Joulu ulkomailla

by Annika

Tänä vuonna tulee viides joulu, jonka vietän ulkomailla. Ensimmäisen joulun poissa Suomesta vietin Skotlannissa ja loput ovatkin sitten menneet Kanadassa. Edinburgh sattui juuri tuonna vuonna saamaan epätavallisen lumipeitteen ja tietysti täällä Ottawassa ei koskaan ole lumesta puutetta, joten onnekseni en ole joutunut kokemaan lumetonta joulua. Olin joulun alla muutama vuosi sitten Australiassa ja ei siellä kyllä saanut joulun tuntua ollenkaan! Eli minun mielestäni jouluun kuuluu lumi ja pakkaset, tosin haluaisin joskus vielä kokea joulun jossain lämpimässäkin.

Millaista sitten on viettää joulu ulkomailla? Minulle joulusta on tullut sellainen mukava tauko töistä, pieni loma talven keskelle. Perinteisiä suomalaisia tai kanadalaisia joulupöydän antimia ei meillä syötäisi muutenkaan, joten ei tarvitse hirveästi stressata, että mistäs nyt saan joulukinkun Kanadassa suosittavien kalkkunoiden tilalle. Toki meidänkin jouluun kuuluu herkuttelu ja laitetaan ruokia, joita ei normaalisi tehdä. Viime vuonna taidettiin aloittaa perinne joululasagnesta, jota tietysti tehdään niin paljon, että sitä syödään monta päivää – Niin kuin jouluruokia kuulukin! Jälkiruoaksi mietin jonkinlaista juustokakkua, joka mun oli itse asiassa jo tarkoitus tehdä muutama viikko sitten Adamin synttäreille. Nyt vain tarvitsisin jonkun jouluisen juustokakkuidean… Mansikkainen juustokakku kuulostaa jotenkin vähän liian kesäiseltä!

Tree

Tänä vuonna on kyllä käynyt köpelösti glögin suhteen, en nimittäin ole joutanut IKEAan lainkaan. Onneksi sain kotoa paketin, josta löytyi reilusti glögimaustetta, joten pitää alkaa testailemaan mikä juoma toimisi niiden kanssa parhaiten. Ideoita otetaan siitäkin vastaan! Joskus testasin laittaa glögimaustetta punaviiniin, mutta siitä ei kyllä syntynyt mitään juomakelpoista. Asiaa ei varmaan auttanut se, etten juurikaan ole punaviinin ystävä.

Joulupukin käynnistäkään ei tarvitse huolehtia täällä, koska hänhän ei perinteisesti käy kanadalaisissa kodeissa aikaa viettämässä, vaan tipauttaa lahjat savupiipusta joulupäivän aamuna. Meillä ei tosin ole savupiippua. Pitäisikö tästä olla huolissaan? Kanadassakin tietysti ajatellaan, että Joulupukki on täältä kotoisin, tosin pukille osoitetut kirjeet menevät perille osoitteella:

Santa Claus

North Pole

Canada H0H 0H0

Tiedä sitten onko se pohjoisnapa varsinaisesti Kanadaa, mutta jos nyt ei aleta hiuksia halkomaan 😉 Minusta hauskin on tuo postinumero, koska täällä se menee juuri vastaavalla yhdistelmällä, josssa joka toinen merkki on kirjain ja joka toinen on numero.

Joulukuusihan meillä on ollut jo joulukuun alusta lähtien, mikä on musta aivan huippujuttu! Mitäs sitä suotta säästelemään aivan joulupäiviin asti, kun siitä voisi nauttia koko kuukauden. Neulasetkin on toistaiseksi pysyneet puussa ja Nisu on jättänyt kuusenkoristeet rauhaan, joten tämä on sujunut vallan loistavasti.

Nisu potrait

Työpäivät tai siis paremminkin lomapäivät menee täällä kai samalla kaavalla kuin Suomessakin, eli jouluaatto on puolikas päivä ja joulu- ja tapaninpäivät on tietysti vapaapäiviä. Joulurauhahan tunnetusti loppuu tapaninpäivän alennusmyynteihin, kai se on sekin hyvä tapa polttaa joulun aikana syödyt ekstrakalorit. Uusi vuosi on täällä vähän floppi, nimittäin täällä ei edes järkätä kaupungin puolesta enää mitään ilotulitusta! Joskus on kuulemma järjestetty, mutta yleensä pakkanen pitää ihmiset sisällä tai baareissa, joten tästä perinteestä on luovuttu. Vuosi vaihtunee sitten New Yorkin Times Squaren televisioidun ohjelman voimin, niin kuin ennenkin.

