Parasta ulkosuomalaisuudessa

by Annika
New York Times Square

Bloggaajakaverini Lena London and Beyond- blogista heitti haasteen meille ulkomailla asuville ja se tuli aivan loistavaan saumaan, sillä olin juuri tuuminut kirjoittavani samaisesta aiheesta! Kannattaa kurkata Leenan blogiin, josta löytyy muidenkin ulkomailla asuvien bloggaajien mietteitä aiheesta “parasta ulkosuomalaisuudessa”.

Ottawassa on sateinen ilta, joten otin seurakseni viinilasin ja aloin mietiskelemään tätä aihetta, mikä onkaan parasta ulkosuomalaisuudessa. Eikös sitä sanota, että viini on viisasten juoma, joten ei tiedä miten filosofista tekstiä tästä tulee 😉

Rooftop like no other! ? Dahab, Egypt is a wonderful place for diving, relaxing and stunning sunsets on rooftop patios!

A photo posted by Travels • Coffee • Solopreneur (@annika_basecamp) on

No ei vaan ihan vakavasti puhuen, voimakkaimmin tulee mieleen asia, jonka ymmärtämiseen on mennyt jonkin aikaa ulkomailla. En mielestäni tätä varsinaisesti tiedostanut melkein 9 vuotta sitten kun Suomesta lähdin:

Suomi on hurjan negatiivinen maa.

Kamala aloittaa näin negatiivisesti, mutta en nyt kyllä voi tätä aihetta välttääkään. Tai ehkä ahdasmielinen on parempi termi kuin negatiivinen? En nyt varsinaisesti näin ainakaan tietoisesti ajatellut Suomessa asuessa, vaikka tiedostin kyllä että piirit ja mahdollisuudet olivat aika pienet. Nyt kun takana on asumista neljässä eri maassa kolmella eri mantereella, niin ei voi kuin päivitellä Suomesta kuuluvia uutisia. Kyllä hävetti olla suomalainen kun luin uutisista, kuinka kansanedustajan avustaja heitteli avoimesti rasistisia kommentteja lapsista. Tai kun yhdysvaltalainen ystäväni postasi omalle Facebook seinälleen videon Odinin sotureista kysyen, että eihän tämä ole totta.

Älä kuitenkaan käsitä väärin, suurimman osan ajasta olen ylpeä suomalainen, mutta olen myös kriittinen ulkosuomalainen. Tuumaan tähän, että maailma avartaa ja jätetään tämä negatiivisuus sikseen – hyviä juttujahan tässä piti listata!

Sunset in a city by the St Lawrence river… In other words, Montreal looking gorgeous! ?

A photo posted by Travels • Coffee • Solopreneur (@annika_basecamp) on

Ulkosuomalainen versio minusta on parempi

Suomessa asuessa olin aika hiljainen tyyppi ja vähän liian taipuvainen negatiiviseen ajatteluun. Kun muutin 21-vuotiaana Skotlantiin, ymmärsin, että täällä voisin olla kuka vain. En tiedä miksei Suomessa sitä voinut olla, ehkä se oli se “no mitä muut ajattelee”- mentaliteetti mikä rajoitti. Tämä yhdistettynä uuteen maahan ja uuteen kaupunkiin, jossa kukaan ei tuntenut minua oli vallan vapauttava tunne. Mielestäni ulkosuomalainen versio minusta on huomattavasti parempi; puheliaampi, avoimempi, avarakatseisempi, kansainvälisempi.

Mahdollisuus vaikka mihin

Näin filosofisesti puhuen (nyt se viini alkaa puhuun 😉 ) elämähän on sitä mitä me siitä tehdään. Kun on kerran tehnyt ison, elämää mullistavan päätöksen (kuten ulkomaille muuttamisen) niin seuraavan ison päätöksen tekeminen on paljon helpompaa. Muutto toiselle mantereelle? Omaisuuden myyminen ja diginomadiksi alkaminen? Täydellinen uranvaihto? Tämän kun yhdistää siihen, että niitä mahdollisuuksia on tarjolla enemmän kuin Suomen pikkukaupungeissa niin, todellakin, sinulla on mahdollisuus vaikka ja mihin.

Ottawa showing its pretty side – an evening walk downtown is highly recommended!! ?

