Kerran elämässä: Etelämantere

by Annika

Jos oli olemassa jokin kohde, minne en kuvitellut koskaan meneväni – etenkään alle kolmikymppisenä – se oli Etelämanner. Mielsin sen varakkaiden ja iäkkäiden leikkikentäksi ja pidin sitä kohteena, jota ei tarvitse edes harkita ennen kuin kaikki muu maailmasta on nähty. Paljon on maailmasta vielä näkemättä, mutta melkoisen sattuman summana ja mielettömän hyvän tuurin ansiosta niin vain nousin marraskuun puolivälissä laivaan, joka suuntasi Etelämantereelle.

Facebookissa seuraavat tietävätkin jo, että laivamatka tuolle kaukaiselle mantereelle oli kaikkea muuta kuin tasainen ja siitä riittääkin kerrottavaa ihan oman postauksensa verran. Nyt halusin jakaa ensifiiliksiä tästä mielettömästä paikasta, joka on todellakin kerran elämässä-kohde. Näkemistä ja kokemista siellä olisi toki vaikka usemmallakin reissulle ja jokainen matka olisi varmasti erilainen jo sen takia, että samat maisemat näyttävät täysin erilaiselta eri säällä.

Reflections

Ja sää onkin Etelämantereen matkaajan pääpuheenaihe. Ja se muuttuu niin äkkiä ja arvaamatta, että voit lähteä tyynellä säällä kumiveneajelulle ja tunnin päästä olet lumimyräkän keskellä. Reissullani oli yksi ainoa aurinkoinen (aamu)päivä, muutoin taivas oli pilvien peitossa. Onneksi nämä aurinkoiset tunnit ilmestyivät juuri viimeisenä päivänä, sillä se sai aikaan tunteen, kuin jokainen päivä oli edeltäjäänsä parempi.

Mitä siellä Etelämantereella sitten oikein voi tehdä? Monelle tulee ensimmäisenä mieleen pingviinit ja niitä tulikin nähtyä yhtään liioittelematta ainakin kymmenen tuhatta. Pingviineillä on vähän uhkia luonnossa Etelämantereella, joten ne eivät juuri pelkää ihmisiä lainkaan – päinvastoin monet olivat todella uteliaita. Kuvailin näitä pingviinejä, jotka vain tulivat lähemmäksi ja lähemmäksi, kunnes parin metrin päässä ollut kanssamatkustaja kuiskasi, että takanani on pari melkein syömässä selässä ollutta reppuani! PenguinsPenguins 2

Eniten Etelämantereella ehkä yllätti vuoret – Niitä on joka puolella ja ne on korkeita. Pohjanmaan lakeuksien tyttönä en olisi voinut olla iloisempi ja kuvailinkin niitä aika antaumuksella. Toinen pääasiallinen kuvauskohde oli jää – Tämän reissun jälkeen en voi muuta sanoa, kuin että jäästä on moneksi 😀 Olipa se sitten kolme kilometriä pitkä jäälautta, laivaa isompi jäävuori tai hohtavan sininen möykky meren keskellä – jäätä tuli kuvattua eniten tällä reissulla. Ja voi millä innokkuudella kaikki ryntäsivät kannelle toljottamaan ensimmäisiä jäävuoria kolmen meripäivän jälkeen! Mountain reflectionIce3Zodiac

Nopeasti vaihtuva sää toi omat haasteensa pukeutumiseen, sillä vain kumisaappaat oli saatavilla laivalta. Välillä laiva oli jopa 8 kilometrin päässä, eli matka zodiac kumiveneellä maihin kesti noin 45 minuuttia ja se oli aika kylmää kyytiä. Maankamaralla oli kuitenkin luvassa lumikenkäilyä tai pingviinien kuvaamista mitä mielenkiintoisimmissa asennoissa (kuvaajan asento siis, ei pingviinien!), joten kerrospukeutuminen oli pop.

