Kohta kaksoiskansalainen, mutta kuinka suomalainen oikein olenkaan?

by Annika

Jos olet blogiani ja sen Facebook sivua seurannut viime aikoina, niin tiedätkin jo, että olen hyvää vahtia matkalla Suomen ja Kanadan kaksoiskansalaisuuteen. Tämän valossa olikin mielenkiintoista selvittää kuinka suomalainen oikein loppupeleissä olenkaan. En nyt tarkoita mitään netistä löytyviä leikkimielisiä testejä, vaan ihan siis tieteellistä, DNA:han perustuvaa sukututkimusta.

Adam ja minä teimme molemmat 23andMe DNA-testit nyt alkuvuodesta ja muutaman viikon odottelun jälkeen saimme tulokset.  Aavistelin, että oma testini kertoisi alkuperäni olevan vankasti suomalainen ja olinkin vähän enemmän kiinnostunut Adamin tuloksista. Täällä Kanadassahan kukaan ei ole varsinaisesti kanadalainen, vaan kaikilla on maahanmuuttajatausta kun muutaman sukupolven menee taaksepäin. Tämän vuoksi suhtautuminen maahanmuuttajiin onkin huomattavasti positiivisempi kuin mitä se Suomessa vaikuttaa olevan, mutta tämä on jo toinen juttu.

IMG_0690

Oletin siis tuloksieni varmistavan, että olen läpikotaisin suomalainen ja näinhän siinä kävi; DNA-testin mukaan olen 98.6% suomalainen! Olin suorastaan vähän yllättynyt, etten ollut 100% suomalainen vaan jossain välissä sukulinjaani on tullut 1.4% luoteiseurooppalaista verta. Tämä voi hyvin olla ruotsalaista, norjalaista, brittiläistä tai saksalais-ranskalaista sukulinjaa, tämän tarkemmin sitä ei pystytty rajaamaan. Haluan ehkä ajatella, että tämä osa tulee jostain Skotlannista, joka tuntuu niin kodilta, mutta tiedä häntä.

Adamin tulokset olivat odotetusti värikkäämmät kuin omani. Hän on puolestaan 98.9% eurooppalainen, mutta se jakautuu aika tasaisesti Itä-Eurooppaan, Britteihin ja Ranskaan / Saksaan. Löytyypä sieltä 1.2% skandinaavistakin syntyperää ja hieman enemmän Kreikkalais-Balkanilaista. Itä-Eurooppalainen ja Brittiläinen syntyperä olikin jo tiedossa, sillä Adamin isovanhemmat muuttivat sieltä Kanadaan. Nuo muut olivatkin sitten ihan uutta tietoa! Oli tosi mielenkiintoista nähdä, että mistä päin Itä-Eurooppaa tai mistä Englannin alueelta Adamin suku on lähtöisin.

IMG_0691

Jotain yllättävää löysin kuitenkin omastakin testistäni. Sukuni on pohjois-Pohjanmaalla enkä ole ollut tietoinen oikeastaan kenestäkään sukulaisesta joka ei olisi syntynyt tuolla alueella. Meillä kotonahan sisarukseni asuvat vanhempieni vieressä, vastapäätä nyt jo edesmenneiden isovanhempieni taloa ja naapurustoon kuuluu lukuisia vanhempieni lähisukulaisia. Koko kylä, josta olen kotoisin on nimeltään Rautioranta – sieltä löydät monta Rautiota tai Rautio-alkuista sukunimeä.

Tämä DNA-testi kuitenkin paljasti vahvoja todisteita siitä, että viimeisen 200 vuoden aikana vahvimmat sukujuureni ovat Karjalassa ja toiseksi vahvimmat Lapissa, ja vasta kolmantena Pohjois-Pohjanmaalla. Tämä oli tosi mielenkiintoista ja täysin uutta tietoa, johon haluaisin mieluusti perehtyä enemmänkin. Etenkin nuo lappilaiset sukujuuret kiinnostavat ja mietin, millaisia tarinoita sieltä voisi tullakaan.

DNA testin sukujuuret

Kun sukulinjaa seuraa aina vain ajassa taaksepäin tuhansia ja kymmeniä tuhansia vuosia, sukujuureni eivät tietysti olekaan enää Suomessa, vaan Lähi-Idässä reilun 10,000 vuoden takaa. DNA-testini mukaan kuulun haploryhmään H, johon kuuluu 40% eurooppalaisista. Aika mielenkiintoista, että lähes puolet eurooppalaisista voidaan jäljittää samaan alkuperään! Tämän ansiosta voin nyt myös sitten sanoa, että kuninkaallistakin sukujuurta on, nimittäin myös Marie Antoinette kuuluu tähän samaan haploryhmään, kuten myös nykyisen Englannin Kuningattaren mies Price Phillip. Lähes tulkoon kuninkaallisia ollaan siis, olkoonkin että välissä on 18,000 vuotta yhteisen tekijän välillä 😀

Oletko sinä koskaan miettinyt tai tutkinut sukupuutasi tarkemmin? Kerro kommenteissa tai jatka keskustelua blogin Facebook sivulla! 

 

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.