Pingviinit ohoi! Tämä bloggaaja tulee Etelämantereelle

by Annika

Pari päivää sitten aprillipäivänä arvuuttelin teiltä, minne luulette minun lähtevän loppuvuodesta reissuun. Kaikki vaihtoehdot oli aivan huikeita, mutta oli yksi kohde, jonne kukaan ei arvannut minun menevän. Ja uskokaa tai älkää, juuri sinne olen menossa; Etelämantereelle. Antarktikalle, seitsemännelle mantereelle, olkoonkin että tästä tulee vasta kuudes mantereeni.

Totuus on todellakin joskus tarua ihmeellisempää. Vaikka Bucket listaltani löytyykin kohta ‘Käy Etelämantereella’, tämän luulin olevan se todennäköisesti toteutumattomin kohta listalta, tai ainakin sellainen jonka toteutan sitten lähempänä eläkeikää. Vielä pitää ihan nipistää välillä itseä, voiko tämä olla tottakaan? Monikymmensivuista manuaaalia lukiessa tosin alkaa tuntumaan jo vähän todellisemmalta, vaikkei reissu tapahdukaan vasta kuin aivan kauden alussa eli marraskuun puolivälissä.

Minulta ehdittiinkin jo kysyä, että miten ihmeessä Etelämantereelle edes pääsee. Ensin on tietysti lennettävä kirjaimellisesti niin pitkälle kuin maata riittää, aivan Etelä-Amerikan eteläkärkeen Ushuaiaan. Täältä Ottawasta lentoaika on suurinpiirtein 30 tuntia, vaikka aikaeroa ei tosin tule kuin vain tunti eli varsinaisesta jetlagista ei tarvinne kärsiä. Ushuaista lähtee laiva, joka on kahden – kolmen päivän seilaamisen jälkeen Etelämantereen tienoilla. Ushuaian ja Etelämantereen välille osuu alue nimeltä Drake’s Passage, jossa sää voi olla melkein mitä vaan. Kieltäydyn katsomasta videoita merenkäynnistä tuolla alueella, koska valtoimenaan vallova tumma meri on yksi pelottavimpia asioita mitä tiedän (kiitos vain, The Perfect Storm leffa). Nähtäväksi jää, makaanko hytissäni pari ensimmäistä päivää vai uskaltaudunko katsomaan loppumatonta merimaisemaa.

Kuva: Ethan Norris / National Science Foundation

Kuva: Ethan Norris / National Science Foundation

Etelämantereelle menevät laivat eivät suinkaan ole samanlaisia satojen ihmisten loistoristeilijöitä, jotka seilaavat Välimerellä tai vaikka Atlantinkin yli. Loppumattomat buffetit, ostosmahdollisuudet, sauna-osastot ja lukuisat ravintolat voi unohtaa heti kättelyssä, sillä Etelämantereelle menevät laivat ovat usein entisiä tutkimuslaivoja. Nämä laivat ovat myös varta vasten rakennettu arktisilla vesillä navigointiin ja pääsevät tarvittaessa puskemaan ahtojään läpi. Matkustajia on kyydissä noin satakunta. Siis toki esimerkiksi se laiva jolla olen lähdössä matkaan on mukavan ja viihtyisän oloinen sisältäkin, mutta ominaisuuksiin kuuluu mm. luentosali, kirjasto, yksi ravintola sekä baari/observation lounge luksushienousten sijaan.

Miksi sitten mennä Etelämantereelle, mitä siellä voi tehdä? Itseäni houkuttaa tietysti sen kaukainen sijainti – olen tainnut mainitakin joskus, että kaukana olevat paikat kiehtovat kovasti. Lisäksi upea ja ainutlaatuinen luonto ja maisemat vuorineen ja jäävuorineen houkuttavat. Vuosia sitten Edinburghin eläintarhassa pingviinimarssia katsellessani en voinut olla miettimättä ‘mitä nämä pienet pingviinit tekevät täällä, Skotlannissa, kaikessa ironisuudessaan samassa paikassa jääkarhun kanssa?’. Se oli viimeinen vierailuni eläintarhaan, vuonna 2008, ja siitä lähtien olen ajatellut, että jos jotain eläintä on pakko nähdä niin parempi mennä katsomaan paikan päälle. Toki ajattelin tämän aina koskevan leijonia Afrikassa, en pingviinejä Antarktikalla, mutta pitäydyn ainakin sanassani.