Sporttista talvipukeutumista pohtiessa käännyin asiantuntijoiden puoleen ja kuultuaan suunnitelmistani Haglöfs suositteli alla olevan kuvan Essens Mimic takkia ja se oli kyllä täysin nappivalinta! Useimmiten pidin kaikki neljä vaatekerrosta päällä, mutta kun lumisade ja tuivertava tuuli hellitti, niin Haglöfsin takki toimi oikein hyvin patikoidessa ja lumikenkäillessä. Bonuspisteet pirtsakasta väristä, joka sopi minusta lumiseen maisemaan just passelisti. Synkistelin sitten synkällä ilmalla mustilla päällyskerroksillani, mutta enpähän ainakaan värien puolesta jäänyt huomaamatta lumen keskellä. Annika AntarcticaSnowshoe

*Yhteistyössä Haglöfs

Tahdotko tehdä saman reissun?

Etelämantereelle matkustaminen mielletään kalliiksi ja kyllähän se sitä on. Pelkästään jo lennot maailman eteläisimpään kaupunkiin Ushuaiaan verottavat lompakkoa aika reilusti! Työni puolesta olen perehtynyt Etelämantereen matkojen hintapolitiikkaan enemmänkin ja halvimmillaan hinnat olen nähnyt 5000 USD päälle normaalihinnalla 10 päivän matkasta neljän hengen hytissä. Laivasta, matkan pituudesta ja hyttityypistä riippuen hinnalla ei melkeinpä edes ole ylärajaa, mutta edullisemmat hyttityypit liikkuvat siinä 7000-9000 USD tienoilla 10-12 päivän reissuille. Jos haluaa lentää Etelämantereelle ja tulla laivalla takaisin (tai päinvastoin), hinnat pompsahtavat lähemmäs 10 000 – tosin kokemani laivamatkan jälkeen voin lämpimästi suositella tätä vaihtoehtoa..!

Tämä matka jolla minä olin, oli hollantilaisen Oceanwide nimisen firman matka ja halvimmassa neljän hengen hytissä kustansi hieman reilu 7000 USD. Halvin aika matkustaa on kauden alussa marraskuussa (oma lähtöni 16.11 oli kauden ensimmäinen) tai loppukaudesta maaliskuun alussa.

Ushuaiassa on monia matkatoimistoja, jotka myyvät viime hetken lähtöjä muutaman päivän varoajalla. Yhden päivän varoajalla matkalle olisi päässyt 3500 USD (en tosin tiedä millainen laiva jne) ja eräs nainen, joka oli samalla reissulla kanssani oli ostanut matkansa viikkoa ennen 30% alennuksella. Eli jos satut hengailemaan Argentiinan eteläkärjessä, niin voit päästä halvemmalla, mutta kannattaa tehdä taustatyö laivoista ja yhtiöistä kenen kanssa aikoo matkustaa, sillä kaikki eivät ole samanvertaisia.

Saattaisit tykätä myös näistä

30 comments

Jerry / Pako Arjesta November 30, 2015 - 12:22 am

Tuo on kyllä huima matka, jonka harva tekee elämänsä aikana :). Varmasti upea kokemus, joka jää mieleen vahvempana kuin kaiken maailman kaupunkikohteet ja rantalomat :P. Itsestäni ei olisi tuonne lähtijäksi, joten on sitäkin mukavampaa lukea kokemuksiasi ruudun välityksellä oman kodin lämmössä ;).

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:08 am

Joo kyllä tämä vaan oli ikimuistoinen matka niin monella tapaa! Minäkin taidan keskittyä viettämään lopputalven kodin lämmössä peittojen alla Etelämanteretta muistellen 😀

Reply
Maarit Johanna November 30, 2015 - 12:48 am

Tämä matka on ollut mun ja Markun puheenaiheena tänä viikonloppuna, kun olen hälle kertonut sun matkasta tuonne! Mie tosin olen niin kauhean matkapahoinvointinen, että olisi varmaan pakko vetää jotain rankemman tason pahoinvointilääkkeitä, että uskaltaisi Draken salmen ylittää.
En edelleenkään usko, että oot voinut käydä tuolla! Mun ystäväni Manda on juuri lähdössä kuukaudeksi töihin tuonne eräälle laivalle ja mie vain huokailen täällä kotona. Mieki mieki mieki! Ah, pingviinit, ah, jäälautat ja vuoret <3 En kestä!