A photo posted by Travels • Coffee • Solopreneur (@annika_basecamp) on

Ei ole pakko asua pimeydessä

Tämä oli muuten toinen juttu, jota en tajunnut ennen kuin lähdin Suomesta. Siellähän on ihan turkasen pimeää talvella 😀 Meikäläisen leveyksillä ainakin. Jotenkin se ei rekisteröitynyt ennen kuin palasin ensimmäistä kertaa jouluksi kotiin, eikä aurinko näyttäytynytkään pilviseltä taivaalta sen kolmen tunnin ajan minkä se olisi joulukuussa voinut. Jos pimeys kyrsii, niin ala nyt hyvän tähden ulkosuomalaiseksi ja muuta sellaisille leveysasteille, joissa ilmasto miellyttää.

Tätä muuten mietin itse parhaillaan, muuttaisiko sitä itään vai länteen? Joka tapauksessa näyttää, että Ottawa vaihtuu lumettomaan vaihtoehtoon ennen ensi talvea, pitäisi vain päättää että mihin. Voi valinnan vaikeutta!

Vieraan kielen oppiminen luo uuden ikkunan, josta katsoa maailmaa

Tämä alunperin mandariinikiinankielinen sanonta sopii ulkosuomalaisille loistavasti. Olen vahvasti sitä mieltä, että kieltä ei voi oppia kunnolla ilman asumista paikassa, jossa sitä puhutaan. Kun vieraan kielen vihdoin oppii, tulee sen myötä reilusti kulttuurin ymmärtämistä ja suvaitsevaisuutta. Eikä aina tarvitse edes kieltä osata, jos on viettänyt aikaa erilaisen kulttuurin maassa! En osaa arabiaa tai hepreaa, mutta luen ja ymmärrän Lähi-Idän alueen uutisia aivan eri lailla kuin ennen kolmea siellä viettämääni kuukautta.

Hello New York!! ? Looking mighty fine this morning ?Looking forward to exploring here this week!

A photo posted by Travels • Coffee • Solopreneur (@annika_basecamp) on

Valinnanvapaus

Tämä pätee kyllä ihan kaikkiin asuinmaasta välittämättä, mutta mielestäni tämä on hyvä muistaa; meillä on valinnanvapaus asuinmaamme suhteen. Olen vankasti sitä mieltä, että Suomeen syntyminen on lottovoitto, mutta joskus Suomesta lähteminen voi olla se elämän paras asia.

Tässäpä näitä mietteitä siitä mikä on parasta ulkosuomalaisuudessa noin yleisesti. Jännä juttu, etten koskaan kuvitellut, että minusta tulisi ulkosuomalainen, mutta nyt en vaihtaisi sitä mihinkään!

Haaveiletko ulkomaille muuttamisesta? Aloitin Facebook ryhmän kaikille ulkomaille haluaville, tervetuloa mukaan! Ryhmän tarkoitus on koota yhteen ulkomaille töihin ja opiskelemaan haluavia, kysyä kysymyksiä, löytää vertaistukea ja innostaa ylipäätään 🙂

 

Saattaisit tykätä myös näistä

17 comments

SariKoo June 14, 2016 - 2:39 am

Hyvä kirjoitus monesti romantisoidusta asiasta! Vaikka itse nyt Suomessa asunkin, niin tunnistan kaikki kohdat elämässäni ja itsessäni. Enemmän ja enemmän tunnen itseni ulkopuoliseksi Suomessa, joten ainakin osa-aikainen ulkosuomalaisuus tulee jatkumaan. Jään innolla odottamaan, minne päin meinaat suunnata 🙂

Reply
Annika June 14, 2016 - 7:53 am

Kiitos Sari! Ja totta, tästä aiheesta saisi kyllä romantisoituakin juttua vaikka kuinka ja eihän se elämä ulkomaillakaan yhtä ruusuilla tanssimista aina ole. Se ehkä riippuu sitä mikä on itselle tärkeintä, jotkut eivät vaivaannu negatiivisuudesta ja saavat turvaa sääntö-Suomen järjestelmällisyydestä. Toiset on sitten liian puheliaita ja haluavat elää talvettomassa maassa ja niin edelleen… 😀
Ja hei muuten ihan totta, nykyään varmasti yleistyy tuollainen osa-aikainen ulkosuomalaisuus, mikä on monelta kantilta ehkä helpompaakin. Mutta pääasia, että on se vapaus mennä minne tykkää 🙂

Reply
lena / london and beyond June 14, 2016 - 4:17 am

Hyvä Annika, todella hyvin jäsennelty juttu! Negatiivisuus on kyllä Suomessa yksi niistä ahdistavimmista asioista, ja yksi syy miksi koko maa ahdistaa. En tykkää ainaisesta valittamisesta, varsinkin kun asiat ovat yleisesti todella hyvin. Mäkin odotan innolla minne suuntaatte!!

