Millaista on maailman laidalla, kirjaimellisesti? Niin pohjoisessa, että matkaa pohjoisnavalle on vähemmän kuin lähimpään asutettuun alueeseen? Onko siellä vuoria vai tasaista, lunta vai hiekkaa, onko siellä edes minkäänlaista elämää, kasvillisuuttakaan?
Tiesitkö, että 75% prosenttia Kanadan asukkaista, itseni mukaanlukien, asuu 200 kilometrin päässä Yhdysvaltojen rajalta? Kun ottaa huomioon, että Kanada on pinta-alaltaan maailman toiseksi suurin maa, jossa asukkaita on vain 35 miljoonaa (vrt. pienemmässä Yhdysvalloissa on reilu 300 miljoonaa), niin pistää mietityttämään mitä Kanadan pohjoisosissa sitten oikein onkaan? Adam vietti kuukauden noin sadan kilometrin päässä Kanadan pohjoisimmasta pisteestä ottamassa selvää.
Jos Kanadan pohjoisosista ei tule mieleen muuta kuin jääkarhuja ja jäätiköitä, et ole yksin. Suurin osa kanadalaisistakaan ei tiedä millaista elämä on esimerkiksi Nunavutissa tai mitä siellä edes on. Adam kuvaili matkaansa Ottawasta Resolute Bayhin ja sieltä eteenpäin asuttamattomille alueille kuin matkaisi ajassa taaksepäin. Suurkaupungin hälinä vaihtui hetkellisesti 250 asukkaan Resolute Bayn kylään, Kanadan toiseksi pohjoisimpaan. Väestö oli pääasiassa inuiitteja ja puita ei ollut mailla halmeilla, ei pensaita, ei edes ruohikkoa. Lentokenttä siellä sentään oli, tosin turvatarkastus oli täysin tuntematon juttu.
Tämä paikka oli kuitenkin vain pakollinen stoppi matkan varrella ja Adamin matka jatkui itse asiassa noin 1000km pohjoisempaan hieman pienemmällä koneella ja sieltäkin välillä pohjoisemmas helikopterilla.
Tässä vaiheessa voikin sitten miettiä, että mikä itu oikeasti on mennä noin pohjoiseen, muuta kuin mieletön uteliaisuus. Ja ketkäpä olisivat uteliaampia kuin tiedemiehet, jotka vaikka telttailevat kuukauden jäisissä olosuhteissa tieteen nimissä! Mutta mitä siellä Kanadan laidalla sitten oli, paikassa, josta matkaa pohjoisnavalle on vain 800km?
Adamin vastaus oli järjestyksessä kiviä, jäätä, lunta, vuoria, jäätiköitä sekä vettä (kaiken sen jään alla). Hiljaisuutta ja auringonvaloa. Miltä tämä kaikki sitten näyttää? Aika upealta, sanoisin!
Leiri kellui muutaman metrin paksuisen jään päällä ja matkaa merenpohjaan oli mittausten mukaan 400 metriä. Todennäköisyys siihen, että nämä seikkailijat tallasivat paikoissa, jossa kukaan ei ole oikeasti koskaan kävellyt oli aika suuri. Noille korkeuksille ei ole asiaa muilla kuin tieteilijöillä, joita niitäkin on siellä käynyt vuosien mittaan vain kourallinen.
Jotain elämääkin siellä sentään on, pientä kasvillisuutta ja eläimiä, jotka koittavat tehdä parhaansa parin kuukauden kasvukauden aikana. Adamin ryhmälle sattui tosi hyvä tuuri säiden puolesta, vain muutamana päivänä oli sumuista, mikä luokin aivan erilaisen tunnelman.
Mitäpä tuumaatte, melkoiset maisemat, eikö? Kyllä kai tuolla telttaisi hetken aikaa, tosin kuukausi voisi olla allekirjoittaneelle vähän liikaa. Näitä kuvia on vielä aivan älyttömästi, joten todennäköisesti jossain välissä teen toisenkin kuvapostauksen Kanadan pohjoisosista. Jos teillä tulee jotain kysymyksiä mieleen Adamille niin kertokaa ihmeessä niin välitän eteenpäin ja koostan niistä postauksen.