Jeff Keller, National Science Foundation

Kuva: Jeff Keller / National Science Foundation

Pelkäksi eläinten ja maisemien katseluksi ei tämäkään reissu jää, vaan tarkoitus on tutkia arktisia vesiä kajakin kyydistä, lumikenkäillen ja ehkä jopa puolen päivän vaelluksella (vuorikiipeilyvarusteissa, vaikkei se varsinaisesti kiipeämistä olekaan). Tarkoitus on myös telttailla yksi yö, jos olosuhteet sallivat. Monella herää varmasti kysymys kaiken tämän eettisyydestä, ollaanhan yhdestä maailman vähiten vierailulla alueella. Teen tästä aiheesta ihan oman kattavan postauksena, koska aihe on erittäin tärkeä. Toistaiseksi sanon vain lyhyesti, että matkailu Etelämantereelle on äärimmäisen tarkkailtua ja valvottua. Mainitsinkin jo monikymmensivuisen käsikirjan, jonka sain sähköpostiini heti varauksen tehtyäni. Siinä kerrotaan mm. että laivan ulkopuolella ei missään olosuhteissa käydä vessassa, joten esimerkiksi puolen päivän vaellus ja yön yli telttailu soveltuu vain niille, jotka pystyvät pitämään jalkansa ristissä tarpeeksi kauan 😉 Myöskään mitään ruokaa ei saa viedä laivan ulkopuolelle. Kerron tästä aiheesta vielä paljon, mutta se on oma postauksensa sitten!

Niin ja itse asiassa olen todella innoissani siitä, että pääsen vihdoin monen vuoden tauon jälkeen todistamaan keskiyön aurinkoa! Se ilmiö kun toimii tuolla toisella puolen palloakin, asia mitä en ihan heti ajatellut. Tähän reissuun on vielä pitkä aika, mutta eikös sitä sanota, että jaksaa paremmin kun on mitä odottaa? No nyt on, todellakin. Onneksi on muutama reissu tulossa ennen tätä matkaa, vähän helpottamaan matkakuumetta!

Saattaisit tykätä myös näistä

44 comments

Jenni Manninen April 3, 2015 - 10:13 pm

SO EXCITING!!!!

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:09 am

No vähänkö 😀

Reply
Milla - Pingviinimatkat April 4, 2015 - 12:53 am

Ei vitsit, nyt en kyllä kestä!!!! Miten mahtavaaaa! Pääset mun suurimpien haaveiden matkalle 🙂 Ei tässä pysty kuin onnettelemaan!

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:10 am

Kiitos! Ja en oikein kestä minäkään, joten hermoni ovat varmasti hyvässä kunnossa sitten marraskuussa kun vihdoin matkaan pääsen 😀

Reply
Elina | Vaihda vapaalle April 4, 2015 - 1:50 am

Mieletöntä! Aivan huikeaa. Saako udella lähdetkö ihan lomamatkalle vai onko tämä työmatka (ja samalla ihan varmasti myös huvimatka)?

p.s. Pahoinvointipillerit on aika tehokkaita, mutta toivon silti sulle rauhallista merenkäyntiä.

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:15 am

No hauskin juttuhan tässä tosiaan on, että tämä on työmatka. Ehkä kaikkien aikojen omituisin kohde työmatkalle? 😀 Mutta vaikka tästä tuleekin raportteja kirjoitettavaksi, niin ihan kauheaa raatamista tuskin tulee vastaan. Ja raportitkin tulee kirjoitettua laivamatkalla takaisin mantereelle 😀

Oletko testannut noita pahoinvointipillereitä laivalla? Olen ymmärtänyt, että niitä pitäisi ottaa jo ennen matkaa, että niistä ei juuri hyötyä ole enää siinä vaiheessa kun tulee huono olo? Mä en ole koskaan testannut ja toisaalta en usko että tulen helposti pahoinvoivaksi, joten melkein haluan yritttää ilman…ehkä 😉

Reply
Elina | Vaihda vapaalle April 4, 2015 - 10:14 am

Mä oon niiiin kade sun duunista 😀 Todellakin siistein duunimatka ikinä!

