Rooma vs Venetsia

by Annika

Italia on, niin kuin varmasti jo tiedätte, loistava matkakohde. Sinne voi suunnata olipa kiinnostus sitten vuorissa, rantaelämässä tai kaupunkiseikkailuissa. Pelkästään vertaansa vailla olevia kaupunkikohteita siellä on vaikka muille maille jakaa; Rooma, Firenze, Pisa, Venetsia, Napoli, Verona… ja varmasti vielä monta lisää! Minä jatkan edelleen haaveilua seuraavasta Italian matkastani (jonka lupasin itselleni, jos saavutan laittamani tavoitteet italian kielen opiskelulle) ja sitä odotellessa mietin edellisiä reissujani saapasmaahan. Siitä syntyikin tämä postaus Rooma vs Venetsia matkakohteena, pohdinnan ja kategorioiden kera.

Amore mio

Italia on mielestäni yksi parhaista Euroopan kohteista romanttiselle lomalle ja epäilemättä sinne suunnataan häämatkalle tai viettämään laatuaikaa paremman puoliskon kanssa. Kun vertailen Rooman ja Venetsian romanttisuutta, ei kauan tarvitse pohtia; Venetsia voittaa ikuisen kaupungin mennen tullen. Toki Roomakin on oiva kohde ja se on täynnä autenttisia pikkuravintoloita, joissa nauttia illallista kynttilän valossa. Mutta siinäpä se sitten olikin. Venetsia taas on kokonaisuudessa upean romanttinen kohde kanaaleineen ja satoine siltoineen, lisäksi autojen puute tekee suuren eron Rooman kaoottiseen liikenteeseen verrattuna. Ja miten ihanaa olisi aamulla herätä (luksusisosta huoneistosta tietenkin) ja avata parvekkeen ovet, joista aukeaa näkymä Canal Grandelle.. Ja jos ikipoikamies George Clooneykin meni naimisiin Venetsiassa, se kertonee jotain sekin paikan romanttisuudesta!

Gondola3

Historian havinaa

Italiasta on mahdoton löytää kohdetta, joka ei olisi historiallinen. Tietysti, puhutaanhan nyt sentään Rooman Valtakunnasta, muinaisen Silkkitien kauppakohteesta, katolisen kirkon pääpaikasta, renessanssin alkumaasta…Listaa voisi jatkaa vaikka kuinka, mutta viesti lienee selvä. Italia + historia = lyömätön yhdistelmä. Rooma ja Venetsia löytyvät molemmat historiankirjoista, tosin lähinnä eri aikakausilta. Roomasta löytyy tietysti Rooman Valtakunnan aikaisia nähtävyyksiä ja arkeologisia löytöjä. Colosseum on oikeutetusti pääkaupungin tunnetuin nähtävyys ja sinnehän itsekin suunnistin ihmettelemään sitä fiilistä, kun katsoo yli 2000 vuotta vanhaa rakennelmaa ja miettii mitä kaikkea niidenkään seinien (jos niitä nyt voi seiniksi sanoa) sisäpuolella on tapahtunut. On muuten aikamoinen tunne. Tosin sitä hieman laimensi Colosseumin ympärillä kulkevat autotiet ja mietinkin, että osa roomalaisista ajaa varmasti päivittäin työmatkallaan Colosseumin ohitse. Kyllästyyköhän ne siihen näkyyn koskaan? Lisäksi Roomassa on Vatikaani ja sen kuuluisa museo (vaikka siis jos pikkutarkkoja ollaan, niin Vatikaanihan on oma kaupunkivaltionsa, eikä osa Roomaa kuten mulle näpäytettiin, kun luulin saavani ilmaisen sisäänpääsyn museoon Roomapassilla). Eikä passaa unohtaa Sikstiiniläiskappelia tai Forum Romanumia.. Jos ette jo arvanneet, Rooma vie voiton historiasektorilla, mutta on Venetsiassakin historiallista nähtävää.

