Älä matkusta tänne 2018

by Annika

Näin vuodenvaihteessa blogit täyttyvät postauksista, joissa muistellaan kuluneen vuoden matkoja tai vaihtoehtoisesti katsotaan tulevaisuuteen haaveillen tulevan vuoden matkakohteista. Nämä postaukset ovat ihanan inspiroivia ja tästäkin blogista löytyy molemmanlaisia postauksia menneiltä vuosilta.

Ihan rehellisyyden nimissä täytyy kuitenkin sanoa, että oma reissuvuoteni 2017 oli matkahistoriani surkein ja koko vuosi oli muutenkin sellainen, että sitä ei juuri tarvitse hyvällä muistella. Reissuvuoteni 2018 alkaa onneksi heti tammikuussa pamauksella, josta kerron heti kohta puolin, mutta muita lukkoonlyötyjä suunnitelmia ei vielä ole.

Tänä vuonna halusin tehdä jotain vähän erilaista ‘bucket list’- tyylistä postausta seuraavalle vuodelle. #Reilutblogit kampanjoista jo tiedättekin, että kestävä matkailu on lähellä sydäntäni ja halusin tuoda sitä taas esille tämän postauksen myötä.

Maailma on pullollaan upeita matkakohteita, jotka ansaitsevat jokaisen turismilla ansaitun dollarin. Näiden vastapainona on kuitenkin muutamia kohteita, joissa turismidollarit päätyvät tukemaan tai aiheuttamaan jotain negatiivisempaa, ja näitä kohteita pohdiskelin tätä listausta varten.

No olipas se pitkä pohjustus! Kurkataanpa nyt siis Älä Matkusta Tänne 2018- listaa:

Pohjois Korea matkailu

Pohjois-Korea

No helppo aloitus, sillä Pohjois-Korea on yksi harvoista maista, jonne matkustamista joutuisi varmasti perustelemaan kummastelevien, jos ei paheksuvien, katseiden edessä. Ymmärrän kyllä sen viehätyksen, mikä Pohjois-Korean kaltaisessa salassa pidetyssä maassa on ja sen, ettei siellä ole moni käynyt.

Minusta nuo ovat kyllä aika heppoisia perusteluita sille, että tietoisesti antaa rahaa julmalle yksinvaltiaalle, joka altistaa kansalaisensa kaikenlaisille karmeuksille. Matkailu Pohjois-Koreassa on tiukasti valvottua ja turistit näkevät vain sen puolen, mitä halutaan näyttää, eikä suinkaan sitä mitä 99% maasta itse asiassa on.

Viime vuonna matkavloggaaja ja Youtube-tähti Louis Cole (Fun for Louis brändin takaa) matkusti Pohjois-Koreaan ja vloggasi tietysti näkemänsä miljoonille ihmisille. Ja miltä näytti Pohjois-Korea? Hurjat määrät maukasta ruokaa, vesipuistoja ja yleistä hauskanpitoa. Niin että mitä?! Vloggaajan omin sanoin, hän halusi keskittyä Pohjois-Korean positiivisiin asioihin tasapainottaakseen perinteistä negatiivista mielikuvaa, jonka media maasta antaa. Sanallakaan Louis ei maininnut niitä muutamia pikkujuttuja, jotka Pohjois-Koreassa on pielessä.

Pyörittelin tämän nähtyäni silmiäni niin paljon, että pääkipu seurasi mukana ainakin viikon. Miksi matkustaa, rahallisesti tukea ja mainostaa maata, josta paikalliset yrittävät henkensä uhalla paeta? Jos jostain asiasta ei tarvitse etsiä positiivista puolta, niin se on kyllä Pohjois-Korea. Ugh, olen puhunut.

Myanmar

Myanmar

Myanmar aukesi matkailulle vasta suhteellisen äskettäin, 7 vuotta sitten, ja nyt sen boikotoiminen on taas tapetilla. Äkkiseltään voisi katsoa faktoja ja todeta, että en kyllä halua vierailla maassa, jossa maan armeija käytännössä katsoen toteuttaa kansanmurhaa.

Rohingya-kansaa kohdannut väkivalta on ollut elokuusta asti uutisissa, mutta tämän kansanryhmän syrjiminen ei ole mitenkään uusi juttu, se vain on kärjistynyt viime aikoina niin, että se ylittää uutiskynnyksen. Konflikteja löytyy myös muilta raja-alueilta Myanmarista, vaikkei ehkä yhtä isossa mittakaavassa.

Matkatessa vähemmän kehittyneissä maissa sitä tulee usein miettineeksi ketä minun turistidollarini oikein hyödyttävät loppupeleissä. Myanmarin tapauksessa siinä on iso ero, valuvatko dollarit valtion tai armeijan taskuihin vai menevätkö ne suoraan paikallisille pienyrittäjille, sillä kukapa nyt haluaisi tietoisesti tukea ‘etnistä puhdistusta’, kuten Rohingyan kriisiä on kutsuttu.

