Elämää Kanadassa koronaviruksen aikana

by Annika

Kylläpä ei muuten haittaa yhtään asua Kanadassa tällä hetkellä. Ei sillä, että se olisi koskaan haitannutkaan, mutta nyt maailmanlaajuisen COVID-19 pandemian aikana olen erityisen kiitollinen siitä, miten tätä asiaa täällä hoidetaan. Olen seurannut tarkasti mitä muissa maissa tehdään viruksen leviämisen estämiseksi ja epäilen vahvasti, että jos asuisin vaikkapa Yhdysvalloissa tai Iso-Britanniassa, niin olisin hieman huolestuneempi. Puhumattakaan, jos olisi Italiassa tai Espanjassa!

Vaikutus omaan arkeen ja tulevaisuuteen

Alkuasetelmaksi kerrottakoon, että olen onnekas siinä mielessä, että tällä viruksella ei ainakaan toistaiseksi ole ollut minkäänlaista negatiivista vaikutusta omaan talouteeni, eikä arki ole ihan kamalasti muuttunut. Adam on on opiskelija, jolla ei ollut tällä lukukaudella kursseja ollenkaan, ja se tekee projektitöitä, jotka tehdään normaalistikin etänä. Minä puolestaan olen kyllä matkailualalla töissä, mutta koronaviruksen taloudelliset vaikutukset tulevat näkymään matkailunmarkkinointivirastoissa vasta myöhemmin. Teen tällä hetkellä töitä kotoa käsin, koska se onnistuu ihan samalla lailla kuin toimistollakin.

Kuten uutisissakin on ollut, COVID-19 iskee pahimmin matkailualaan. Ottawassa arvioidaan menetettyjen matkailutulojen olevan tällä hetkellä miljardin dollarin luokkaa tälle vuodelle. Monet hotellit ovat jo sulkeneet ovensa toistaiseksi ja sadoilta, todennäköisesti tuhansilta, matkailualan työntekijöiltä on työt loppuneet kuin seinään. Ottawan suurimmat matkailukuukaudet ovat touko-ja kesäkuu, ja ne näyttävät olevan nyt aivan toivottomia. Oma työpaikkani, Ottawan matkailumarkkinointivirasto, on non-profit organisaatio, mutta toki lähes 40 ihmisen palkkojen maksuun ja muuta toimintaa varten täytyy olla tuloja. Osa näistä tuloista tulee hotellien keräämästä matkailuverosta, mikä nyt on hotellien sulkemisen myötä loppunut kuin seinään.

Eli vaikutuksia tulee olemaan omassa työpaikassanikin, ne eivät vain tapahdu heti saman tien. Pomo vakuutteli, että tällä hetkellä pankissa on sen verran varoja, ettei tässä heti olla hätää kärsimässä. Muutoksia ja budjettileikkauksia on kuitenkin tulossa, mutta tarkemmin niistä ei vielä tiedetä. Toisaalta monet markkinointiprojektit, jotka voivat liikkua kymmenissäkin tuhansissa dollareissa, ovat nyt peruttu eli sinänsä tulee vähän säästettyäkin varoja.

Koronaviruksen hallinta Kanadassa

Suurin vaikutus omaan arkeeni on ollut tietysti se, että teen töitä kotoa käsin. Pomolta tuli ensin “vihreää valoa” kaikille jotka haluavat työskennellä kotoa 11.maaliskuuta, mutta jo seuraavana päivänä pandemian julistamisen myötä siitä tuli käsky pysyä kotona ja tehdä etätöitä kunnes toisin määrätään. Samana päivänä, eli 12. maaliskuuta ilmoitettiin, että kaikki Ontarion julkiset koulut suljetaan ainakin huhtikuun alkuun asti.

♦ ♦ Toimituksen huomautus tähän väliin, jos Kanada ei ole tuttu maa, niin täällä on provinsseja ja territorioita, jotka toimii vähän samaan tyyliin kuin Yhdysvaltojen osavaltiot, eli provinsseilla on oma hallitus ja valta määrätä aika monista asioista mm. terveydenhuoltoon ja liikenteeseen liittyen.

Maaliskuun 17. päivä Ontarion provinssi, jossa Ottawakin siis sijaitsee, oli Kanadan ensimmäinen, joka julisti hätätilan. Ontariossa oli tuolloin eniten COVID-19 tapauksia Kanadan sisällä, tosin sittemmin Brittiläinen Kolumbia on mennyt Ontarion ohi. Brittiläinen Kolumbia julisti hätätilan vain päivän Ontariota myöhemmin ja kutakuinkin samaan aikaan (osa parin päivän viiveellä) saman teki lähes kaikki muutkin Kanadan provinssit.

