Paras kohde Väli-Amerikassa?

by Annika

Mikä on Väli-Amerikan parhain kohde? Tähän on varmasti vastauksia yhtä monta kuin on vastaajiakin, joten ajattelinkin lähestyä tätä aihetta hieman eri kannalta. ‘Paras’ on tietysti varsin subjektiivinen termi, johon vaikuttaa se mitä siltä Väli-Amerikan parhaalta kohteelta haetaan. Halusinkin nyt listata kohteita niiden tarjonnan perusteella, jotta jokainen tätä asiaa pohtiva voi tehdä omat päätöksensä siitä, mikä olisi itselle paras kohde.

Ja ihan hyvää hyvyyttäni en tätä postausta kehittele, vaan haluan tällä selventää vähän omiakin ajatuksia, sillä suunnittelen taas reissua Väli-Amerikan suunnalle. Kohdetta vaan en osaa päättää! Joten tästä se ajatus sitten lähti…

Costa Rica

Costa Ricassa pyörähdin vuosi sitten pikaisesti matkalla Nicaraguaan ja se vaikutti sellaiselta kohteelta, että sinne pitäisi päästä takaisin. Siellä olisi huikeita sademetsiä, joiden latvoissa voi käydä kiertelemässä canopy walk-tyyppisillä retkillä. Tulivuoriakin siellä olisi aika monta, vaikka se kuuluisin, Arenal, ei enää syöksekään laavaa vaan on uinahtanut muutama vuosi sitten. Costa Rica olisi myös aktiivimatkailijan unelma koskenlaskuineen ja zip lining seikkailuineen. Trekkaustakin on jonkin verran sekä tietysti kajakilla melomista vesistöissä. Surffatakin voisi, vaikka se ei kyllä omalla listallani ole -Trust me, et halua nähdä mua surffilaudan päällä räpiköimässä!

Costa Ricassa olisi myös mahtavia eläimiä bongattaviksi, etenkin laiskiaisia olisi ihana nähdä livenä. Apinoista sain jo tarpeekseni viime kerralla, mutta ei niistäkään varmasti eroon pääsisi. Lisäksi olisi värikkäitä lintuja sekä kilpikonnia, mitkä kiinnostavat erityisesti koska olisin ehkä menossa siihen nähden otolliseen aikaan. Miinuksena Costa Ricassa on naapurimaihin verrattuna korkea hintataso, mutta onhan se silti paljon alempi kuin Pohjois-Amerikassa! Bonuksena taas naaapurimaihin verrattuna on se, että tämä olisi varmasti ainoa Väli-Amerikan maa, jossa edes harkitsisin auton vuokrausta.

SJDL

Belize

Belize kiinnostaisi kovasti ja olen sitä ennenkin miettinyt kohteena. Se olisi oivallinen rennompaan löhölomaan ja Caye Caulkerin korallisaari olisi loistava paikka snorkailuun ja sukelteluun – Belize Barrier Reef on jättimäinen ja aivan Caye Caulkerin ja Caye Ambergriksen vieressä. Haluaisin tänne ehdottomasti, mutta en tiedä jaksanko chillailla viikon verran autottomalla saarella? Todennäköisesti en, etenkin kun snorklailu ja sukeltelu eivät ole halpaa huvia, eikä nuo yllämainitut saaret tarjoa samanlaisia hiekkarantoja, kuten esimerkiksi Meksikossa.

Belizen mannermaalla olisi kuitenkin tarjolla muutakin tekemistä, esimerkiksi monia mayaraunioita ja Belizestä pääsisi helposti myös Guatemalan Tikaliin tuijottelemaan vieläkin lisää mayahistoriaa. Lisäksi ehkä erikoisin ja omalaatuisin aktiviteetti minkä olen Belizestä löytänyt on luolat, jotka ovat muinaisia hautauspaikkoja ja joissa on luurankoja ja keramiikkaa edelleen selvästi näkösällä. Osa luolista on täyttynyt osittain vedellä ja niitä voisi navigoida jättimäisillä uimarenkailla. Googlettakaapa vaikka Actun Tunichil Muknal, suosituin luolasto – Kuvat on huikeita!

