Automatka Kanadan halki – Road trip fiiliksiä

by Annika
Glacier National Park of Canada

Viikko ja 4500km – Olisin kuulkaa voinut aivan hyvin jatkaa ajelua ja tien päällä asumista! Adamia ja minua molempia vähän harmitti, että automatka tuli päätökseen ja myönnän, että alettiin haaveilla vähän jo seuraavasta seikkailusta 😉 Lyhyesti sanottuna meidän automatka Kanadan halki sujui oikein mukavasti!

Tämä on ollut sellainen reissu, josta on niin paljon kerrottavaa, etten oikeasti tiedä edes mistä aloittaisin. Selailin satoja reissulla otettuja kuvia, enkä viisastunut yhtään, joten ajattelin listata muutamia mietteitä mielen päältä. Nämä road trip jutut ei ihan heti lopu 😉

Falls in Ontario

Ontario

Suurin yllättäjä: Ontario

Enpä olisi uskonut miten nättiä voi olla omassa (entisessä) kotiprovinssissa. Kun tie kohtaa Suuret Järvet eli Lake Superiorin tässä tapauksessa niin voi mieletön, että oli nättiä! Tuli suorastaan Järvi-Suomi mieleen, tosin korkeuseroa oli paikoin niin paljon, että korvissa tuntui. Kaunista metsää, järvimaisemia ja korkeita kallioita – Ja minä kun ajattelin Ontarion olevan tylsä, mutta mitä vielä! Loistava automatkakohde.

IMG_0282

Positiivisin juttu: Nisu ei barffannut 😀

Ennen kuin ostettiin auto (viikko ennen matkaan lähtöä) niin käsi sydämellä uskoin vakaasti siihen, että Nisulla menee ainakin kolme päivää autoiluun tottumiseen ja olin jo varautunut monin keinoin sen oksenteluun takapenkillä (perustuen edellisiin automatkoihin). Mutta vielä mitä!

Nisusta oli salaa kasvanut loistava autoilija, ilman harjoittelua. Yhtään kertaa ei oksentanut eikä edes naama vihertänyt siihen malliin, että olisi pitänyt huolestua. Jopa Kalliovuorien läpi mieletöntä siksakkia ja ylämäki-alamäkirumbaa se sieti paremmin kuin minä.

Nisu otti aina heti hyvän nukkumasennon autoon päästyään ja veteli nokosia suurimman osan ajasta. Välillä se kömpi etupenkille vänkärin syliin, etenkin jos oli mutkikasta menoa, mutta muuten se oli suorastaan huomaamaton seuralainen. En olisi ikinä uskonut!

IMG_0597

Negatiivisin juttu: Teltassa oli kova nukkua

Edellisestä telttareissustani oli kulunut jo melkein kaksi vuotta, joten nukkuminen suht kovalla makuualustalla vaati vähän tottumista. Nukun kyljelläni, mikä ei yhtään helpottanut kovalla alustalla hyvän asennon löytämistä. Adamilla ei sen sijaan ollut ongelmista tietoakaan, se kun on paljon kokeneempi telttanukkuja.

Nisu kuitenkin nukkui kaikkein sikeimmin, siitä ei ole epäilystäkään! Eräänä hyvin viileänä yönä (viitisen astetta) jossain välissä havahduin, että Nisu oli poistunut makuupussistaan. Se ei havahtunut pätkääkään siihen, että nostin sen ylös ja survoin takaisin makuupussiin 😀

IMG_0250

Hauskinta: Kahvilan etsiminen aamulla

Me lähdettiin Ottawasta kahden 1.4 litran jääkahvipönikän kanssa liikenteeseen, jotta kuskilla olisi aina virtaa. Nämä kuitenkin riittivät vain Ontarion provinssin läpi ja loppumatkasta aamuinen rutiinimme olikin parhaan paikallisen soijalaten metsästys. Siinä tuli samalla nähtyä vähän enemmän niitä kyliä ja kaupunkeja, joiden läpi ajelimme.

Paras kahvi löytyi muuten Albertan Canmoren kylästä, Rave Cafe nimisestä paikasta. Suosittelen!
Coffee

Suurin kammotus: Punkit

Olin etukäteen lukenut tuoreita arvosteluja Manitoban ja Saskatchewanin provinssien leirintäalueista ja poikkeuksetta niissä mainittiin punkit ja niiden valtava määrä. Tämän takia päätin, että näissä paikoissa ei muuten telttailla! Itsestäni en ollut niinkään huolissani, mutta kuvitelepa mikä työ on löytää tästä kaverista pienoinen, joskus jopa tappavia tauteja kantava, punkki. Juu ei.