Kokonaisen maan boikotointi onkin vähän kinkkinen juttu, sillä kuinka paljon vähempi matkailijoiden määrä loppupeleissä hidastaisi maan armeijaa, joka omavaltaisesti ja väkivaltaisesti ajaa ihmisiä maastaan pois? Itse en usko, että suurienkaan matkailumassojen puuttuminen tekisi mitään hyvää Rohingya-kansalle tai muille paikallisille. Matkailuboikotti sen sijaan vahingoittaisi taatusti paikallisia matkailuyrittäjiä ympäri Myanmarin, jonne turistit ovat vihdoin löytäneet.

Lisäksi koko maan boikotointi laajemmassa mittakaavassa saattaisi johtaa koko maan sisäänpäinkääntymiseen, mikä ei varmasti olisi positiivinen muutos kenellekään Myanmarissa asuvalle. Joten vaikka laitoinkin Myanmarin tälle listalle, itse en usko tämän maan boikotoinnin tuovan mitään hyvää. Sen sijaan kannatan omatoimista matkustamista, jossa mahdollisimman paljon turistidollareista menee suoraan paikallisille. Mitä mieltä sinä olet?

Sometimes you have to say no to the ones you love

Galapagos

Galapagos

Yllätyitkö? Minä yllätyin nähdessäni tämän kohteen Fodorsin “No List 2018” postauksessa, mutta perustelut olivat kyllä hyvät. Galapagoksen matkailuvaltti on ainutlaatuinen luonto, siis ihan kirjaimellisesti, vastaavaa ei muualta löydy. Eläimet, niistäkin suurin osa täysin ainutlaatuisia vain tälle pienelle saariryhmälle, ovat kehittyneet eristyksissä eivätkä ne ole tottuneet pelkäämään saalistajia.

Jos ja kun tämä muuttuu, ainutlaatuista luontoa ja eläimiä ei saada takaisin.

Haluaisin uskoa, että kaikki Galapagokselle matkaajat ymmärtäisivät tämän, käyttäytyisivät vastuullisesti ja arvostaisivat miten harvinainen alue Galapagos on koko maailmassa. Mutta aina löytyy niitä, jotka ajattelevat, että neljän harvinaisen iguanan salakuljettaminen on hyvä idea

Kohteessa, jossa pientenkin muualta tulleiden siementen maahan tuominen voisi aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa, soisi toivovan, että matkailijat noudattaisivat edes perinteistä “jätä vain jalanjälkiä” -periaatetta, mutta valitettavasti tämä ei näytä toteutuvan. Vaikka haluaisin kovasti käydä Galapagoksella ja varmaan joskus käynkin, toivon kovasti ettei siitä tule kohdetta, jonka viehätys tuhoaa lopulta koko paikan. Miltähän Galapagos näyttää 50 vuoden kuluttua? Miten sen voisi säilyttää ainutlaatuisena?

Taj Mahal

Taj Mahal

Ei ole helppoa olla kaunis – Intian ikoni Taj Mahal viettää vuonna 2018 kylpyläpäivää ja vaikka sitä voi edelleenkin mennä katsomaan, se on luultavasti mudalla kuorrutettu keltaisten värjäytymien poistamiseksi. Tämän kauneushoidon pitäisi alkaa maaliskuussa 2018. 

Ottaen huomioon, että Taj Mahal näkee vuosittain 2-4 miljoonaa vierailijaa, ehkä tämä monumentti voisi ansaita vähän väljemmän vuoden?

Venice

Venetsia

Venetsia on yksi suosikkikaupungeistani Euroopassa, mutta tämä satumainen kaupunki on vihdoin saanut tarpeekseen turisteista – Tarkemmin sanottuna risteilyturisteista. Aiemmin tänä vuonna Venetsia asetti uuden säännön, joka kieltää isojen risteilyalusten lipumisen kaupunkiin tulevaisuudessa.

Aplodit Venetsialle! Minusta tämä on erittäin hyvä päätös, sillä kuvat jättimäisestä risteilyaluksesta San Marcon aukion edustalla edustavat mielestäni kaikkea, mikä matkailussa on väärää. Minusta useammat paikat saisivat vetää rajan aktiviteeteille, jotka aiheuttavat enemmän harmia kuin hyötyä.

Niin kuin huomasitte, syitä tälle listalle pääsyyn on lukuisia ja kaikki eivät suinkaan ole samalla viivalla. Onhan aivan eri asia boikotoida Pohjois-Koreaa ihmisoikeussyistä kuin jättää Galapagossaaret käymättä, koska matkailu voi vahingoittaa kohdetta.

Tässäpä siis muutama kohde, jotka voisivat olla parempia ilman matkailun rasitusta ensi vuonna. Mitäpä tuumit tästä listasta?