Granada

Guatemala

Guatemala olisi verraton kulttuurikohde. Muinaista ja nykyistä mayahistoriaa, värikkäitä käsitöitä, meluisia markkinoita… Tuohon kun vielä heittää mukaan tulivuoria, järviä, siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria niin minusta siinä olisi aivan loistavan matkakohteen ainekset. Hintatasokin olisi reilusti halvempi, kuin esimerkiksi Costa Ricassa, jossa eittämättä hinnoissa on aika paljon ilmaa. Noita tulivuoria voisi kiivetä ylöskin, tosin sen turvallisuudesta voi olla montaa mieltä. Olen lukenut sekä ryöstöihin, että itse tulivuoriin liittyvistä ongelmista, joten ihan heti en lähtisi tuota kokeilemaan.

Mulla on Guatemalasta vähän turvattomampi kuva kuin vaikka Nicaraguasta, mikä olikin syy etten sinne vuosi sitten mennyt. Tälläkin kertaa luulen, että Guatemala jää pois potentiaalisten kohteiden joukosta, koska kyseessä on muiden matkaseuralaisten ensimmäinen matka Väli-Amerikkaan ja vähemmän kehittyneelle alueelle muutenkin.

Volcano

Panama

Panamassa houkuttelisi upeat biitsit, ehkä koko Väli-Amerikan parhaimmat? Ja huom huom tähän väliin, en laske Meksikoa Väli-Amerikkaan, kun virallisestihan se on Pohjois-Amerikkaa 😉  Bocas del Toron provinssi ja sen yhdeksän saarta olisivat kiva paikka edulliseen backpacker style-hengailuun ja snorklailuun, kävelyihin rantahiekalla auringon laskiessa.  San Blasin saaristo puolestaan koostuu 365 saaresta ja korallisaaresta -Yksi jokaiselle vuodenpäivälle! Uskomattoman kauniita ja koskemattoman näköisiä biitsejä ja rentoutumista – Tämä kuulostaa ja näyttää aika paratiisilta. Lisäksi Panaman luontoa tituleerataan kauniiksi ja huhujen mukaan jonkin verran trekkaustakin olisi tarjolla. Ei vaikuta yhtään hullummalta tämäkään.

Panamassa on tietenkin myös Panaman kanaali, mutta minä en oikeasti näe sen viehätystä. Viisammat, kerrotteko mikä siinä niin viehättää? Siis onhan se toki arkkitehtuurinen saavutus ja taidonnäyte, mutta onko siinä mitään näkemistä? Panama City kuitenkin näyttää tosi modernilta paikalta eikä yhtään Väli-Amerikalta. Netistä tietoa etsiessä saa tosin olla tarkkana, ettei sekoita Floridan ja Panaman Panama Cityjä keskenään! Panama on hintatasolta melkeinpä Costa Rican luokkaa, joten aivan pienimmällä budjetilla ei täälläkään pääse kovin pitkälle, mutta mielihyvin voisin maksaakin noista paratiisirannoista!

Costa Rica lodge

 Nicaragua

Nicaraguaan haluan mennä takaisin vielä jonain päivänä näkemään mm. Leonin, joka jäi viimeksi välistä, ja oikeastaan kävisin kaikissa jo nähdyissä paikoissa toisenkin kerran! Kovin monesta paikasta en näin muuten sanoisi. Lisäksi Nicaraguassa houkuttaa Karibianmeren puolella lymyävät Maissisaaret, jotka tuntuvat kaukaiselta paratiisilta. Selvästi mulla on nyt joku paratiisisaarikuume! Tuollaisissa autottomissa syrjäisissä saarissa vaan on jotain taianomaista. Nicaragua on myös lompakolle ystävällinen kohde ja tarjoaa upeita tulivuorimaisemia, kahvi-ja banaaniviljelmiä. Biitsejäkin löytyy sekä Karibian että Tyynenmeren puolelta. San Juan del Sur on surffareiden suosiossa ja muutenkin tosi rento paikka lähellä Costa Rican rajaa.