Nyt kun saatiin tuntumaa arktisista matkoista, niin huomenna maanantaina 10. elokuuta on Twitterissä taas #matkachat kello 20:00 Suomen aikaa ja aiheena nimenomaan arktiset matkat – Jos olet Twitterissä niin tule mukaan!! Täältä voipi kurkata vielä lisäohjeistusta twitterchattiin.
24 comments
Voi näyttääpä upealta! Ja tosiaan tuo sumuinen kuva on aivan kuin toisesta paikasta. Ihan mieletöntä!
Eikö! Tuli aivan kuvaähky kuvamateriaalia läpikäydessä, enkä edes nähnyt vielä kaikki kuvia..! Muutama kuva oli tuosta sumusta, se oli tosiaan aika pelottavan näköistä.
Vou!! Onks hää geologi? 🙂 mun haave olis käydä Kuujjuaqissa, mutta sinnekään ei mene edes tie. Töissä yks geologituttu oli käyny sielläpäin exculla ja ne kuvat oli ihan huikeita! Adam om vissiin käyny vielä astetta korkeammalla. Antasin mitä vaan tuollasesta reissusta… yks parhaista vaihtokavereista on tällä hetkellä Grönlannissa vaeltamassa ja oon niin kade 😀 onneks me päästään pian sinne Huippuvuorille!
Ei kun se on..hmm..maantieteilijä? Opiskelee siis physical geography, mutta kyllä tuolla geologitkin varmaan hihkuis onnesta 😀 Moniin paikkoihin tuolla Kanadan pohjoisessa pääsee tosiaan vaan lentämällä tai sitten talviteitä eli jäätä pitkin talvisaikaan. Kartasta kurkkasin tuon Kuujjuaqin (ihana nimi :D) ja juu, oli se Adam aika reilusti pohjoisempana. Mutta noiden paikkojen väliin ei oikeasti osu juuri mitään, mikä kertoo että Kanadassa on tosiaan tuota maata aikas paljon.. 😀
Odotan kyllä niin innolla teidän huippuvuorijuttuja!!
Okei, mie luulen, että suomalainen maantieteilijä tuskin tekis tutkimusmatkoja tuolla tapaa, joten varmaan pakko olla jonkin sortin geologista tutkimusta myös matkassa. Luulisin 🙂 Kun vierestä seuraa geofyysikon elämää ja kaikkia niitä seikkailuja, mitä se nyt on jo tehny niin miettii välillä, että oliko liiketalous väärä uravalinta 😀
Ei vitsi, mie vaan kattelen uudelleen ja uudelleen näitä kuvia.
Joo ei äkkiseltään tulis mieleen, että maantiedettä tai geologiaa opiskelemalla pääsis matkaileen ympäri maailmaa 😀 Toisaalta voihan se liiketalouskin viedä vaikka minne!
Oho, aikamoista!
No älä muuta sano Tiina!
Wau – todella hurjan ja samalla ihan mielettömän kauniin näköistä! Oli varmasti upea kokemus! Onko Adam ennen käynyt missään noin syrjäisessä paikassa tai onko opiskelut vieneet mihinkään muihin mielenkiintoisiin mestoihin?