Hätätila tarkoittaa siis sitä, että koulut, yliopistot, kirjastot, uima-hallit, teatterit, kampaamot ja aikalailla kaikki julkiset paikat ja yritykset täytyy sulkea. Tämä koskee myös ravintoloita, ja tällä hetkellä edelleenkin vain ravintolat jotka tarjoavat kuljetuksia tai take-away-mahdollisuuden saavat olla auki. Social distancing on otettu aika tosissaan ja ainakin Ontariossa voi saada $1000 sakot, jos sitä ei noudata ja yritykset voivat saada huomattavasti isommat sakot.

Tällä hetkellä auki ovat siis ruokakaupat, apteekit, paikalliset Alkot ja postit. Monet kahvilat on suljettu, mutta esim. Starbucksit ovat auki, mutta palvelevat vain niitä, jotka tekevät mobiiliapplikaatiolla etukäteen tilauksen. Auki olevissa kahviloissakaan ei ole enää istumispaikkoja, vaan kaikki on take-away periaatteella.

Bussit kulkevat edelleen, tosin niitä on liikenteessä vähemmän koska tarvetta ei ole enää niin paljon. Bussien ja junien etummaiset ovet, eli ne jotka on lähimpänä kuskia, eivät ole enää käytössä vaan busseihin pitää mennä takaovesta.

Ihmisiä kehotetaan pitämään siis kahden merin välimatkaa toisiinsa, mutta ulkoilua suositellaan jo mielenterveyden kannalta. Eli ulkonaliikkumiskieltoa täällä ei ainakaan vielä ole. Ihmiset vaikuttavat tottelevan sääntöjä aika hyvin, ja esim. niillä kerroilla, kun olen käynyt kaupassa, siellä on ollut tosi hiljaista.

IMG_1295

Sairaalat ja niiden kapasiteetti

Arvioiden mukaan Kanadan tilanne sairaaloiden kapasiteetin ja esimerkiksi hengityskoneiden saatavuuden suhteen on optimistisempi kuin monissa muissa maissa. Tämä johtuu osin siitä, että SARS ja N1H1- epidemiat iskivät Kanadaan aika pahasti, ja tuolloin oli enemmän ongelmia kapasiteetin ja apuvälineiden riittävyyden kanssa. Näistä virheistä kuitenkin opittiin, onneksi, ja nyt oltiin paremmin valmistuneita. Toki näissä on isojakin eroja provinssien välillä ja terveydenhuolto yleisesti on todella huonossa jamassa pohjoisissa territorioissa.

Jos COVID-19 (täällä tätä muuten kutsutaan melkein joka paikassa tällä nimellä,  harvoin puhutaan koronaviruksesta) kasvaa samaa rataa kuin monissa Euroopan maissa, niin täälläkin tulee sairaaloiden kapasiteetti olemaan ongelmissa, ihan taatusti. Siksipä tätä social distancing-toimintaa toitetaan niin kovasti. Ontariossa ja Brittiläisessä Kolumbiassa, joissa on eniten koronavirustartuntoja, on jo peruttu ei-kiirelliset leikkaukset, mikä on vapauttanut sekä tilaa, että henkilökuntaa. Lisäksi Kanadan hallitus on luvannut miljardi dollaria mm. hengitysmaskien ja muiden tarpeellisten apuvälineiden valmistamiseen.

Uusimpana toimena Trudeau ilmoitti joidenkin autotehtaiden alkavan valmistamaan välttämättömiä tarvikkeita kuten hengistussuojaimia, seulontatestejä ja desinfiointigeeliä. Käsittääkseni tämä aloite tuli autoalalta, mikä on todella loistava juttu! Toki tämä ei ihan kädenkäänteessä tapahdu, mutta tähänkin on hallitukselta tullut rahallista avustusta.

Matkustus ja rajat

Tällä hetkellä on edetty aika poikkeuksellisiin otteisiin, ja esimerkiksi Yhdysvaltojen ja Kanadan raja on kiinni matkustajilta. Kuten muissakin maissa, matkustamista kehotetaan välttämään ja ulkomailla olevia kanadalaisia käsketään tulemaan kotiin. Itse asiassa tänä viikonloppuna on useampikin ns. evakuointilento lähtemässä hakemaan jumissa olevia kansalaisia Espanjasta ja Marokosta. Kanadaan ei myöskään ole tulemista muilla kuin Kanadan kansalaisilla ja pysyvän oleskeluluvan omaavilla henkilöillä. Provinssien välillä Kanadan sisällä voi matkustaa niin paljon kuin haluaa, siihen ei vielä ainakaan ole tullut muutoksia.