Tulin Alaskan risteilyllä ensimmäistä kertaa ikinä merisairaaksi, kuten puolet muistakin matkustajista. Laiva keinui kuin viikinkilaiva Lintsillä. Silloin jouduin hakemaan meripahoinvointipillerit laivan respasta. Kyllä ne auttoi, mutta oli mulla aika heikko olo vielä monta tuntia sen jälkeenkin. Kai se paras olisi ottaa niitä ennen kuin tulee huono olo, mutta olin tosiaan siinä uskossa, etten kärsi meripahoinvoinnista. Ei siis kannata laskea sen varaan 😀

Reply
Annika April 4, 2015 - 3:09 pm

No joo pakko myöntää, että on kyllä käynyt uskomaton tuuri tuon työpaikan kanssa 🙂 Pitää ehkä tosiaan tutkiskella enemmän tuota pahoinvointilääkitystä, kun en kyllä tosiaan halua sairaana olla paikan päällä!

Reply
Jerry / Pako Arjesta April 4, 2015 - 3:23 am

Pakko myöntää, että tuonne täytyy haluta todella kovasti, jotta jaksaa matkustaa noin pitkään :P. Mutta aivan mieletön reissukohde ja matka tiedossa! Tuo jää takuuvarmasti mieleen loppuiäksi :). Onneksi olkoon!

Ps. Olisi mukava kuulla myös budjetti tuolle reissulle jossain vaiheessa, koska en voi kuvitella, että tuo olisi halpaa.

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:20 am

Hahah, no joo meneehän tuossa matkustamiseen jonkin verran aikaa. Onneksi niinkin, jotta sinne ei ihan kaikki mene ‘ihan muuten vain’. Hinnatkin näillä reissuilla on sitä luokkaa, että nekin pitävät turistivirrat kurissa. Voinkin jossain vaiheessa tehdä asiasta postauksen, koska hinnat vaihtelevat kovasti kauden ja reissun sisällön mukaan.

Reply
Laura/My post-University Life April 4, 2015 - 3:25 am

Wautsi, ihan mieletöntä! Tiedossa on varmasti ihan vuosisadan reissu!

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:21 am

No minäkin luulen, että näin tulee käymään 😀

Reply
Tiina, Kinttupolulla April 4, 2015 - 3:46 am

Wou! No nyt on mielenkiintoista 🙂

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:29 am

No on! Ei muuta kuin päiviä laskemaan marraskuuhun…

Reply
Arja / Haavematkoja April 4, 2015 - 4:21 am

Aikamoinen kohde sinulla! Jään innolla odottelemaan matkalle valmistautumista ja itse matkaa 🙂 Luin just jostain lehdestä etelämantereen risteilyistä, olisiko ollut tämä laiva vai jokin muu, ja mietin että siitä voisi alkaa haaveilla sitten kun on pistänyt jalkansa vielä esimerkiksi molempiin Amerikoihin. Ihan mahtavaa!

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:32 am

Matkaan valmistautumisesta puheenollen, tätä reissua varten tulee varmaan suurimmat varmiselut mitä useimmille reissuistani! Mullakin tästä tulee tosiaan vasta kuudes mantere, kun en ole Aasiassa käynyt muuta kuin lentokentällä.

Reply
Ansku BCN April 4, 2015 - 6:08 am

Huikeeta!! Ihan kateeksi käy :). Meillä oli reissu Ushuaihin suunniteltu viime joululle, mutta elämä tuli eteen ja reissu jäi väliin. Joskus toiste sitten 🙂

Reply
Annika April 4, 2015 - 9:37 am

Voi harmi, että teidän suunnitelmat ei toteutuneet! Mä olen varmaan ensi viikolla ostamassa lentoja ja kovasti mietin, olisiko siellä Ushuaiassa tekemistä pariksi ekstrapäiväksi..Jos vain olisi enemmän aikaa niin lähtisin kyllä Patagoniaa kiertämään, mutta nyt täytynee tyytyä aivan siihen eteläkärkeen.