Mainitsinkin jo aiemmin, että täällä ei yleensä ole lumesta puutetta. Tänä vuonna lunta on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna, jolloin kinokset olivat melkein mun korkuisia! Tämä kuva on 23. joulukuulta viime vuonna:

Xmas 2013

Tosin tänne on ennusteltu jonkinlaista myräkkää juuri joulun päiviksi, joten voi olla että lunta tulee vielä lisää, mikä olisi ihan tervetullutta. On sitä onneksi sen verran, että on ihan talvisen näköistä, eikä se ihan heti ole sulamassa pois.

Eli tässä olisi enää pari hiljaista työpäivää jäljellä ja sitten on aika ottaa rennosti ja nauttia joulusta! Meneekö teistä kellään joulu jossain muualla kuin Suomessa? Palaan varmaankin vielä joulujuttuihin, kunhan loma alkaa joten näissä tunnelmissa on hyvä jatkaa! Kivaa joulunodotusta, enää 4 yötä Jouluun!

Saattaisit tykätä myös näistä

19 comments

Tiina, Kinttupolulla December 21, 2014 - 1:18 pm

Mä en edes muista milloin olen ollut viimeksi Jouluna Suomessa 😀 Ollaan tykätty aina reissata keskellä pimeintä talvea pois Pohjolasta ja nyt ei tartte lähteä yhtään mihinkään valon perässä, kun ollaan näemmä muutettu itsemme Etelä- Eurooppaan vähän pidemmäksi aikaa 🙂 En ole mikään Jouluihminen, mutta ihan kiva käydä katsomassa kylillä Jouluvaloja aattona ja herkutella. Tarkoitus oli myös päästä Joulusaunaan, mutta se on vielä työn alla ja kiuaskin vasta matkalla Pohjoisesta tänne Ranskaan….

Reply
Annika December 21, 2014 - 2:36 pm

Ah, nyt kun mainitsit, niin joulusauna olisi kyllä aika luksusta!! Mä tykkään laittaa joulua ja fiilistellä muutenkin, joten taidan lukeutua jouluihmiseksi 🙂 Tosin varsinaisesta perhejoulusta meillä ei voi puhua, kun meidän molempien perheet on kaukana muualla niin me ollaan vaan me ja tietty Nisu 🙂

Reply
Anu Johanna December 21, 2014 - 2:04 pm

Minustakin joulun tunnelma syntyy lumesta ja pakkasesta, onneksi vanhempien luona Lapissa voi luottaa siihen vaikka olisi kuinka lämmin syksy takana. 🙂 Kiva, että sä oot sattunut pääosin lumisiin joulunviettopaikkoihin myös ulkomailla!

Vietän tänä vuonna ekaa kertaa sitten vuoden 2011 joulua koti-Suomessa. Tosin tämä valinta tehtiin ihan sen vuoksi, että lähdemme poikaystäväni kanssa uutenavuotena pariksi kuukaudeksi reissuun.

En ole kovinkaan jouluihminen, joten joulu lämpimässä ja sitä myötä sen tunnelman jääminen väliin ei ihan hirveästi haittaa mua. Tosin nyt on kyllä ihan kivaa taas viettää rauhallinen kotijoulu perheen parissa, ja eri juttu olisi varmaan, jos asuisi ulkomailla ja viettäisi joulun omassa kodissa siellä.

Reply
Annika December 21, 2014 - 2:41 pm

Suomessa vietetyssä joulussa on aina sitä jotain erikoista, pakko kyllä myöntää. Ja Lapissa vietetty joulu se vasta ihana olisikin, tunnelmallista varmasti. Ja voi oispa mahtava aloittaa uusi vuosi reissulla!!