Reply
Annika June 14, 2016 - 7:48 am

Kiitti Leena! Ja kyllä, tuo negatiivisuus on pieni juttu mutta samalla aivan valtava. Jotenkin tuntuu, että monilla on ehkä jopa tarkoittamattaan semmoinen perusnegatiivinen asenne elämään. Monissa muissa maissa kuten vaikka Italiassa on just päinvastainen dolce vita mentaliteetti 😀

Reply
Kalle June 14, 2016 - 11:58 am

Hyvä kirjoitus. Allekirjoitan muuten kaiken, paitsi tuon pimeyden. Itse “kärsin” täällä italiassa jatkuvasta iltojen pimeydestä. Varsinki näin kesällä, kun on vuosikymmenet tätä ennen tottunut yöttömiin öihin. Mutta niissäkin on omat hyvät puolensa. Juhlien ilotulitukset näkyvät jne… ?

Reply
Annika June 16, 2016 - 8:43 am

Kiitos Kalle kommentista! Ja hei muuten ihan totta, valoisat kesäyöt on asia, jota kaipaan Suomesta kovasti! Siinä on edelleen jotain eksoottista kun on lämmintä ja pimeää, kun sitä ei Suomessa juuri tapahdu 😀

Reply
Petra June 14, 2016 - 1:44 pm

Ihana juttu ja tykkasin eritoten tuosta ulkosuomalainen versio minusta on parempi, se on muuten totta. Olen itsekin ulkosuomalaisena versiona selvasti vahan parannettu tyyppi siita vanhasta. Kiva löytaa uusia ulkosuomalaisten blogejakin samalla!

Reply
Annika June 16, 2016 - 8:42 am

Kiitos Petra! Kyllä se ulkomaille muuttaminen on niin iso juttu kuitenkin, että varmasti muuttuu persoona vähän erilaiseksi!

Reply
Annika - home & away June 17, 2016 - 7:13 am

Hyviä pointteja, allekirjoitan tekstin omalta osaltani myös, vaikka ulkosuomalaisuus on toistaiseksi tauolla (en kirjoita, että loppu). Mä olen kai liian heikko ihminen, kun ympäristö vaikuttaa omaan käyttäytymiseen ja sitä aina Suomeen palatessa muuttuu taas juokkoon sulautuvaksi. Viittaan tuohon “ulkosuomalainen versio minusta on parempi” -kohtaan.

Reply
Annika June 18, 2016 - 10:22 am

Hei kiva kun kommentoit Annika! No ei se ehkä mitään heikkoutta ole, että sulautuu ympäristöön, sopeutumista paremminkin 😉 Mä en ole Suomessa ollut viikkoa kahta pidempään kerrallaan, niin siinä ei juuri ehdi sopeutua oikein mihinkään 😛 Olen aika varma tosin, että jos muuttaisin Suomeen takaisin niin väkisinkin sitä taas muuttuis persoonana.

Reply
Veera June 18, 2016 - 12:23 pm

Vitsi, löysin tänne sattumalta kun googlettelen Skotlantiin yliopistohakuvinkkejä! Mä en tiedä menisinkö ihan ulkosuomalaiskategorian alle 1,5 vuoden jälkeen Australiassa, mutta viiden kuukauden mittaisesti suomivisiitistä on kaksi takana ja kas kumma, kun motivaatiota koulunhakuun riittääkin näin lauantai-iltana. Vahvasti allekirjotain tästä tekstistä lähestulkoon kaiken, vaikka omasta mielestä näin Suomen kamaralta katsottuna tämä aihe on toodella riskialttiilla alustalla. Tai siis että “kyllä se arki arkea siellä muuallakin on” kuulemma. On arki kyllä, muttei se tarkota jokapaikassa sitä, että pitää murjottaa kuin viimistä päivää, unohtaa yksinkertaisimmatkin käytöstavat ja kirjoittaa vihapuhetta iltalehden kommenttiosiossa uutiseen kuin uutiseen liittyen. Lähteminen täältä on miljoona kertaa helpompaa kuin takaisin tuleminen, sen sanon vaan! Nyt ei muuta kuin katse kohti seuraavaa lähtöä lokakuussa 😉 Kiva teksti, se sanomani piti! Lisäilen lukulistalle 🙂