Varovaisuudesta huolimatta yllätys oli suuri ja lievän paniikinsekainen, kun löysin itsestäni punkin..!! Siinä se lantiolla oli, ei mitään hajua miten se sinne oli edes päässyt. Tuona päivänä yövyimme Saskatchewanissa AirBnB maatilalla, josta se varmasti sitten tulikin mukaan. Punkki oli kuitenkin onneksi ihan littana, eli se ei ollut imenyt verta vielä lainkaan ja meillä oli punkkipihdit mukana ja se saatiin poistettua ilman draamaa.

Tämän jälkeen Nisu sai sietää meidän lääppimistä, tökkimistä ja perusteellista turkin tutkimista monta kertaa päivässä. Maatilalta lähdettyämme Adam onneksi sattui vilkaisemaan Nisua takapenkillä kesken matkan ja huomasi punkin sen turkin päällä – eli monta senttiä ihosta. Sekin littana punkki napattiin heti pois, ennen kuin se pääsi tositoimiin.

IMG_1028

Paras fiilis: Nuotion äärellä syöminen illalla pitkän päivän jälkeen

Meillä oli toimiva rutiini leirintäpaikalle päästyämme, Adam pystytti teltan ja sytytti nuotion ja minä hoidin syömiset. Ottaen huomioon, että meidän backpacker meal -illalliset vaati vain veden keittämisen ja lautasten esille ottamisen tästä voisi tuumata, ettei tehtävien jako mennyt ihan tasan, mutta nooh… 😉

Nuotion äärellä istuskelu ja lämpimän ruoan syöminen oli kyllä aina päivän kohokohta. Etenkin, kun emme yleensä syöneet varsinaista lounasta vaan napostelimme milloin mitäkin ajon aikana. Ja se nuotion tuoksu on niin ihana (ja pitää hyttyset loitolla..!)

automatka Alberta

Suurin stressin aiheuttaja: Majoitus

Paljoa ei tarvinnut stressata, mutta muuttokiireiden tuomien tekosyiden saattelemana jätimme muutamat viimeiset leirintäpaikat varaamatta ennen lähtöä. Jossain välissä havahduimme siihen, että se ajankohta osuu lähelle Kanada-päivän viikonloppua ja leirintäpaikat saattavatkin olla täynnä.. Hups!

Onneksi netti pelasi ja lopulta ne kaksi leirintäpaikkaa joille mentiin ilman varausta olivatkin aivan loistavia ja tilaa riitti, joten stressattiin turhaan. Seuraava automatka tehdään kyllä niin, että suunnitelmat ovat alusta loppuun valmiina ennen lähtöä, niin voimme nauttia täysillä.

automatka Lake Louise

Suurin wow juttu: Kalliovuoret

Tämän tiesin jo etukäteen, Kalliovuoret olisivat se wow-juttu. Olen ne muutaman kerran nähnyt ilmasta käsin ja tiesin, ettei ne ruohonjuuritasolta ainakaan yhtään huonommalta näytä. Ja olihan se fiilis kun tuhansien tasaisien kilometrien jälkeen eteen nousee massiiviset lumihuippuiset vuoret..!

Banff ja Lake Louise, vaikka turisteja täynnä olivatkin, olivat silti huikea nähdä omin silmin. Matkatessa Brittiläiseen Kolumbiaan maisemat vain paranivat ja välillä tuli tunne, etteihän nämä maisemat voi olla oikeita..! Mutta olihan ne, ja nyt ne on tuossa (suhteellisen) lähellä. Mieletöntä!

Automatka Kanadassa

Ok, parempi pistää tämä postaus uunista ulos sillä tulollaan on vielä uuden kotikaupungin esittelyä ja muita mahtavia juttuja matkan päältä. Niin ja Vancouverissakin on ehditty käydä jo kahdesti neljän päivän aikana 😀

Saattaisit tykätä myös näistä

15 comments

Saana | Live now – dream later July 4, 2017 - 10:52 pm

Ei vitsit, mitä maisemia. Sait myytyä ajatuksen Kanadan road tripistä jo pelkällä alle 60 sentin bensalitralla! 😀 Koin tässä sun juttua lukiessa ja kuvia ihastellessa samalla jonkinlaisen valaistumisen: miksiköhän en ole vielä road trippaillut Kanadassa, vaikka se olisi just niin mun kohde kuin vain voisi olla? Elämän suuria dilemmoja. Pitänee korjata asia! 🙂

Niin, ja ne punkit… meillä on tosiaan kaksi vapaana ulkoilevaa kissaa. Välillä saa repiä seitsemän punkkia per kissa ihan vaan yhden ulkoilureissun jäljiltä, eli paha on punkkivuosi Suomessakin, vaikkei kesäkään ole kunnolla alkanut! :-/

Reply
Annika July 6, 2017 - 8:55 pm

No älä muuta sano, maisemat oli mielettömiä! Tänne vaan road trippaileen ehdottomasti, tää on niin ulkoilijan kohde kuin olla voi 🙂

Ja yhh, hyi ja hui noita sun kissojen punkkikokemuksia!