Lisäksi Nicaraguassa voi ihastella värikästä siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria etenkin Granadassa ja Leonissa. Olen ehkä vähän puolueellinen tässä asiassa viime vuoden reissuni pohjalta, mutta minusta Nicaragua on tosi monipuolinen kohde! Ainoa missä naapurimaat molemmin puolin menevät edelle on mayakulttuuri ja eläimet. Nicaraguaan muuten ollaan puuhaamassa samanlaista kanaalia kuin Panamaan, mutta pidempää ja leveämpää ja siihen tietysti halutaan enemmän liikennettäkin. Hirvityttää vähän ajatus laivajonoista Nicaraguan järveä ylittäessä, etenkin kun Isla de Ometepe oli niin rauhallinen paikka, olisi harmillista nähdä sen kasvavan liiaksi laivaliikenteen myötä.

Costa Rica breakfast

Honduras

Honduras on myös todella mielenkiintoine kohde, joskin ehkä hieman sillä ‘villimällä’ puolella, sillä Honduras on aina aika ajoin otsikoissa vähemmän mairittelevien asioiden vuoksi. Mutta, jos ei liiaksi jumituta tähän vaan keskitytään siihen mitä Honduraksella on tarjota; upeita mayaraunioita Copanissa, ensiluokkaisia sukellus- ja snorklailuvesiä Bay saarilla (Utila, Roatan, Guajana) Karibian rannikolla, tiheitä viidakoita, eläimiä ja Costa Ricalle ominaista seikkailumatkailua. Onko Honduras siis vain halvempi versio Costa Ricasta? Tulivuoria on vähemmän, vain neljä, mutta niitäkin siis löytyy.

Bonuksena siis ehdottomasti hintataso ja monipuolinen tarjonta, mutta miinuksena vaarallisiksi mielletyt kaupunkialueet. Mutta kuka tuonne nyt kaupunkien takia menisikään 😉 Tänne haluan ehdottomasti vielä joskus, mutta jäänee seuraavalta reissulta pois samoista syistä kuin Guatemala.

El Salvador

Myönnän heti kättelyssä, että olin unohtaa koko El Salvadorin olemassaolon. Se ei kovinkaan usein tule esille haluttujen matkakohteiden listoilla ja itsellänikin ensimmäinen ajatus oli, että no eikös se ole aika hurja paikka? Tarkempi tutkimus oli siis tarpeen. Wikipedia kertoo sen olevan Väli-Amerikan pienin ja tiheiten asutettu maa, mutta Lonely Planet puolestaan hehkuttaa sen aaltoja, kraaterijärviä, alueen halvinta hintatasoa ja trooppista paratiisi-fiilistä. Hmm. En ehkä vielä ole täysin vakuuttunut, mutta pikainen kuvahaku kyllä paljasti houkuttelevan näköisen kohteen. Onko joku käynyt El Salvadorissa? Kerropa kokemuksesi kommenttilootassa, en nimittäin tunne ketään, joka olisi tuolla käynyt! El Salvador olisi kaikesta päätellen loistava kohde seikkailumielisille.

AnniBW

Mitäpä tuumit Väli-Amerikasta? Houkuttaako se kohteena ylipäätään ja minne sinä suuntaisit? En tiedä helpottiko tämän postauksen kirjoittaminen yhtään omaa päätöksentekoprosessia, nimittäin tuli vaan enemmän mielenkiintoisia paikkoja mieleen, kun aluksi niitä oli vain kaksi. Hmm. Kovin pieleen ei varmaan voi mennä millään näistä? 