Venetsian historia ei ole yhtä tajunnanräjättävän wow-henkistä, kuin Roomassa, mutta Venetsian Valtakunnan pääpaikka oli aikoinaan (ja varmaan vieläkin) varakas paikka ja tämä näkyyy arkkitehtuurissa. Kauniita rakennuksia löytyy isoilta aukioilta ja pieniltä kujilta ja suosittelen lämpimästi tutkimaan sokkeloisia pikkukatuja. Venetsiassa parhaatkin kaupunkisuunnistajat onnistuvat eksymään, joten hiljaisten kujien löytäminen ei pitäisi olla vaikeaa. Lähes ympäri kaupunkia löytyy viittoja Piazza San Marcolle, jos satut menemään kunnolla hukkaan. Ja paikalliset ovat taatusti tottuneita auttamaan turisteja! Jo vuodesta 1162 alkaneilla Venetsian karnevaaleilla historia herää henkiin kaiken turistikrääsän keskellä, tai näin ainakin haluan uskoa, sillä tämä karnevaalikokemus on vielä matkalistalla.

colosseum

UNESCO World Heritage 

Monista Euroopan kaupungeista löytyy UNESCOn maailmanperintölistalle päässeitä historiallisia paikkoja, mutta Italiasta löytyy monia kokonaisia kaupunkeja jotka ovat listalla. Sekä Rooma että Venetsia ovat tällä UNESCOn listalla, koska molemmilla kaupungeilla itsessään on niin suuri kulttuuriperinnöllinen paino. Tämän suhteen kaupungit vetävät siis tasapelin ja epäilen, ettei kumpikaan kaupunki ole pettymys 😉

Daytripping

Yksi lempparilomatyypeistäni on pidempi kaupunkiloma, jonka aikana voin tehdä päiväreissuja kohteen ulkopuolellekin, joko yön yli tai ihan vain päiväseltään. Italiassa etäisyydet ovat aika lyhyitä, junat kulkevat ja mielenkiintoisista paikoista ei ole puutetta. Roomasta voi  esimerkiksi suht vikkelään puikata maistamaan pitsaa Napoliin. Pompeijinkin voi nähdä päivässä Roomasta käsin, tosin mukavampi kokemus se on varmasti yön yli reissuna. Sama pätee kuvankauniille Caprin saarelle tai Amalfi Coastin alueelle, jossa voisi varmasti viettää huomattavasti enemmänkin laatuaikaa.

Venetsia ei kalpene päiväretkien tarjonnassa; lähisaaret Murano, Burano ja Morcello tarjoavat sekoituksen lasitaidetta, söpön värikkäitä taloja kanaalien varrella ja mosaiikkeja. Jos Venetsia ei ole maailman romanttisin kaupunki, niin Veronan täytyy sitä olla. Romeon ja Julian kaupungin lisääminen Venetsian matkaan saa romanttisuuspisteet ihan uusiin lukemiin, vink vink matkaa suunnitteleville. Lisäksi lähistöltä löytyy keskiaikainen Trevison kaupunki ja renesanssiarkkitehtuuristaan tunnettu Vicenza on sekin vain tunnin junamatkan päässä.

Gondola2

Quanto costa? 

Kumpi on edullisempi kohde; Rooma vai Venetsia? Sorry to disappoint, mutta kumpikaan ei ole erityisen edullinen kaupunkikohde.  Venetsia on kooltaan pienempi ja hotellivalikoimaa on sen vuoksi vähemmän, mutta kaupunki vetää kuitenkin vierailijoita kuin euron kännykät suomalaisia. Huippujuttu Venetsian turismille, mutta reissaajalle tämä toteutuu hintavina hotelliöinä. Rooma on huomattavasti laajempi kaupunki ja hotellien hinnoissa on selvää eroa riippuen siitä, kuinka lähellä keskeisimpiä alueita hotelli sijaitsee. Sanoisin, että Roomasta löytyy edullisempaa majoitusta, mutta niin kuin vähän joka asiassa, sitä saa mistä maksaa, eli ihmeitä ei kannata pienellä budjetilla toivoa. Vinkkiviitonen Venetsiaan suuntaaville, majoitus Venetsian alueella on kallista, mutta 10 minuutin venematkan päässä sijaitseva Mestre on huomattavasti edullisempi ja kulkuyhteydet ovat toimivat ja nopeat Venetsian puolelle.

steps

Summa summarum

Romantiikkakohteen voittaja: Venezia!