Reply
Reetta / Matkasto July 4, 2017 - 11:21 pm

Vitsit, oon haaveillut pidemmästä Kanadan road tripistä jo tovin, eikä nämä postaukset ainakaan vähennä haaveilua! Etenkin British Columbiaa olisi mahtava koluta kunnolla, Kalliovuoriin kun olen hurahtanut… En malta odottaa seuraavaa postausta!! ?

Mäkään en ole turhan kokenut telttailija, ja joka kerta on selkä ja kankku kipeänä liian kovasta alustasta johtuen(lukuisia eri alustoja on tullut kokeilua). Nyt oon luopunut toivosta, että pärjäisin jollain säälittävällä hc-retkeilijöiden ultralight-mallilla, joten seuraavana testauksessa 9cm paksu ja 65cm leveä puhallettava alusta yhdistettynä 5cm paksuun UltraLight-alustaan. ? Väliin joku liukuestematto, niin eiköhän ala nukkuminen onnistua!

Reply
Annika July 6, 2017 - 8:54 pm

Jee, kiva että lisäsin haaveilua Kanadasta! Sun telttailutyyli kuulostaa just hyvältä mun makuun 😀

Reply
Elina | Vaihda vapaalle July 5, 2017 - 12:23 am

Siistiä! Voin hyvin kuvitella, että syttyi into lähteä uudelleenkin roadtrippailemaan. Hienoa, että kaikki meni Nisunkin kanssa mainiosti. Tuota yhtä väliotsikkoa kyllä tavailin muutamaan otteeseen. Barffaus, kun tarkoittaa koirien raakaruokintaa, mutta meinasit sillä ilmeisesti oksentamista? 😀

Reply
Annika July 6, 2017 - 8:53 pm

Hahah, joo taisi lipsahtaa vähän finglishiä, täällä siis to barf viittaa oksentamiseen 😀 Ja barffaus suomenkielisessä merkityksessä on raw food diet tms. Mutta juu, kumpaakaan se ei siis tehnyt matkalla 😀

Reply
Merja / Runway - Kiitoradalla July 5, 2017 - 2:11 am

Ooh, mussakin syttyi kipinä heti Kanadan roadtrippailulle ? Miten ei ole tullut aiemmin mieleenkään?! Kalliovuoret ihan mieletöntä maisemaa, ja jatkuu vaan joka suuntaan mahtavana. Solat ainakin Jenkkien puolella ihan satumaisia. Opiskelin aikanaan siinä vuoriston kupeessa Jenkkien puolella ja usein käytiin Vancouverissa mekin. Ihana kaupunki. Tuonne seudulle olis hyvin voinut jäädä ❤ Onnea teille uusiin haasteisiin ja uuteen kotiseutuun!

Reply
Annika July 6, 2017 - 8:51 pm

Kiitos Merja ja jes, antaa kipinän vaan syttyä 😀 Kyllä täälläkin tosiaan on aikamoiset maisemat, joten suosittelen kyllä ehdottomasti.

Reply
Marimente July 6, 2017 - 9:55 am

Ihan huikeita tunnelmia ja kertomuksia road tripin varrelta! Ja onneksi Nisulla ei edes naama vihertänyt, reipas reissukaveri 😀

Reply
Annika July 6, 2017 - 8:37 pm

Joo Nisu oli kyllä reipas! 😀 Ja maisemat oli huikeat myös 🙂

Reply
Soile July 8, 2017 - 11:44 am

Vau! Upea reissu, innolla odotan muita postauksia. Ja onnea uuteen kotiin 🙂

Reply
Annika July 11, 2017 - 10:16 pm

Kiitos Soile! Juu uudet postaukset on jo kohta tulossa 🙂

Reply
Anni | Rajatapaukset July 10, 2017 - 12:32 am

Road tripit on ihania, tekis niin itsekin mieli lähteä tuonne kalliovuorille! Asuin Ottawassa aikoinaan vajaan vuoden, mutta siitä on jo melkein kymmenen vuotta aikaa enkä sen koomin ole Kanadassa käynyt. Kyllä olisi jo korkea aika, on se niin ihana maa ja nähtävää olisi valtavasti!

Reply
Annika July 11, 2017 - 10:17 pm

Kyllä olen samaa mieltä, että road tripit ovat ihania! Melkein tekisi mieleni tehdä sama reissu uusiksi 😀 No ehkä ei nyt sentään, mutta täällä Brittiläisessä Kolumbiassa kyllä riittää road trippailtavaa ja nähtävää!

Reply
Elämmekö vain työtä varten? Jos asut Pohjois-Amerikassa, vastaus on kyllä. | Tarinoita Maailmalta June 23, 2018 - 10:50 pm

[…] olin viimeksi lomalla? Tasan vuosi sitten, ennen kuin aloitin nykyisessä työssäni. Vuosi sitten ajelimme Adamin kanssa Kanadan halki muuttokuorman kanssa intoa puhkuen uudesta työstä ja asuinpaikasta. Nyt se päätös on alkanut […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.