Saattaisit tykätä myös näistä

14 comments

Anna / Tämä matka-blogi February 12, 2015 - 12:02 am

Costa Ricaan. Mä niin haluaisin sinne.Voisi ottaa auton ja ajella ympäriinsä ja näkisi taatusti kaikkia ihania eläimiä. Miinuspuolena se, että ei ehkä ole mikään kulinarismin kehto…

Guatemalassa ja Belizessä olen ollut joten en uudestaan menisi enää.

Panama sitten varmaan vaihtoehtona kakkosena. Kanava kiinnostaisi, noh…Sen takia että se pitää kerran elämässään nähdä ja tykkään kaikista ihmisen tekemistä suurista jutuista.

Reply
Annika February 14, 2015 - 12:45 pm

Joo en ehkä laittaisi Costa Ricaa kulinarististen kohteiden joukkoon, vaikka pitää myöntää, että vegenä sielä oli ihan hyvät oltavat 🙂 Ja olishan siellä paljon nähtävää, etenkin jos autolla kiertelee.

Reply
Annika February 12, 2015 - 1:50 am

Mua harmittaa kovasti, ettei sitten Guatemalassa ehditty tulivuorelle patikoimaan. Paikallinen kaveri kyllä sanoi, ettei sinne kannata mennä ilman opasta, juurikin turvallisuuden vuoksi. Lähtisin sinne uudestaan koska vaan ja mieluusti kyllä muihinkin alueen maihin. Minäkään en ihan ymmärrä tota kanaalin hohtoa, siis mennä tuijottamaan jotain betonirakennelmaa ja pällistelemään laivoja? 🙂
Vähän samaan kastiin menee Brasiliasta löytyvä Itaupun pato. Meidät nuoret vaihtarit vietiin sinne tuijottamaan betonirakennelmaa ja kuuntelemaan portugalinkielistä esittelyä, josta ei ymmärretty hölkäsen pöläystä kun espanjakaan ei vielä silloin ollut hallussa.

Reply
Annika February 14, 2015 - 12:43 pm

Tulivuorelle patikointi olisi kyllä varmasti aika huikea kokemus. Kunhan se ei vaan purkaudu siinä samalla 😀 Ja oppaan kanssa minäkin taitaisin mennä, on ainakin pienempi mahdollisuus tulla ryöstetyksi tai joutua hukkaan muuten vaan.

Voi ei, kuulostaa aika hassulta tuo sun Itaupun pato-visiitti 😀 Mä oon kans kerran kuunnellut hepreankielistä selitystä, ja pitkää sellaista, Isrealissa jonkun turistinähtävyyden äärellä 😀

Reply
Laura/My post-University Life February 12, 2015 - 2:51 am

Joo, en mäkään tajua Panaman kanavaa – olen seilaillut sen läpi risteilyllä ollessa ja se oli ihan mielenkiintoista mutta en kyllä erikseen lähtisi sitä katsomaan! Väli-Amerikassa on kyllä paljon kivoja kohteita, Costa Ricasta tykkäsin tosi paljon ja sinne haluaisin uudestaan kun vietin vaan päivän siellä edellisellä kerralla!

Reply
Annika February 14, 2015 - 12:40 pm

No minusta tuo Panaman kanaali vois olla hyvä nimenomaan läpiseilattuna, ennemminkin kuin vain vierestä katseltuna! Costa Rica saa näköjään ääniä vähän kaikilta 🙂

Reply
Tiina, Kinttupolulla February 12, 2015 - 3:10 am

Mä kävisin mielelläni kaikissa mestoissa 😀

Ensin tutkisin muut kuin Panaman ja Costa Rican, kun niissä on tullut jo käytyä.

Costa Rica on eläinbongarin ehdoton kohde! Hintataso on tosiaan ikävän kallis ja varsinkin ruuan hinnassa se näkyy, vaikka ostaisikin ihan perusmarketista. Costa Ricalla Cahuitan luonnonpuisto on helppo omatoimikohde, mutta jos haluaa patikoida oppaan johdatuksella niin sitten Corcovadoon. Ja kyllähän niitä paikkoja riittää!

