkasetkin vielä, että Nisu on ekaa kertaa kylmissään ulkona raasu!

Reply
Jenni / Globe Called Home January 5, 2015 - 4:31 pm

Noi jäämyrskyt on kyllä aivan ihmeellisiä! Me törmättiin vuosi sitten tuollaiseen Oklahomassa – tai ei onneksi törmätty, tai olisi muuttomatka Georgiasta Coloradoon saattanut tyssätä siihen kesärenkailla ja avoautolla… mutta päästiin ihmettelemään jälkiä, ja olihan se aika hienoa! Multa löytyy kuvia täältä:
http://globecalledhome.fi/2013/12/paiva-jaamyrskyn-jalkeen/

Onneksi ei oltu viime helmikuussa Atlantassa, kun sinne iski tuollainen. Etelän kaupunki on muutenkin helisemässä lumien kanssa, ja sitten vielä jäämyrsky… Ihmiset oli dumpanneet autojaan interstateille, ja jengillä oli mennyt kotimatkaan töistä 4-8 tuntia, tai sitten eivät olleet päässeet kotiin ollenkaan. Yksi Iiron työkaveri totesi seuraavana päivänä, ettei töihin ole tulemista, koska bensa-autoa ei saa ulos tallista jäisen tien ansiosta, ja tallin ulkopuolella olevasta sähköautosta oli akku lopussa ja ainoa latauspiste siellä tallissa. Ja sitten tietty suomalaiset naureskeli Atlantan menolle, mutta eipä Suomessa noita jäämyrskyjä ihan hirveän usein näy…

Hauskaa Suomi-lomaa ja matkamessuilua!

Reply
Annika January 6, 2015 - 10:20 pm

Vau, aika jännä että noinkin etelässä on ollut jäämyrsky!! Ne on siellä varmasti olleet sekaisin, kun täälläkin niin talvisessa paikassa aiheuttaa vähän haipakkaa tällaiset. Kauhealta kyllä kuulostaa tuo Atlantan meininki, tosin meidänkin toimistolla oli osa porukasta tunnin myöhässä kun autot oli jään peitossa ja tiet kiinni… Hauskoja nämä tämmöset 😉

Reply
Maarit Johanna January 6, 2015 - 5:45 am

Tännekin mieto jäämyrsky kiitos! Aivan mielettömän näköistä. Tosin en kyllä toivoisi liikennekaaosta, mutta nuo kauniit puut voisin ottaa. Kuulostaa käsittämättömältä että systeemit voi murentua jään alla eikä ihmiset uskalla ajaa töihin.
Islannissakin mentiin kyllä ihan tavallisesta lumimyrskystäkin sekaisin eikä aura-autot kulkeneet.
Tämänpäiväinen -32’c Sodankylässä tuntuu jo ihan kivalta, aurinkokin pilkistelee ja pystyy hyvin ulkoilemaan kun on niin tyyntä.

Hei olitko sinäkin tulossa Matkamessuille tänä vuonna?! 🙂

Reply
Annika January 6, 2015 - 10:22 pm

Nää puut on oikeesti aivan mielettömiä, vieläkin! Ollaan ihan innoissaan täällä 😀 Mitäh, eikö Islannissa osata suhtautua lumeen?? Tämä oli ihan uutta tietoa mulle! Ja jestas sentään, -32 kuulostaa kauhealta 😀 Oon muka ollut hätää kärsimässä kun on ensimmäiset -20 pakkaset nyt menossa vasta. Mutta hei, kohtahan se on Juhannus kun positiivisesti ajattelee 😉

Ja joo, todellakin tuun matkamessuilla, joten nähdään siellä!! 🙂

Reply
Jäätyneempi kaupunki- kuvakokoelma | Tarinoita Maailmalta January 6, 2015 - 10:51 pm

[…] tasan samasta aiheesta kuin viimeksikin. Koska tarinoin lumesta ja jäästä ja niiden symbioosta jo viimeksi, niin tässä postauksessa keskitytään sitten laadukkaampiin kuviin, kun viime postauksen kuvat […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.