Ottawa – Vancouver road trip & Kanadan eri provinssit

by Annika

Voi Kanada – niin monipuolinen maa maisemien puolesta, että! Parisen vuotta sitten reissasin upeissa maisemissa Kanadan itärannikolla Nova Skotiassa ja nyt road tripillä Ottawasta Vancouveriin tuli nähtyä miltä Kanadan provinssit näyttävät. Tiesin, että tämä maa pitää sisällään kirjaimellisesti kaikkea laidasta laitaan, mutta silti se yllätti.

OntarioIMG_0275

Ontario tunnetaan metsistään ja järvistään ja voin kertoa, että molempia on paljon! Aikoinaan Suomesta muuttaneet siirtolaiset päätyivät hyvin kotoisiin maisemiin Pohjois-Ontarion havumetsiin ja siellä sijaitsee edelleenkin suurimmat suomalaisalueet.

Thunder Baysta lähtiessämme tuli miltei peräjälkeen vastaan Ilkka Drive, Wiljala, Manninen Road, Korpela Hill, Alpo Road, Timo’s Road ja sanottakoon, että jonkinmoiset kikattelut sai aikaan sekin, että Finnmark Road vaihtoi lennosta nimeä Swamp Roadiksi. Mitäpä sitä muuta suomalainen maahanmuuttaja tarvisi; metsää, järviä ja soita.

IMG_0299

Pelkkää metsää ei Ontariokaan sentään ole, sillä onhan siellä Ottawa ja Torontokin hieman etelämpänä, puhumattakaan Niagaran viinialueesta, joten Ontario on melkoisen monipuolinen paikka itsessäänkin. Ihan vain vink vink road trippiä sunnitteleville 😉

Manitoba

IMG_0440

Manitoba on suurimmaksi osaksi tasaista maisemaa, sillä sieltä alkaa Canadian Prairies jota keskilänneksikin kutsutaan. Ei nyt ihan villiksi länneksi, mutta melkein 😀 Manitobassa suurin kiinnostuksen kohde meidän mielestä oli Winnipeg (ei näkynyt jääkiekkoilijoita), jossa pysähdyimme yön yli. Winnipeg on suhteellisen iso kaupunki, Manitoban provinssin suurin reilulla 700,000 asukkaallaan.

Winnipeg oli isompi ja suurkaupunkimaisempi kuin ajattelin – pilvenpiirtäjineen päivineen. Provinssin pääkaupunkina siellä oli myös mukavan näköinen Legislative Building, josta provinssia hallinnoidaan. Saavuimme Winnipegiin iltapäivällä, joten meillä oli onneksi hieman aikaa seikkailla ja tutkia tätäkin kaupunkia (ja löytää vegaani ravintola, haha).

IMG_0467

Winnipegissä pisti silmään kuinka monia alkuperäiskansalaisia siellä asui. Tokihan heitä on joka kaupungissa, mutta Winnipegissä heitä oli yllättävän paljon – myöhemmin luin, että siellä onkin Kanadan kaupungeista suurin alkuperäiskansalaispopulaatio.

Lähtiessämme Winnipegistä huristelimme Kanadan maantieteellisen keskipisteen ohitse. Loput Manitoban provinssista olikin aakeeta laakeeta eli tasaista kyytiä. Ja ne maisemat sitten jatkuivat vielä monen monta päivää. Pitää kyllä myöntää, että koko Kanadan provinssit listauksesta Manitoba oli ehkä kaikista mitäänsanomattomin, sellainen josta ei juuri jäänyt kummempia mielkuvia. Mutta tulipahan sekin läpiajettua!

Saskatchewan

IMG_0597

Kanadan keskilänsi on naurettavan helppoa ajettavaa autolla, auton navigaattori ohjasti pisimmillään ajamaan suoraa tietä melkein 600km. Ei risteyksiä, eikä kaupunkeja välissä sillä Trans Canada Highway 1 menee pienempien kaupunkien sivusta, niin ei tarvitse hidastella. Satoja kilometrejä samoja peltomaisemia, nopeusrajoituksena 110 ja kaksi kaistaa samaan suuntaan – Näitä teitähän ajeli melkein jo huvikseen Ontarion mäkien ja mutkien jälkeen 😉

Mäet todellakin loistivat poissaolollaan Saskatchewanissa ja usein myös mutkat. Tie oli kuin viivottimella vedetty ja oli ihan uskomatonta nähdä tien menevän suoraan eteen- ja taaksepäin niin kauan kuin silmä kantoi. Tämä voi kuulostaa tylsältä, mutta jopa minulle pohjanmaan lakeuksien kasvatille nämä tasaiset maisemat noissa mittasuhteissa olivat eksoottisia.

IMG_0564

Saskatchewanin sanotaan olevan suurten taivaiden provinssi ja sitä se todellakin oli. Kuulostaa ehkä kummalta, mutta kun maisema on täysin tasaista joka suuntaan (eikä missään ole puita), taivas on aivan hurjan ISO. Katsoin juuri koneelle tallentunutta drone-lennokin videota ja vitsi mitkä maisemat, vaikkei siellä ollut kirjaimellisesti mitään.