Me oltiin Panaman kanaalilla enemmän kiinnostuneita siellä uiskentelevista krokoista, kuin itse turistikeskuksesta. Ei edes maksettu sisäänpääsyä, kun se oli niin suolainen, vaan katseltiin laivoja aidan takaa. Paljon kivempi tapa kuin turistiryysis 🙂

Panamassa kävisin Boquetessa ja patikoisin Quetzalin reitin. Bocas del Toro on kiva, kun lähtee kaupungista pois tutkimaan saarta vaikka pyörällä tai hyppää saarelta toiselle veneellä!

Panamassa

Reply
Annika February 14, 2015 - 12:35 pm

Kiitos vinkeistä, pitääpä googlata tuo Cahuitan luonnonpuisto, en ole siitä tainnut kuullakaan. Ja hui muistan nuo sun krokokuvat 😀 Ja hah, en oikeasti edes ajatellut että tuohon kanaaliin olisi pääsymaksu 😀 Sellanen islandhopping reissu olis kyllä kiva Panamassa!

Reply
Pirkko / Meriharakka February 12, 2015 - 11:40 am

Costa Rica, Nicaragua ja Guatemala (Tikal) vielä listoilla – Belizessä ja Hondurasissa on risteilypoikkeamisen verran käyty, Belizessä sademetsäretkellä ja Hondurasissa vaan Roatanin saarella – siellä ei sentään tarvittu henkivartijoita. Niin, ja Panamassa on käyty, useamman päivän verran – kanava nyt ainakin siellä on näkemisen arvoinen.

Reply
Annika February 14, 2015 - 12:01 pm

No löytyihän joku, joka suosittelee tuota Panaman kanaalia. Ehkä se on joku sukupolvijuttu, kun ei meitä nuorempia näyttäisi kauheasti kiinnostavan tuo 🙂

Reply
Meri February 12, 2015 - 1:37 pm

Siis miten kallista tuolla Costa Ricassa sitten oikein on, kun kaikki siitä tuntuu aina puhuvan?

CR kyllä houkuttelee ja on houkutellut jo useamman vuoden. Myös Panama. Täältä Suomesta on vaan niin helppo (ja jopa halpa) ottaa lennot Aasiaan, että mun E-Amerikan suunnitelmat on aina romahtaneet siihen, että on löytynyt joku ohittamaton tarjous tuonne itään päin. 😀

Reply
Annika February 14, 2015 - 12:00 pm

Costa Ricassa saa tarvittaessa kyllä reilusti rahaa kulumaan, etenkin jos haluaa jotain neljän tähden resortteja ja niin edelleen. Budjettivaihtoehtojakin on tietysti, mutta ne ovat kalliimpia kuin naapurimaissa, jotka ovat heti reilusti halvempia. Costa Ricassa on lisäksi tarjolla paljon aktiviteetteja, joista voi joutua maksamaan sievoisen summan. On se kuitenkin halvempi kuin USA tai Eurooppa tietysti, mutta ei se oikein pienen budjetin kohde ole. Kannattaa pitää silmällä tarjouksia Miamiin, sieltä on hyvät yhteydet melkein joka puolelle Väli-Amerikkaa 🙂

Reply
reissuesa February 13, 2015 - 6:57 am

Kävin Väli-Amerikan kierroksellani toissa keväänä alueen jokaisessa maassa. El Salvadorissa (http://www.matkablogi.fi/tag/el-salvador/) kävin Playa el Tuncossa, joka oli leppoisa ja edullinen rantakohde, hyvä surffareille, mutta huono uimareille.

Atitlan-järvi Guatemalassa oli sellainen paikka, jota voisin suositella, sopiva lämpötila ja maisema, jossa sielu lepää.

Reply
Annika February 14, 2015 - 11:55 am

Voi tuota Atitlanjärveä haluaisin itsekin käydä ihastelemassa paikan päällä! Guatemala muutenkin kyllä kiinnostaisi, mutta en tiedä onko siellä liikkuminen kuinka tehokasta..Pitänee tutkia asiaa vielä 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.