Reply
Marimente April 4, 2015 - 8:19 am

Ihan mieletöntä Annika!! Tuollainen tilaisuus vetää nyt suorastaan sanattomaksi, aika huikea ajatus lähteä Etelämantereelle! Sanomattakin on selvää, että raportteja tästä reissusta tullaan odottamaan kuin kuuta nousevaa 🙂

Reply
Annika April 4, 2015 - 3:11 pm

Kyllä pitää välillä puistella päätään, että voiko tämä totta ollakaan. Kai se näköjään voi 🙂

Reply
Kthetraveller April 4, 2015 - 9:21 am

Oh wow, tuo Etelämantereen reissu on meikäläisenkin bucket listalla paistellut ajoittain. Onnittelut mahtavasta mahdollisuudesta päästä tuonne!

Reply
Annika April 4, 2015 - 3:11 pm

Kiitos! Tämä on kyllä varmasti aika bucket listojen kuningaskohde, olen niin onnellinen että pääsen täällä käymään!

Reply
Sanna I Siveltimellä April 4, 2015 - 9:31 am

Ohoh! Kuulostaa aivan tajuttoman huikealle! 😀 Merimatkasta en itse välttämättä edes selviäisi, jos se tosiaan keikuttaa pahasti… mutta jään into pinkeenä odottelemaan kuvia sitten marraskuussa 🙂 Huikeaa että unelmat käyvät toteen! 🙂

Reply
Annika April 4, 2015 - 3:13 pm

Kerron varmasti kaikki karmivat yksityiskohdat tuosta merimatkasta, hirvittää vähän jo etukäteen 😀 On se vaan mahtava todellakin, kun unelmat käyvät toteen. Aina kannattaa siis haaveilla!

Reply
Annika | Travellover April 4, 2015 - 9:39 am

Nyt on kyllä uskomatonta! Ja mahtavaa! Ja kaikkea! Pitänee harkita alan vaihtoa. Oma duuni ei ole kuljettanut Tamperetta eksoottisempiin paikkoihin.

Reply
Annika April 4, 2015 - 3:14 pm

Hahah, mun työ kyllä vie mantereelta toiselle näköjään 🙂 Mutta siltikin se tuntuu aika uskomattomalta!

Reply
Laura - Urbaani viidakkoseikkailijatar April 4, 2015 - 10:05 am

Etelämanner on varmasti yksi maailman upeimmista ja ikimuistoisimmista kohteista, jonka tosin itse saatan budjettisyistäkin jättää listalle “Eläkkeellä sitten”. Hienoa, että sinä pääset sinne jo nyt, tulee varmasti olemaan mieletön reissu. Näitä juttuja odotellessa siis :).

Reply
Annika April 4, 2015 - 3:15 pm

Yksi kiehtovin asia tässä reissussa onkin, etten oikein tiedä mitä odottaa kun tämä kohde on niin erilainen jo heti matkantekotavasta lähtien! Huoh, odotellaanpa marraskuuhun sitten 🙂

Reply
Annika April 4, 2015 - 10:36 am

Hui, ihan mieletöntä! Nicon sisko muutti juuri Ushuaiaan, jos hän on vielä siellä marraskuussa varmasti mielellään näyttää sulle paikkoja 🙂 vaikka ei kohde varsinaisesti Patagonia olekaan, pääset silti Patagonian kautta matkaan 😉
Se yhden suomalaisnaisen matkakirja, jonka luin toissavuonna suuntaa just mm Etelämantereelle, en nyt just muista kirjan nimeä. Ja YLEn sivuilla oli muuten alkuvuodesta tosi mielenkiintoista juttua toimittajalta, joka risteili siellä!

Reply
Annika April 4, 2015 - 3:18 pm

Voi miten hyvä sattuma! Olisipa hienoa jos olisi paikallisopas, tai vaikka kirjoitetutkin vinkit missä kannattaa käydä. Katselin vähän Tierre del Fuegon kansallispuistoa sillä silmällä, se kun siinä aivan vieressa olisi. Ei nyt aivan Torres del Paine, mutta kivan näköinen silti 🙂 Pitääpä koettaa kaivella noita mainitsemiasi juttuja, kuulostavat hyvälle!

Reply
Teea / Curious Feet April 5, 2015 - 1:07 pm

Vautsi vau! Mikä matka!! Hienoa, että pääset matkustamaan tuonne!!

