Banff – Kanadan suosituin kansallispuisto

by Annika

Vuoria, villieläimiä ja turisteja -näitä kaikkia löytyy roppakaupalla Kanadan suosituimmasta matkakohteesta nimeltä Banff National Park eli Banffin kansallispuisto. Molemmat automatkani Kanadan halki kulkivat Baffin kautta ja se oli odotetusti molempien reissujen kohokohta.

Banff on sitä klassista Kanadaa, jonka kaikki tietävät vaikkeivät olisi koskaan Kanadassa käyneetkään. Lumihuippuiset vuoret ja sinivihreillä järvillä lipuvat punaiset kanootit – tiedät varmasti mistä puhun – nämä ovat Banffin kansallispuiston maisemia.

Banff sijaitsee Albertan provinssissa ja helpoiten sinne pääsee lentämällä noin 125km päässä olevaan Calgaryyn. Banffin resorttikylä itsessään on aika pieni ja vakiasukkaita siellä on vain 8000, mutta toki matkailijoita siellä on reilusti enemmän. Banffin pienuuden takia siellä on kuitenkin tosi symppis tunnelma -paitsi ei ehkä kiireisimpään kesäaikaan.

Road trip-9

Banffin kylä

Tekemistä ja kokemista ympäri vuoden

Banff on siitä loistava kohde, että se on hyvä kohde vuoden ympäri. Talvella se on lähinnä laskettelukohde ja kolme hiihtokeskusta avautuvat usein jo loka-marraskuun puolella. Kaksi hiihtokeskuksista sijaitsee Banffin kylässä ja yksi 60km päässä Lake Louise-kylän lähellä. Lisäksi muut talviaktiviteetit, kuten hiihto ja lumikenkäily ovat loistavia tapoja viettää talvipäiviä. Kannattaa kuitenkin huomioida, että monet tiet suljetaan talveksi, joten yhtä laajasti siellä ei pääse tutkimaan kuin kesäaikaan.

Kesäaikaan, tai sanotaanko että lumettomana aikana, Banffin luonnonpuisto houkuttelee patikoimaan vuorilla, pyöräilemään, telttailemaan tai autoilemaan ympäriinsä. Olen käynyt Banffissa toukokuussa ja kesäkuussa ja näiden kuukausien välillä oli todella suuri ero. Toukokuun alkupuolella satoi vielä lunta ja 98% leirintäpaikoista eivät olleet auki. Kannattaa pitää mielessä, että Banffin kylä sijaitsee noin 1400m korkeudessa, joten lumi on seurana ehkä pidempään kuin haluaisi. Kesäkuussa puolestaan oli jo loistavat telttailuilmat, mutta porukkaakin olikin huomattavasti enemmän. Banff on upea paikka, mutta kokonaan sitä ei kyllä saa omaksi, ellei sitten näe vaivaa ja patikoi jonnekin vuorten sekaan yön yli.

Lake Louise toukokuussa

Banff kansallispuisto

Johnston Canyon

Parhaimmat nähtävyydet

Mitäs Banffissa sitten on nähtävää? No niitä vuoria ja sinivihreitä järviä tietysti. Helpoimmin saavutettavia ja näin ollen helpommin saavutettavia järviä ovat Lake Louise ja Moraine Lake, jotka sijaitsevat loogisessti Lake Louisen kylän lähellä. Vuoria ei tarvitse etsiä, niitä on ihan joka puolella.

Banffin kylässä on aika mielenkiintoinen paikka nimeltä The Cave & Basin National Historic Site, joka on nimensä mukaan luola ja sen ympärille rakennettu pieni museo. Tämä on myös Kanadan kansallispuistojen syntypaikka ja suurin houkutus täällä on jokseenkin haiskahtava kuuma lähde. Täällä ei kuitenkaan saa uida, vaan se on ihan vaan katsottavaksi tarkoitettu. Ulkona sijaitsevia kuumia lähteitä löytyy myös ja siis sellaisia, joissa saa käydä uimassa ja nauttimassa veden parantavista vaikutuksista. Lisätietoja löytyy Hotsprings.ca-sivustolta.  

Eläimiä Banffista löytyy myös ja etenkin luonnossa liikkuvien kannattaa olla niistä tietoinen. Karhuja löytyy monta eri lajia, mukaan lukien isot harmaakarhut sekä pienemmät mustakarhut, joista molemmat haistavat kyllä turistien ruoat kaukaa ja voivat olla vaarallisia. Näitä ei tosin välttämättä tarvitse etsiä edes kovin kaukaa, itse bongasin harmaakarhun aivan Banffin kylän lähellä.

Banffin ja Lake Louisen kylien väliin sijoittuva Johnston Canyon on myös näkemisen arvoinen. Se on nimensä mukaisesti pitkähkö kanjoni, jonka varrelle mahtuu kaksi vesiputousta. Vesi tulee jäätiköiltä, joten sen väri on upean vihertävä. Kävin täällä toukokuussa, jolloin siellä oli vielä jonkin verran lunta ja jäätä, mutta siellä voi käydä vuoden ympäri. Jään peittämät kanjonin seinämät ovat aika näyttävät!