Historiakohteena voiton vie Rooma, ei varmaan kenenkään yllätykseksi. Mikä Europpan kaupunki voisi edes peitota Rooman historian saralla?

Päivämatkoja onnistuu tehdä helpommin…Venetsiasta. Lähinnä siksi, että sen lähellä olevat kohteet ovat nopeita ja mielenkiintoisia päiväkohteita, kun Roomasta saa matkata kauemmas merkittävien paikkojen vierailuun.

Hinnoittelussa Rooma on edullisempi niin majoituksen kuin ravintoloiden ja muidenkin kulujen suhteen.

Loppuviimein totuushan on, että menipä kumpaan kaupunkiin tahansa niin ei voi kovin väärään mennä. Ois kiva kuulla kumpi on teidän suosikki? Mä luulen että sitten kunhan pääsen Firenzeen, siitä tulee lempparikaupunkini Italiassa. En tiedä miksi mulla on niin voimakas ruusunpunainen kuva Firenzestä, se on ehdottomasti lempparein kaupunki, jossa en ole koskaan käynyt. Näistä kahdesta omalla kohdallani voiton vie..no, who am I kidding, Venetsia tietenkin! Haluan ehdottomasti kokea Venetsian karnevaalit joskus ja edellisestä Venetsian reissusta on jo aikaa, kun olin Roomassa melkein jo äskettäin. Ja  jos iiiihan rehellisiä ollaan, niin Roomalla ei kyllä ole mun silmissä mitään mahiksia Venetsiaa vastaa, buahahah. Annika <3 Venetsia

Saattaisit tykätä myös näistä

14 comments

Annika | travelloverblogi November 11, 2014 - 5:20 am

Venetsia! <3
Käyntikertani 5-2 Venetsialle. Sinne vain on aina palattava.

Reply
Annika November 11, 2014 - 7:07 am

Venetsiassa on vain sitä jotain joka sinne saa palaamaan, vaikka se onkin mahdollisesti turistein paikka koko Italiassa. Minäkin palaisin kolmatta kertaa oikein mielelläni!

Reply
Jenni / Globe Called Home November 11, 2014 - 2:00 pm

Venetsian karnevaalit olivat kyllä kivat, olin siellä viitisen vuotta sitten. 🙂 Olin käynyt Venetsiassa sitä ennen jo kahdesti, mutta minullakin nuo karnevaalit olivat must-see, joten busseilin Tsekeissä vaihdossa ollessa paikan päälle pariksi päiväksi. Pukeutuneiden ihmisten määrä kadulla oli uskomaton, ja illalla paikalliset pitivät isoja katujuhlia Campo Santa Margheritalla. Majoituskin oli uskomattoman halpa, kun huomasimme vuokrata isommalle porukalle apartmentin Rialton sillan kupeesta.

Reply
Annika November 12, 2014 - 7:42 am

Oi olen kyllä niin kade, että olet käynyt karnevaaleilla! Oli varmasti huikea kokemus 🙂