Reply
Jepa Unelmatripillä December 21, 2014 - 5:16 pm

Tämä joulu menee Australiassa, ja moni aiempi joulu on myös mennyt lämpimässä lomaillessa. Täällä Ausseissa joulukoristelujen määrä talojen julkisivuissa näyttää olevan minimaalinen tai enimmäkseen olematon, vaikka muutama diskopallon näköinen kämppä onkin tullut nähtyä. Mulla ei ole intoa viettää joulua sen enempää kuin pääsiäistäkään. Jos nyt Suomessa tulee oltua ja jollain on jouluruokia tarjolla, niin tietysti niitä voi syödä. 🙂 Itse en ole tähän päivään mennessä valmistanut. Joulu on minusta parasta aikaa matkustaa pois Suomesta, jo lomapäivien säästönkin vuoksi 🙂 mutta myös muuten. Jouluhössötys ja tavaranpaljous jäävät väliin – ehkä arkena ne huomaa paremmin kaupoissa ja muualla kuin lomaillessa. Lomalla muilla mailla onkin ihanaa, kun ei tarvitse välittää koko touhusta.

Reply
Annika December 22, 2014 - 6:28 pm

Huomasin muuten ihan saman, aussit ei laita samalla lailla koteihinsa (ainakaan ulkopuolelle) joulua, tosin tietty ostarilla ja muualla koristeita näkyi (kesäisten kukkien seassa..!). Mua kans houkutti tänä vuonna lähteä lomalle, kun passasi nuo joulunpyhät just sopivasti, mutta en sitten löytänyt hyviä lentoja minnekään mielenkiintoiseen joten se jäi. Jonain vuonna vielä kyllä haluan vaikka Karibian saaristoon jouluksi! 😀

Reply
Ansku BCN December 22, 2014 - 2:38 am

Mä oon jouluihminen ihan henkeen ja vereen, mutta silti olen mieluummin joulun ihan kotona kuin että lentäisin Suomeen. Kuluneista 13 ulkomaan vuodesta olemme tainneet kolme joulua viettää Suomessa. Suomessa joulun viettääksemme meidän pitäisi lentää Rovaniemelle, ja kuten arvata saattaa hinnat ovat jouluna huimat välillä Hki-Roi ja lisäksi joulun aikaan on melko mahdotonta tavata ystäviä, kun kaikki ovat niin jouluperinteissään kiinni, ystävätkin kun ovat kaikki jo perheellisiä. Menemme sitten mieluummin keväämmällä Suomeen :). Kotona vietämme perinteisen joulun, on kuusi, joululaulut, porkkanalaatikot ja kinkut ja ihan hyvin se tunnelma on aina löytynyt!

Reply
Jenna December 22, 2014 - 3:01 am

Oho, onpa siellä lunta 😀 Ihanaa joulunaikaa ja uutta vuotta! Ihana tuo teidän turre <3

Reply
Annika December 22, 2014 - 6:28 pm

Kiitos, samoin sulle Jenna!

Reply
Sofia / Liikkeellä December 22, 2014 - 4:27 am

Itsekin olen viettänyt jouluja muualla ja en oikeastaan koe mitään paikkaa perinteisen joulun vaatimukseksi, kyllä tunnelmaan pääsee kun vain haluaa; esim. Saksassa ei ollut lunta mutta aivan ihana tunnelma silti, mukavasti meni Berliiniä kierrellessä. Tämän joulunkin olen töissä, eikä tuo nyt niin haittaa, pienillä asioilla tulee meille joulu 🙂 Heh, tuo Joulupukin kotimaa on ikuisuuskysymys, Briteissäkin uskotaan tuohon Pohjoisnapaan, mutta silti täällä Lapissa vierailee tänäkin vuonna lähinnä Brittejä Napapiiriä ja Joulupukkia katsomassa… 😛

Reply
Annika December 22, 2014 - 6:31 pm

Oi joo, Saksassa on varmasti ihania joulumarkkinoita luomassa tunnelmaa! Edinburghissa on myös aivan ihana joulutori tai miksi sitä nyt kutsutaankaan.