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:11 am

Ah joo ystävämme matkapahoinvointilääkkeet… Mulla ja taisi 95% muistakin olla laastarit korvan takana! Epätoivon hetkenä kysyin laivan lääkäriltä, saanko jotain vielä lisäksi, mutta ei kuulemma onnistunut :/ Mut hei, sinne voi myös lentää 😉

Reply
Helena November 30, 2015 - 2:39 am

Oih nämä kuvat ovat aivan uskomattomia. Miten jotain noin kaunista voi olla edes olemassa? Minä olen aina unelmoinut Antarcticasta ja ollut se ryhmän outolintu joka nimeää juurikin kyseisen paikan unelmakohteekseen muiden puhuessa Malediiveista ja Karibian rannoista. Innolla jään odottamaan lisää Antarctica postauksia.

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:12 am

Kiitos Helena! Ja totta tosiaan, onhan nuo maisemat aika hurjia vielä näin itsellekin!

Reply
Annika | Travelloverblogi November 30, 2015 - 3:25 am

Melkeinpä tahtoisin tuon kaiken vaivan nähdä ollakseni noin lähellä pingviiniä! En myös ollut tullut ajatelleeksi, että Etelämantereella on noin kaunista. Jää eri olomuodoissaan näemmä osaa yllättää. Ihan vähän olen sinulle kateellinen, mutta silleen hyvällä tavalla.

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:14 am

Näin jälkeenpäin on melkeinpä naurattanut, että jestas olipas se melkoinen matka pingviinien luokse! Jos joskus menet, niin suosittelen pidempää reissua ettei sää tee reissusta liian lyhyttä!

Reply
Elina | Vaihda vapaalle November 30, 2015 - 4:06 am

Wau wau wau! Olen aika paljon haaveillut Etelämantereen risteilystä. Hillitsit vähän tuota innostusta kertomalla kamalista myrskykokemuksista, mutta eiköhän nuo pingut ja jäävuoret olisi sen kaiken arvoista! Alaska sykähdytti niin kovasti, että Etelämantereen on pakko olla ihan mieletön.

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:16 am

No olihan se aika mieletön, tuntui itsestäkin että eihän tämä voi olla totta. Tuo matka oli kuitenkin sen verran koettelemus, etten ihan heti ole toistamassa tätä kokemusta 😛

Reply
Laura/My post-University life November 30, 2015 - 4:54 am

Wau, kuulostaa ja näyttää ihan mielettömältä!Tosin toi laivamatka kuulostaa pahalta, taitaisi jäädä minulta tekemättä kun tulen niin helposti merisairaaksi 🙂 Innolla odottelen lisäkertomuksia!

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:18 am

Kiitos Laura kommentista! Mieletön on hyvä sana kuvaamaan tuota reissua, sekä hyvässä että pahassa 😀 Lisäjuttuja tulossa mitä pikimmiten 🙂

Reply
Jenna / With huge passion for life November 30, 2015 - 5:30 am

Ikimuistoinen kokemus! Nuo pingviinit ovat niin söpöjä ja nuo kaikki nuo kuvat niin käsittämättömän upeita. Onko tuo paikka oikeasti olemassa? Mä haluan kuulla tästä reissusta kaiken.

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:19 am

Tiedätkö ihan samaa mietin paikan päällä, että ihanko oikeasti tämä paikka ja nämä maisemat on täällä 😀 Postailen varmasti lisää, mut jos tulee jotain mieleen niin kysy ihmeessä 🙂

Reply
Sandra November 30, 2015 - 5:33 am

Toi on mulla haaveena joku päivä. Odotan kovasti lisää postauksia Etelämantereesta, kun niin harva on tuolla kuitenkaan käynyt. Ja noi pingviinit, en kestä!

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:20 am

Pingviinit oli oikeasti aika vekkuleita otuksia, niin kuin voi odottaakin 😀 En voinut olla ajattelematta Penguins of Madagascar leffan pinguja näitä otuksia katsellessa… 😀

Reply
Kea | Deep Red Blues November 30, 2015 - 7:19 am

Tää on ehkä siistein ja inspiroivin matkapostaus mitä oon lukenu hetkeen. Tosin mulla ei budjetti riittäis tuollaiseen ihan heti… mutta aina voi unelmoida. 🙂

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:22 am

Kiitos Kea!! Ja aina voi unelmoida ja pistää vuosien varrella matkarahaa sukanvarteen.. Tuolla oli monia, jotka juhli esim 50v synttäreitä tai sitten nuorempaakin väkeä, jotka olivat säästäneet monta vuotta.