Reply
Heli November 12, 2014 - 11:04 am

Mun täytyy kyllä olla sun kanssa voimakkaasti eri mieltä: kotikaupunkini Rooma hakkaa Venetsian mennen tullen kaikilla noilla osa-alueilla! Venetsia kyllä näyttää romantikon unelmalta, mutta siihen gondoliajeluun on oikeasti harvalla varaa ja itse en ainakaan niillä traghetoilla kovin romanttisiin tunnelmiin päässyt. Rooma sen sijaan on romanttisia paikkoja pullollaan. Roomassa voi paitsi nauttia kynttiläillallisia jossain ihanassa trattoriassa niin myös vaellella Trasteveren keskiaikaisilla mukulakivikaduilla, mennä piknikille toinen toistaan romanttisempiin puistoihin, soudella pienellä järvellä tai vaikka paikallisten tapaan nauttia upeasta näkymästä Rooman yli ja vaikka kuoharia sylikkäin Gianicolon kukkulan muurilla koko upea Rooma alapuolella.
Upeita päiväreissupaikkojakin on huomattavasti lähempänä kuin mainitsemasi paikat. Roomasta pääsee helposti esimerkiksi viehättävään Tivoliin (joka ei ole huvipuisto vaan pikkukaupunki 20 km Roomasta) ja siellä olevaan maailmanperintöluetteloon kuuluvaan Villa d’Esten puutarhapuistoon suihkulähteineen. Kesällä kannattaa tehdä päiväretki pittoreskiin Sperlongaan. Eikä kannata unohtaa Ostiaa, jonne pääsee alle puolessa tunnissa paikallislipun (1,50) hinnalla ihailemaan hyvin säilyneitä raunioita, jotka vetävät vertoja Pompeijillekin. Tai Bracciano-järveä ja sen linnaa (jossa puolestaan Cruisen Tomppa meni naimisiin Katien kanssa, vaikka sillä tarinalla ei nyt onnellista loppua ollutkaan). Vain muutamia paikkoja mainitakseni. Ja vaikka Rooma ei mikään edullinen kaupunki olekaan, niin täällä on kyllä sen verran tarjontaa, että kahvin saa alle eurolla, viinilasillisen parilla ja kolmen ruokalajin illallisenkin maksamatta itseään kipeäksi. Kunhan vain pysyttelee poissa kaikkein suosituimmilta turistialueilta.
Että Venetsialla ei kyllä ole mun silmissä mitään mahiksia Roomaa vastaan :-b
Ja sori pitkä kommentti. Sun kuvat molemmista paikoista on muuten upeita!

Reply
Annika November 12, 2014 - 1:19 pm

Kiitos kommentista Heli! Johan loytyi Roomankin puolustaja vihdoin, Facebookissa jo naytti ettei ole Venetsian voittanutta 😉 Kiitos kovasti vinkeista, huippua saada paikallisen nakokulmaa. Omaa Rooman reissuani varjosti myos huono saa, maaliskuussa kun olin liikkella, ja haluaisinkin kayda siella uudelleen kesa-aikaan. Sun vinkit tulevat varmasti kayttoon sitten. Muistinpa nyt kun mainitsit puistot Roomasta, etta kavinkin yhdessa tosi isossa puistossa joka voisi hyvalla saalla olla hyvinkin romanttinen paikka!

Reply
Anne | Metallia Matkassa November 13, 2014 - 3:43 am

Mä en ole käynyt Venetsiassa, Roomassa olin pari viikkoa sitten ja tykkäsin kyllä paikasta. En osaa tehdä kohteiden välillä vertailua mutta rupesin tuota Venetsiaa vaan miettimään, kun sekin alkaa olla jo niin tupaten täynnä matkailijoita että kauankohan kestää, ennen kuin koko paikka suurin piirtein vajoaa veden alle. Eihän siellä ole enää tilaa rakentaa uutta ja luulisi että matkailijoista muutenkin aiheutuu aika kovaa kuormitusta kohteelle. Ei sen puoleen, oli Roomakin aika täynnä porukkaa.

Mutta “pakko” kai se on joskus käydä katsomassa, olisi kiva toteuttaa joku pidempi reissu Italiaan missä kävisi useammassa kohteessa. En ole käynyt Italiassa kuin Roomassa ja Torinossa, joten paljon vielä riittäisi nähtävää.