Reply
Annika April 5, 2015 - 1:40 pm

Jee, ihana kuulla miten kiinnostuneita ja innostuneita kaikki on! Tämä vaan lisää omaa innostuneisuutta, jos se nyt on ylipäätään mahdollista..!

Reply
säppä April 5, 2015 - 4:47 pm

Ei voi sanoa muuta kuin vau, iha mieletöntä! Tosi mielenkiintoista päästä lukemaan juttuja sieltä! 🙂

Reply
Annika April 5, 2015 - 10:02 pm

No onhan tämä aika jännää, vähän liiankin jännää! Kerrankin voi innolla odottaa kuukausista kauheinta, marraskuuta 😀

Reply
Jenni / Globe Called Home April 5, 2015 - 8:18 pm

Vau, huikean kuuloista! Mä olen kanssa aina haaveillut Etelämantereesta, vaikka nyt viime aikoina se onkin vähän mietityttänyt reilun matkailun näkökulmasta, ja lukioikäisenä taisin lainata Lonely Planet Antarctican kirjastota luettavaksi tylsille matikantunneille. 🙂 Voi hitsin hitsi, että sun kokemuksia pitääkin sitten odotella vielä puoli vuotta. 😀

Reply
Annika April 5, 2015 - 10:04 pm

No älä muuta sano, siis tuosta odottamisesta! Meinasin pidätellä näitä matkauutisia syksyyn asti, mutta en kyllä ala yksin kihisemään innostuksesta vaan vedän teidätkin mukaan 😀

Reply
Maarit Johanna April 6, 2015 - 11:58 am

Tämä sinun postaus tuli uniinkin. Sattumalta luen vielä Antarktika-nimistä romaania samaan aikaan! Mulla oli Islannissa kämppis jonka poikaystävä on töissä oppaana niillä laivoilla jotka seilaa Ushuaiasta Etelämantereelle ja hänelle tarjottiin myös mahdollisuutta tulla mukaan harjoittelemaan opastusta. Vitsi miten mieletöntä.
Pääsetkö käymään Falklandilla samalla reissulla?
Olen kyllä ihan jäätävän innoissani tästä sinun reissusta jos sallit ilmauksen 😀
Alkoi itselläkin haluttamaan kylmää eksotiikkaa ja melkein aateltiin jo lyödä Markun kanssa lukkoon suunnitelma Huippuvuorista.
Pistä hei ihmeessä lisää suunnittelupostauksia tästä matkasta 😀

Reply
Annika April 6, 2015 - 3:50 pm

Hahah, eikä! No on sinulla unet ja hyvät luettavat 😉 Voi jospa nuo Falklandin saaret olisivat olleet osa reittiä, mutta ei valitettavasti. En voi edes kuvitella millaista olisi olla oppaana noilla Etelämantereen reissuilla…! Siis kyllähän sitä nyt yhden reissun tekee, mutta että koko ajan -mieletöntä!

Reply
Héléna @ Chez Héléna April 7, 2015 - 3:22 am

Kuulostaapa mielettömältä! (Löysin vasta blogiisi, tosi kiinnostava!) Vitsit, olen ihan kade. Muakin rupesi tosin mietityttämään tuo reissun eettisyys, mutta hyvä että olet ottanut senkin puolen huomioon. Postauksia odotellessa!

Reply
Annika April 8, 2015 - 8:54 pm

Kiitos Helena kommentista! Ja on tämä kyllä vähän mieletöntä, myönnän. Eettisyyspostaus on tulossa myöhemmin aiheesta, sille näyttääkin olevan kysyntää 🙂

Reply
Rimma - matkablogi April 9, 2015 - 1:41 pm

No nyt!!!!! Wow :O

Reply
Annika April 9, 2015 - 8:35 pm

Jepp!! Sitä samaa oon minäkin pohdiskellut 😀

Reply
Satu VW I Destination Unknown April 25, 2015 - 4:52 pm

Ihan mahtavaa!! Ja huomaa että meikäläinen on ollut vähän blogipimennossa, nyt ahmin lukematta jääneitä juttuja viinilasin ääressä näin lauantai-iltana muksujen vetäessä sikeitä…. 🙂

Reply
Annika April 26, 2015 - 10:16 am

Kuulostaa just hyvältä lauantailta, viiniä ja blogeja 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.