No todellakin on ikuisuuskysymys tuo Joulupukin kotimaa, mä koitan täällä levittää Suomen ilosanomaa muillekin 😉

Reply
Annamari December 22, 2014 - 6:04 am

Glögimehusuosituksia: mustaherukka-, mustikka-, tai jos nämä on liian haasteellisia niin karpalomehu. Myös omenamehu voisi olla hyvä pohja, ei vain näytä oikealta 😀

Reply
Jenni / Globe Called Home December 22, 2014 - 8:53 am

Me kanssa haettiin kuusi sisälle paikalliseen tapaan jo alkukuusta. Mietin ensin, johtuuko neulasten varisemattomuus siitä, että täällä olisi jotenkin erilainen kuusilaji kuin Suomessa, mutta sitten saksalainen naapurini kertoi, että he olivat vuoden Kanadan komennuksen jälkeen ruvenneet tuomaan kuusen Saksassa kanadalaisittain sisään jo alkukuusta, eikä neulasten kanssa ole ikinä ollut ongelmia. Luulenpa siis, että tämä neulasten variseminen kuuluu “suomalaisiin kansanviisauksiin” alias urbaanilegendoihin…

Mulla on IKEAn glögin lisäksi glühwein-maustetta, ja sitä lisätään juurikin punkkuun, joten näillä mennään. 😉

Reply
Annika December 22, 2014 - 6:33 pm

Hahah, joo ehkä se on urbaanilegendaa tuo neulasten tippuminen, hyvinhän nämä kestää 😀

Reply
Pirkko / Meriharakka December 22, 2014 - 9:18 am

Monta joulua olemme viettäneet matkoilla – vähän siksi, että siihen saumaan on sopivasti saanut lomaa, mutta myös siksi, että silloin ei tarvitse tehdä kotona mitään joulun eteen. Viimeksi tulee mieleen Karibian risteily muutaman vuoden takaa – ihan hieno se joulu laivallakin on! Talvisissa maisemissa olemme joulua viettäneet Euroopassa useammankin kerran, mm. Zell am Seessä, jonka Grand Hotel Mövenpickin jälkiruokapöytää edelleen aina välillä muistelen ja Davosissa, jossa n. 10 (tarjoillun!) ruokalajin hieno illallinen alkoi jo kysyä istumalihaksia. Ruokalajien välissä tarjoiltiin joululauluja ja mm. jouluevankeleumi.

Oikein mukavaa joulua Sinulle sinne Kanadaan!

Toivottaa,
Pirkko

Reply
Annika December 22, 2014 - 6:36 pm

Totta tuokin, ettei tarvitse varsinaisesti joulua laittaa jos on reissun päällä! Helpottuu joulustressi heti kertaheitolla 🙂 Ja valmiiseen joulupöytään on aina kiva mennä (etenkin jos siellä on 10 ruokalajia :D)!

Reply
Milla - Pingviinimatkat December 22, 2014 - 1:20 pm

Meillä oli vuosia perinne, että aatto vietetään kahdestaan kotona ja syödään jotain ihan muuta kuin jouluruokia. Viimeiset kolme joulua olemme kuitenkin olleet reissussa (tosin yksi niistä suuntautui Rukalle) ja nyt onkin oikein kiva olla pitkästä aikaa ihan kotona. Juustokakuksi voin suositella Baileys-juustokakkua! Ystäväni teki sitä synttäreilleni reilu vuosi sitten ja oli aivan älyttömän hyvää! Ihanaa joulun odotusta sinne Kanadaan 🙂

Reply
Annika December 22, 2014 - 6:41 pm

Kiitos Milla, mukavaa joulunaikaa teillekin 🙂 Baileys juustokakku kuulostaa mielenkiintoista, lähdenpä googlailemaan 🙂

Reply
Soile December 23, 2014 - 3:11 am

Mä olen viettänyt kuusi joulua pois Suomesta, ja ne on ollut vaikeita. Ensi joulun tulen taas viettämään Saudeissa, mutta se on onneksi viikonloppuna, niin voi ainakin yrittää nauttia siitä. Mä olen jouluihminen, ja mulle joulu tarkoittaa kylmää (ja mielellään lumista, mistä en muuten tykkää) ilmaa, perheen kanssa yhdessä oloa, jouluruokaa ja joulumusiikkia.

Mä tein viime vuonna glögiä Ribenan mustaherukkamehuun ja toimi hyvin.

Hyvää Joukua!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.