Minustakin tuolla on aivan älyttömän näköistä! Ei se kyllä noin syrjäisessä tai pohjoisessa paikassa ole ennen käynyt, tosin epäilen ettei tämä jää ainoaksi kerraksi 😉
Huikeaa! Sisäinen tutkimusmatkailijani innostui moisten maisemien edessä. Mikähän on muuten syy sille, että vielä hankalammin tavoitettavalla Etelänapamantereella ravataan jatkuvasti ja sinne pääsevät turistitkin, kun taas Pohjoisnapa saa vähemmän huomiota? Vaikuttaako se, että Antarktis ei kuulu millekään valtiolle, joten siellä tehdään paljon kansainvälistä yhteistyötä? Eli kulut jakautuvat useammalle maksajalle? Vai onko siellä jotain kiinnostavampaa? Vai olenko kokonaan väärässä? 😀
– Miika
No nyt ollaan kyllä juuri niillä leveysasteilla jotka mua kiehtoo!!! Yksi lemppari-tosi-tv-sarjoistani on Ice Pilots NWT (kaikki DVD:nä julkaistut kaudet on tuolla hyllyssä…), jossa ne ramppaa juurikin noilla Kanadan arktisen alueen tutkimusasemilla! Niin karua ja koskematonta, huokaus… Mahtavaa, että teet miehesi retkestä postauksia! Täytyy nimittäin olla aika tosiharrastaja, jos meinaa noin kauas mistään asutuksesta lähteä “retkeilemään”. 😀 Oisko sittenkin pitänyt ruveta geologiksi, hitsi….
Hahaaa, sisäinen tutkimusmatkailija, ihana. Hyvä kysymys tuo miksi Etelämantere on paljon suositumpi kohde..Ehkä pingviinit on mukavempia matkakavereita kuin jääkarhut? 😀 Ja tuonne pohjoiseen taitaa olla itse asiassa kallimpi mennä kuin Antarktikalle. Jälkimmäiseen pääsee laivalla aika helposti, mutta pohjoiseen tarvii pienkoneita ja heliloptereita eikä siellä ole virallisia laskeutumispaikkoja koneille jne. Ja jos tuonne pohjoiseen menee niin pitää olla ns omavarainen, eli tuoda kaikki ruoka ja tarvikkeet mukanaan. Etelämantereelle kun menee laivalle, niin kaikki on laivassa eikä tarvi juuri huolehtia.
No huh huh! Mitkä maisemat, mutta että kk teltassa tuolla. Olis ehkä mullekin liikaa! 😀
Jep, kuukausi olis ehkä vähän turhan pitkä. Viikko olis aika jees, luulisin!
Ihan mielettömän kaunista! Todella ainutlaatuinen kokemus varmasti, kun tuonne ei tavan tallaajalla ole mitään asiaa.
Noita maisemia olisi mieletön mennä itsekin katsomaan paikan päälle, mutta niih..minkäs teet kun olen väärällä alalla 😀
On kyllä niin huikaisevan näköistä, että hiljaiseksi vetää. Vielä hiljaisemmaksi vetää ajatus siitä kuinka kauan tuolla pystyisin itse olemaan. Todennäköisesti en kovin montaa päivää 😀 Mutta aivan taatutusti on niin mieletön kokemus, että kalpenee moni muu rinnalla. Kiitos, että saatiin nähdä näitä maisemia ja kernaasti kuulen kyllä Adamin kokemuksesta lisääkin!
Hahaa, tuostahan saisi aika hurjan tosi-TV sarjan Selviytyjät tyyliin 😉 Hiljaiseksi vetämisestä puheenolleen, tuolla oli kuulemma ihan tajuttoman hiljaista. Kysyin miksi kaikkien neljän teltat oli tosi kaukana toisistaan, niin vastaus oli että ääni kulkee niin hyvin että pitää olla kauempana saadakseen omaa rauhaa 😀 Tietysti myös jääkarhujen takia on hyvä olla teltat kaukana toisistaan, onneksi niitä ei kuitenkaan käynyt leirissä!
No wau! Ihan käsittämättömän näköistä. Kaunista. Ja varmasti hiljaista. Kiva oli nähdä näin kuvien välityksellä miltä noin kaukana näyttää 🙂
Harvemmin tulee tosiaan ajateltua, miltä noin kaukana oikein näyttääkään. Aika uskomattomalta, pakko myöntää 🙂
Tosi mielenkiintoinen kohde ja hienot kuvat! Napapiirien takana sekä pohjoisessa että etelässä on varmasti paljon nähtävää.
Todella upean näköistä :D!
Eikö vain Jerry! Mieletön paikka, vaikuttaa paljon villimmältä, kuin Etelämantere 😀