Aloitinpa muuten itsekin taannoin italian opinnot Rooman matkaa varten. Latasin kännykkään Duolingo-sovelluksen. En nyt ole muistanut pariin viikkoon sillä enää räpeltää, mutta aika nopeasti sillä oppi uusia sanoja ja sanontoja. Yritin kyllä Roomassa ollessani sönkätä italiaa, mutta paikalliset eivät vielä olleet kovin vakuuttuneita taidoistani 😀

Reply
Annika November 13, 2014 - 12:36 pm

Suosittelen kylla Venetsiassa kaymista, mutta onhan se turistinen paikka. Itse suorastaan yllatyin, etta tykkasin Venetsiasta, koska oletin etta se on kauhee turistirysa ja klisee. Mutta sehan olikin ihan kiva paikka, ja ainutlaatuinen vaikka miten pain katsoo 🙂 Ja aika hankala on minkaan Italian kaupungin kanssa menna vikaan 😉

Hei tuo Duolingo on kiva! Mullakin se on kaytossa, niin kuin taisin mainita mun Italian opiskelupostauksessa 🙂

Reply
Milla - Pingviinimatkat November 13, 2014 - 4:03 pm

Pakko käydä vielä tännekin Roomaa puolustamassa 😀 Venetsiassa olen käynyt kaksi kertaa ja Roomassa viitisen kertaa ja sinne haluan palata aina vaan uudestaan. Rooma tuntuu enemmän kaupungilta, jossa aidosti asutaan ja eletään, kun taas Venetsiassa tulee “nyt viedään turistia” fiilis. Myönnettäköön, että monesti olen suunnitellut, että Venetsiaan vielä palaan sellaiseen vuodenaikaan kun kaupunki ei ole ääriä myöden täynnä muita reissaajia. Toisaalta se nyt on aivan sama minne Italiassa menen, niin aina kovasti tykkään 😀

Reply
Annika November 13, 2014 - 7:23 pm

Hahah, ok ok uskon että olet Rooma-fani 😀 Ei sillä, kyllä minäkin haluan palata molempiin kaupunkeihin. Olet kyllä aivan oikeassa, että Rooma tuntuu paljon enemmän oikealta kaupungilta, kun Venetsia on taas sellainen satumainen kupla, jossa ei voi uskoa kenenkään oikeasti asuvan. Ma haluaisin nähdä Venetsian talvella, etenkin jonain kuuraisena aurinkoisena aamuna, jolloin kukaan muu ei ole liikkeellä..:)

Reply
Tuazophia November 15, 2014 - 11:43 am

Minä pidän molemmista, Roomasta ja Venetsiasta. Olen ollut molemmissa kaksi kertaa ja molempiin palaisin mielelläni. Ensimmäisellä kerrallani Italiassa tunsin minäkin tulleeni kotiin. Tunne vain vahvistui, kun ensimmäisen kerran kävin Toscanassa. Firenze on aivan huikea ja maaseutu niin ihana! Erityisesti rakastan laskevan auringon Firenzeä. Se on melkein kuin toisesta maailmasta. <3

Reply
Annika November 15, 2014 - 1:24 pm

Kiva kun kommentoit! Italialaisten kaupunkien suhteen molempi on parempi 🙂 Firenzeen tahdon minäkin kovasti!! Se on ehdottomasti seuraavalla Italian reissun listallani.

Reply
Marimente January 21, 2015 - 3:34 pm

Piti tulla kaivelemaan tämä postaus esiin, koska pistit aika pahan kysymyksen kehiin! 🙂

Tykkään kyllä molemmista kaupungeista, ja Venetsiaa on nyt tullut yllättäinkin pengottua tässä parin viikon ajan aika reippaasti. Rooma on ehkä todellisemman oloinen ja siellä on varmasti enemmän menoa ja elämää, kun taas Venetsia on kaikessa utopistisuudessaan ja uskomattomuudessaan hiljaisempi, verkkaisempi ja rauhallisempi, mutta silti aivan käsittämättömän viehättävä ja romanttinen (ja joka kerta oon käynyt täällä joko tyttöporukalla tai nytten yksin, kiva… 😉 )

Suoraan sanottuna en osaa päättää tältä istumalta sanoen, kumpi olisi parempi. Pitää ehkä vielä hetki makustella ajatusta 🙂

Reply
Annika January 23, 2015 - 8:56 pm

Ah no arvelinkin, että sulla vois olla hyviä ja ajan tasalla olevia vertailuja 🙂 Sun pitää käydä Roomassa vielä varmistamassa asiaa 😉

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.