Koronavirustilanne numeroina

25. tammikuuta todettiin Kanadan ensimmäinen koronavirustapaus  henkilöllä, joka oli juuri palannut Wuhanista. Muutama viikko myöhemmin, 20. helmikuuta, todettiin ensimmäinen tartunta, joka oli tullut Kiinan ulkopuolelta. Ensimmäinen kuolemantapaus tuli 9. maaliskuuta.

Nyt 21. maaliskuuta tartuntoja on 1048 ja kuolemantapauksia 13. Eiliseen mennessä testejä oli tehty kokonaisuudessaan 76,814. Kanadassa on noin 35 miljoonaa asukasta eli asukaslukuun suhteutettuna tilanne ei ole vielä kovin paha. Toki on hyvin mahdollista, että tämä tästä vielä pahenee ja en ihmettelisi, vaikka Ontariossa laitettaisiin tiukempiakin ulkonaliikkumiskieltoja voimaan jossain välissä.

Mihin tästä?

Näiden tietojen valossa Kanadassa on suhteellisen hyvä tilanne, mutta kuten on nähty, niin tämä tilanne kehittyy hyvinkin nopeasti ja kuka tietää missä ollaan viikon tai kahden päästä, etenkin kun ihmisiä aletaan nyt lentämään takaisin Espanjasta.

Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin erittäin tyytyväinen siihen, miten tästä kriisistä on tiedotettu (Trudeaulla on lähes päivittäin lehdistötilaisuus) ja miten provinssit sekä kaupungit ovat ryhtyneet toimiin, eivätkä jääneet katsomaan, että kuinka paha tilanne oikeasti on. Ja suurilta osin ihmiset näyttävät tosiaan toimivan kuten on ohjeistettu, eli pysymme etäällä toisistamme! Perjantai-iltapäivänä lähdimme työporukalla drinkeille, kuten oli jo pari viikkoa sitten suunniteltu. Nyt vaan pubin sijasta olimme kaikki 37 henkilöä Teams chatissa yhtäaikaa drinkkien kanssa omilla kotisohvillamme 😀 Tulipa tämäkin koettua. Minun puolesta voisi mennä jatkoon tämä käytäntö 😀

Suomi WTF?!

Loppusanoiksi on pakko tämän kaiken valossa jään raapimaan päätäni sen suhteen, miksi Suomessa on kauppakeskuksien avajaisia (jonka organisoijat pyyteli anteeksi ainoastaan sitä, ettei online mainontaa otettu pois aiemmin??), Lapin laskettelurinteet pullollaan ja ravintolatkin käsitteekseni auki? Mitä ihmettä! Suomi nyt hei tosissaan. Tällä hetkellä Suomessa on noin puolet vähemmän tapauksia kuin Kanadassa, mutta Suomessa on myös 30 miljoonaa vähemmän ihmistä.

Mielenkiinnolla jään seuraamaan miten tästä eri maat selviytyvät, kun toimia ja ohjeistuksia on monenlaisia.

Saattaisit tykätä myös näistä

3 comments

Janzu / Viimeinen kuulutus March 24, 2020 - 1:59 pm

Tosi mielenkiintoinen ja hyvä kirjoitus – kiitos! Vaikuttaa mielestäni siltä, että NZ ja Kanada hoitaa asiaa suunnilleen samalla tavalla. Tsemppiä ja paljon Teams drinkkejä sinne!

Reply
Annika March 24, 2020 - 5:33 pm

Kiitos Janzu! Joo molemmista maista olen saanut kuvan, että homma on suht hallinnassa, toki siihen vaikuttaa just aikainen toiminta ja suhteellisen pieni väliluku. Toivotaan, että homma pysyy hanskassa!

Reply
Mikko / Matkalla Missä Milloinkin April 3, 2020 - 3:17 pm

Mielenkiintoista lukea, miten koronavirus vaikuttaa Kanadassa! On tässä itsekin tullut Suomen toimia monessakin mielessä tähän vitsaukseen liittyen ihmeteltyä, mutta vielä enemmän tässä ollaan ihmetelty Ruotsia, jossa kaikki rajoitukset ovat hyvin lieviä jopa Suomeen verrattuna.

Kun hallitus on luvannut rahaa maskien valmistamiseen, niin ilmeisesti niitä suositellaan käytettäväksi?

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.