Joskus se, että oli keskellä ei yhtään mitään tuntui samaanaikaan rauhoittavalta ja pelottavalta. Ja eksoottiselta!

Alberta

IMG_0635

Jos yhdistät mielikuvissasi Albertan vuoriin, niin saat miettiä uusiksi! Minulle Alberta on aina ollut yhtä kuin vuoristomaisemat, koska onhan siellä Kallivuoret. Yllätys olikin suuri, kun Saskatchewanista ja Manitobasta tutut tasaisen tyhjät maalaismaisemat vain jatkuivat ja jatkuivat…ja jatkuivat.

Jos jotain eroa hakee Albertaan, niin siellä oli enemmän cowboy-tunnelmaa ja suurehkoja hevostiloja oli matkan varrella. Tähän vaikutti ainakin mielessäni se, että Albertassa järjestetään joka vuosi suuri Stampede-rodeo, jota en tosin eläintenystävänä voi hyvällä omalla tunnolla suositella kenellekään.

IMG_0740

Kun Calgaryn pilvenpiirtäjät alkoivat tulla näkyviin, alkoivat maisematkin vihdoin vaihtua vähän kumpuileviin. Ja Calgaryn ohittuamme yhtäkkiä edessämme oli korkeat vuoret, jotka ilmestyivät kuin tyhjästä – tai siltä se ainakin tuntui! Ja voi miten tervetullut näky ne olivatkaan, ette uskokaan 😀

Albertassa oli monta kohokohtaa, mm. Bow Valley Provincial Park, jossa yövyimme. Sieltä matka jatkui kohti ikonista Banffin kaupunkia ja kansallispuistoa sekä tietysti turkoosinväristä Lake Louise-jäätikköjärveä. Kamera kävi aika kuumana tällä alueella ja maisemat vain paranivat, mikä tuntui sulalta mahdottomuudelta.

Että voikin jossain olla näin kaunista.

Brittiläinen Kolumbia

IMG_0881

Uusi kotiprovinssimme ylitti odotukset. Olin kuvitellut tämänkin provinssin olevan vain vuoria ja toki niitäkin täältä löytyy -ja paljon. Lumihuippuiset vuoret pysyivät maisemissa aika kauan ja Glacier National Parkissa yöpyessämme olimme metsän keskellä vuorten saartamana. Läheiset jäätiköt varmistivat, että ilma oli taatusti viileää!

Yksi isoimmista yllätyksistä tuli kuitenkin vasta Brittiläisen Kolumbian sisämaahan mennessä – siis sehän on melkein aavikkoa :O Todella nättiä seutua tosin, sellaista villin lännen tuntuista, kanjoneita, hevosia ja hyvin vähän asutusta. Suurin osa meidän reitistä taisi kulkea alkuperäisasukkaiden mailla, jotka täällä on yleensä aika selvästi merkitty.

IMG_1022

IMG_1015

Kun lähestyimme taas rannikkoa ja päätepysäkkiämme, alkoi uusi vuoristo, Coast Mountains, nousta maisemaan. Coast Mountains on muuten se sama vuoristo joka näkyy mm. Vancouverissa, vaikka niitä usein virheellisesti luullaan Kalliovuoriksi. Metsää, mäkiä ja vuoria oli meidän loppusuora ja uskallanpa melkein sanoa, että maisemat olivat parhaimmat koko matkan aikana.

Ottawa Vancouver road trip

Matkaa takana 4412km eikä vielä oltu edes perillä!

IMG_1012

Pisti suorastaan hymyilyttämään, että nämä maisemat on nyt näitä mun “kotimaisemia”. Tunnen oloni kuulkaa aika onnekkaaksi!

automatka Kanada

Saattaisit tykätä myös näistä

5 comments

Fiia July 22, 2017 - 1:43 am

Voi että, näyttääpä upealta jälleen kerran! Kanadassa kyllä olisi toiveissa päästä käymään mahdollisimman pian 🙂

Reply
Annika July 22, 2017 - 9:29 am

Kiitos Fiia kommentista! Ja Kanada on kyllä upea maa, ei siitä pääse yli eikä ympäri 😀

Reply
Soile July 23, 2017 - 10:10 am

Vau! Upea reissu ja mielenkiintoiset, vaihtelevat ja upeat maisemat teillä ollut. Onnekas olet kun siellä saat asua 🙂

Reply
Annika July 23, 2017 - 10:11 am

Olen Soile ihan samaa mieltä 🙂

Reply
Québec - se pala Kanadaa, joka ei ole Kanadaa lainkaan - Tarinoita Maailmalta January 18, 2020 - 9:10 pm

[…] jne) vain 500km automatkan jälkeen. Ottawasta voin ajaa lähes 5000km länteen päin  (kuten olen tehnytkin) ja koko maan kaupungit ovat lähestulkoon identtisiä. Ja vain 500km päässä on näinkin […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.