Road trip-4

Banff Cave & Basin

Majoitus Banffissa ja lähialueilla

Banff on tosiaan aika pieni paikka, tosin siellä on lukuisia hotelleja, kuten myös Lake Louisen alueilla. Jos etsit tietoa majoituksista, löydät todennäköisesti halvempia hintoja noin 20km Banffista etelään, Canmoren kaupungista. Suosittelen myös lämpimästi telttailua ja leirintäpaikkoja löytyy ihan Banffin kylän läheltäkin. Tosin haluatko majoittua siellä useiden satojen muiden kanssa, on sitten eri asia…Pienempiä, luonnonläheisempiä telttailupaikkoja löytyy myös ja siellä on mielestäni paljon mielekkäämpää kuin täpötäydessä kaupungissa.

Omalla kesäkuisella reissullani telttailin Bow Valleyn provinssipuistossa, joka teknisesti ottaen ei ole Banffin kansallispuistossa, mutta ei kuitenkaan kovin kaukanakaan. Toukokuisella reissullani telttailu ei tullut kysymykseen, sillä suurin osa telttailupaikoista oli vielä kiinni talven jäljiltä. Yövyin pari yötä aivan Banffin keskustassa sijaitsevassa, koiraystävällisessä Moose Hotel & Suites-hotellissa, joka oli kyllä joka pennin arvoinen. Etenkin yllättävän lumimyräkän aikana hotellin takka lämmitti ihanasti! Lisäksi Nisu sai sieltä kotiin vietävän ihanan lelun, jolla se leikkii edelleen, joten minulla ei ole tästä paikasta muuta kuin hyvää sanottavaa!

Banff kansallispuisto

Banffin kylä taustalla ja paikallisia etualalla

Banff ja sen synkkä historia

Banffin kansallispuisto on tosiaan Kanadan ensimmäinen laatuaan ja se perustettiin jo vuonna 1885. Kuten monissa paikoissa Kanadassa, tälläkin alueella on synkempi historia, josta ei yleensä puhuta turisteille. Ennen kuin eurooppalaiset löysivät Banffin (joka on muuten nimetty Skotlannissa sijaitsevan Banffin kaupungin mukaan) 1800-luvun loppupuolella, alkuperäiskansat elivät siellä arkeologisten todisteiden mukaan yli 10,000 vuotta.

Alunperin alkuperäiskansoista oli hyötyä eurooppalaisille, koska he tunsivat alueen hyvin. Turkisten- ja lihan vaihtokauppa toimi jonkin aikaa ja alkuperäiskansat ja eurooppalaiset elivät suurin piirtein sovussa. Kuitenkin, kun Banffin kansallispuisto perustettiin 1885, eurooppalaiset päättivät häätää alkuperäisasukkaat puiston alueelta ja perinteiset aktiviteetit, kuten metsästys kiellettiin. Alueen alkuperäisasukkaat saivat tulla puistoon yhtenä päivänä vuodessa ja tätä tietysti markkinoitiin laajasti ja lopputuloksena oli se, että suuret joukot eurooppalaisia / kanadalaisia tulivat tuijottamaan “primitiivisiä” alkuperäisasukkaita, jotka kerran vuodessa saivat palata omille, pyhinä pidetyille mailleen. Uskomatonta mutta totta, Banff Indian Days jatkuivat aina 1970-luvulle asti.

Matkailu Banffin luonnonpuiston alueella oli suosittua heti pian puiston perustamisen jälkeen, joten puiston infrastruktuuria haluttiin kehittää paremmaksi ja mm. rakennuksia ja teitä tarvittiin lisää. Työvoimana tähän käytettiin ensimmäisen maailmansodan aikana sotavankeja, etenkin ukrainalaisia. Sotavankien  olosuhteet olivat huonot, kuten arvata saattaa, ja monet kuolivat näillä leireillä.

Lake Louise

Klassinen näkymä Lake Louisella

 

IMG_0833

Sama paikka kuin ylläotettu kuva, vain eri suuntaan otettu kuva.

Banff – oman suosionsa uhri

Banffin maailmankuulut vuorimaisemat ovat juuri sitä; maailmankuuluja. Instagram-kuuluisia, TV:stä tuttuja, taiteilijoiden ikuistamia. Banffin luonnonpuisto näkee yli 4 miljoonaa turistia vuodessa. Toki puisto on jättimäisen iso, mutta suurin osa siitä on suhteellisen koskematonta erämaata, ja suuri osa turisteista kulkee samaa tuttua reittiä Banffin ja Lake Louisen välillä, jatkaen ehkä läheiseen Jasper National Parkiin, joka on Kanadan toiseksi suosituin ja näkee 2,5 miljoonaa vierailijaa vuosittain.

Jos suunnittelet reissua niin varaudu ainakin henkisesti siihen, että siellä on monta muutakin. Suurin osa turisteista näkee sen saman 2% tästä kansallispuistosta, joten suosittelen ehdottomasti tutkimaan niitä vähemmän tunnettuja reittejä, etenkin jos suunnittelet kesäajan reissua. Käytä paikallisia matkanjärjestäjiä, julkista liikennettä ja seikkaile laajasti. Jos menet loka-huhtikuun välisenä aikana, on siellä paljon vähemmän porukkaa ja hotellien hinnat ovat suotuisammat.

Onko Banff National Park sinun matkalistallasi myös, tai oletko kenties jo käynyt siellä? Kiinnostaako Banff kohteena, matkailijoiden määrästä huolimatta?

 

Saattaisit tykätä myös näistä

1 comment

Matkakohteena Calgary - Tarinoita Maailmalta November 23, 2019 - 9:02 pm

[…] vielä tasaista maastoltaan, mutta vuoria näkyy horisontissa. Jos suunnittelet esimerkiksi Banffin kansallispuistoon menemistä, niin Calgary on lähin lentokenttä. Matkakohteena Calgary on aika perus […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.