Reply
Inka November 30, 2015 - 10:43 am

Huh ja vau, en tosiaan olis voinu uskoa, että joku oikiasti matkustaa tuonne, ja vielä noin nuorena. Oot nää aikamoinen! Seikkailu vaikuttaa kyllä aika mahtavalta, ja just semmoselta kerran elämässä -kokemukselta. Ja toki kuulostaa kalliilta, mutta tosiaan sitte jos miettii että ei tuolla joka vuosi tai ees vuosikymmen käydä, niin eiköhän se oo jokaisen sentin arvoista.

Ja nuo pingviinit, apua! 😀

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:23 am

No en meinannut minäkään uskoa, että tuonne pääsin!! Ja joo ei ehkä montaa kertaa tule käytyä, mutta kerran elämässä se on sen arvoista 🙂

Reply
Laura R. / RIMMA + LAURA -matkablogi November 30, 2015 - 12:50 pm

Hahah, nauratti tuo, että jäästä on moneksi 😀 Ihan mahtavan näköistä! Vuoria, jäätä ja ihania pingviinejä, wau! <3 Lisäjuttuja odotellessa!

Reply
Annika December 5, 2015 - 9:23 am

No oikeasti jäästä on moneksi! Pakko alkaa sitä arvostamaan tuolla, kun välillä ei muuta näy 😀

Reply
Annika - home & away December 8, 2015 - 7:53 am

Ihania kuvia ja maisemia. Noiden pingviinien takia tuollainen laivamatka saattaisi olla perusteltua. Toivottavasti oot jo ehtinyt toipua siitä 🙂
Oli huippua nähdä Bairesissa, vaikka vaan pikaisesti.

Reply
Soile December 8, 2015 - 10:22 am

Vau, miten upea ja mahtava matka. Pingviinit on kyllä ihania, mutta talvea vihaavana tuskin koskaan tuolle matkalle lähtisin 🙂

Reply
Anna / Muuttolintu January 3, 2016 - 2:21 am

WAU! Ei olisi kyllä meilläkään varmasti ihan ensimmäisenä mielessä matkakohteena! Tuonne ei varmasti kovin monet päädy, voit olla varmasti ikuisesti tosi onnellinen unohtumattomasta matkasta vaikka ei tainnut pelkkää autuutta ollakaan! … Ja pingviinit on kyllä liian söpöjä! 🙂

Reply
Pikavinkit Buenos Airesiin | Tarinoita Maailmalta February 5, 2016 - 3:14 pm

[…] Airesissa. Majoituin kahdessa paikassa (pysähdyin Bairesissa siis kahdesti, ennen ja jälkeen Etelämantereen risteilyn). Ensimmäinen hotellini oli Rochester M, joka sijaitsi lähellä Obeliskia, joka muuten auttaa […]

Reply
Matkailualan työt – Mitä ne oikeasti ovat? | Tarinoita Maailmalta October 22, 2017 - 12:38 pm

[…] Matkojen myymisessä on se hyvä puoli, että sinun täytyy tuntea se tuote jota myyt. Ja miten tämä onnistuu? Tekemällä saman matkan itse, työnantajan kustantamana tietysti. Minä kävin tekemässä viikon vaelluksen Alpeilla ja risteilymatkan Etelämantereelle. […]

Reply
Reilut Blogit #3: Pinnan alla kuohuu | Tarinoita Maailmalta December 26, 2017 - 4:54 pm

[…] ja itsekin toivon sellaiselle vielä joskus osallistuvani. Monet teistä muistavatkin varmaan Etelämantereen matkani, joka sekin oli risteily, mutta kyydissä oli tuhansien ihmisten sijasta […]

Reply
Etelämantere – Ei sittenkään kerran elämässä | Tarinoita Maailmalta January 1, 2018 - 9:25 pm

[…] vuotta sitten kirjoitin postauksen otsikolla “Kerran elämässä: Etelämantere”. Enpä silloin tiennyt, että tuo eeppinen matka seitsemännelle mantereelle ei suinkaan jäisi […]

Reply
Matkakohteena Etelämantere | Tarinoita Maailmalta March 11, 2018 - 10:07 pm

[…] matkalla olin eniten yllättynyt ja vaikuttunut valaiden määrästä! Ensimmäisellä marraskuisella reissullani pari vuotta sitten näimme 4 miekkavalasta, koko matkalla. Tällä matkalla, joka toki oli monin […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.