Reply
Annika June 18, 2016 - 3:55 pm

Hei huippua Veera, että löysit tiesi tänne! 🙂 Kiva kuulla, että sulla on samoja mietteitä! Ja ihan totta, arki on arkea joka paikassa, mutta minusta arkikin voi olla hieman parempaa eri kohteissa 😉 Joskus ihan niinkin pieni juttu kuin auringonvalon määrä voi tehdä suurenkin eron siihen, miten miellyttävää se arki onkaan. Puhumattakaan siitä, jos vaihtoehtona on hiekkarannat räntäsateen sijaan… 😉
Ja tuo vihapuhe netissä on kyllä ihan ihmeellinen suomi-ilmiö!! Jotkut jutut on ihan uskomattomia, oikeasti. Ihanaa matkan odotusta 🙂

Reply
Sara S. June 19, 2016 - 4:53 am

Kiitti taas, Annika! Oli tosi hyvä teksti. Vaikka omat ulkomailla asumiset on vielä lyhyitä pätkiä, niin nyt kun ollaan mieheni kanssa muuttamassa Kanadaan elokuussa, voin kokea samaistumista näihin ajatuksiin. Olen miettinyt paljon sitä, että miksi muuttaisin ja miksi haluan muualle. Olin itsekin vielä muutama vuosi sitten vannoutunut Suomi-fani ja sitä mieltä, etten muuttaisi pois, enkä nähnyt esim. negatiivisuutta, josta jotkut puhui. Kuitenkin viime aikoina olen jotenkin havahtunut juuri siihen ja myös itsekkyyteen. Vaikka nämä ei ole niitä syitä, miksi me muutetaan ulkomaille, niin ehkä ne pikkuisen kuitenkin vaikuttaa siinä, että raaskii lähteä. Lisäksi tuntuu, että oma persoona pääsee valloilleen paremmin sellaisessa kulttuurissa, jossa saa olla villimpi, äänekkäämpi (esim. nauraa kovaa ja myös hehkuttaa asioita) ja päästellä sammakoita suustaan 😉

Tosin onhan Suomi muuttunut ja esim. teinit on jo toisenlaisia kuin vaikka omat isovanhemmat. Mutta silti sitä jotenkin vapautuu ulkomailla.

Reply
Annika June 19, 2016 - 8:55 am

Hei kiitos kommentista Sara! Tuo olikin muuten hyvin sanottu, että oma persoona pääsee valloilleen! Ehkä se ei olekaan varsinaisesti persoonan muuttumista, vaan sitä että on tilaa ja rohkeutta olla oma itsensä 🙂 Huippua että Kanada kutsuu!!

Reply
Parasta ulkosuomalaisuudessa - london and beyond June 19, 2016 - 4:57 am

[…] Tarinoita maailmalta – Parasta ulkosuomalaisuudessa […]

Reply
Sini July 5, 2016 - 6:04 am

Kuulostaa niin ihanalta tämä postaus!! Itse oon pari kertaa Ranskassa ollut vaihdossa (sekä lukiossa että yliopistossa) ja tuntuu kuin mussa olisi joku magneetti, joka vetää takaisin ulkomaille. Pois Suomen pimeydestä! Ehkä ainoa asia, mikä jännittää ja mietityttää on, mitä ulkomailla seuraavaksi tekisin! Pyysinkin äsken lupaa liittyä tuohon perustamaasi FB-ryhmään, jossa voi sitten keskustella muiden kanssa asioista! Ihanaa, että olet tuollaisen perustanut!

Reply
Annika July 5, 2016 - 7:47 am

Kiitos Sini! Ah, mullakin tekee mieli välillä muuttaa Ranskaan, vaikken ole siellä aiemmin asunut. Se vaan kuulostaa niin romanttiselta 😀 Kyllä sun koulutuksella varmasti töitä löytyy, esim melkeinpä joka puolella missä on suurlähetystöjä jne on kansainvälisiä kouluja. En ole koskaan tähän perehtynyt sen tarkemmin, mutta voisi olla oikein mielenkiintoinen työpaikka 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.