Saattaisit tykätä myös näistä

17 comments

Pirkko / Meriharakka December 29, 2017 - 11:07 pm

Tiedän, että asut muualla kuin Suomessa, mutta suomalaisten näkökulmasta Turkki voisi poliittisista syistä hyvin olla tällä listalla. Tai Intia sen takia miten kohtelevat naisia. Tai Putinin Venäjä. Pohjois-Korea ei minua henkilökohtaisesti kiinnosta – muut paikat nuosta paitsi Myanmar on tullut nähtyä silloin kun turisteja oli vielä vähän vähemmän, mutta Myanmarin osalta kipuilen vähän – mutta todennäköisesti matkustan sinne kuitenkin sillä periaatteella, että kerran voi maassa käydä itse katsomassa miltä se näyttää.

Reply
Annika December 30, 2017 - 10:08 am

Aivan totta, esimerkiksi tuo Turkki ei tullut mieleenkään tätä asiaa pohtiessa, täällä se ei ole niin otsikoissa. Nyt huomasin että Facebook kommenteissa se oli myös mainittu ja Turkin tilanne on kyllä sekin kovin mielenkiintoinen. Joka maasta kyllä löytää jotain minkä perusteella voisi maata boikotoida, Suomestakin, mutta sitten on eri asia miten ne matkailuun liittyvät ja voiko matkailu pahentaa tai parantaa tilannetta.

Reply
Sandra / Terveiset päiväntasaajalta December 29, 2017 - 11:23 pm

Hyvä postaus! Oon ton Pohjois-Korean kohdalla niin samaa mieltä! 🙂 tietenkin muissakin on hyvät pointit, miksi jättää väliin. 🙂 hyvin kirjoitettu ja mielenkiintoinen juttu!

Reply
Annika December 30, 2017 - 10:05 am

Kiitos Sandra! 🙂

Reply
Milla / Periaatteen Nainen December 30, 2017 - 2:21 am

Itselläni Dubai on aina tällä listalla, ja varmaan sille päätyisi muutama muukin jos pitäisi alkaa pohtia. Toisaalta kun asuu Espanjassa, jossa esim. eläintenoikeudet on surullisessa jamassa ja siirtolaisia kohdellaan huonosti… Well, monella tapaa lienee kai pienimmän pahan valitsemista ja täysin eettisiä matkakohteita löytyy ehkä Ruotsista? 🙂

Reply
Annika December 30, 2017 - 10:05 am

Joka maassa on taatusti jotain minkä perusteella voisi jättää maassa käymättä! Minä koetan miettiä niin että onko siitä kohteelle tai siellä tapahtuvalle huonolle asialle jotain hyötyä jos en mene.

Reply
Marimente December 30, 2017 - 3:28 am

Hyviä pointteja ja mielenkiintoista pohdintaa! Venetsian osalta on henkilökohtaisestikin kovin sääli, että näin upea kaupunki kärsii liian suurista matkailijatulvista ja sen tuottamista ongelmista, joiden korjaaminen ja hallinta on haastavaa. Vaikka toivonkin, että mahdollisimman moni saisi nähdä Venetsian ihmeellisen maailman ainakin kerran elämässä, toivoisin samalla matkailijoiden määrän jakautuvan tasaisemmin ympäri vuotta. Suuri sydän esimerkiksi tammikuun hiljaiseloiselle Venetsialle <3

Reply
Annika December 30, 2017 - 9:58 am

Kiitos Mari! Venetsia olisi varmasti kiitollinen tasaisemmin jaetusta matkailijoiden määrästä! Minua kyllä kiinnostaisi tammi-helmikuinen Venetsia, vaikka onhan se kesällä aivan erilainen paikka ja ihanan lämmin. En tosin ole siellä käynyt heinä-elokuussa, varmasti ahdistaisi ne turistimäärät. Voin vain kuvitella mitä paikalliset niistä ajattelevat!

Reply
Anna | Muuttolintu.com December 30, 2017 - 7:30 pm

Hyviä pointteja! Itse oon kamppaillut viime aikoina sen kanssa, kestääkö omatuntoni matkan Myanmariin ensi vuonna kun sillä suunnalla seikkaillaan. Perinteisesti olen aina ollut sitä mieltä, ettei boikotointi yleensä auta asiaa (kirjoitin siitä jutunkin https://muuttolintu.com/2016/11/20/pitaisiko-tiettyja-matkakohteita-boikotoida/) ja siitä voi olla haittaakin. Myanmariin reissaaminen tuntuu jakavan mielipiteet paikan päälläkin, missä kriisi on käynnissä. Mitä tulee sitten kohteisiin kuten Venetsia ja Galapagos, jotain rajoituksia turismille sinne toivoisin, esim vaikka Bhutanin malliin.

Reply
Annika December 31, 2017 - 11:25 am

Kiitos Anna! Tuo Myanmar on kyllä kinkkinen, mutta minusta tuntuu että jos tekee omatoimisemman matkan, joka suosii esim. pieniä hotelleja joille maksaa suoraan niin ne rahat ei valune armeijan käsiin. Olispa kyllä hurjan mielenkiintoista kuulla mitä paikalliset tästä kriisistä ja maan boikotoimista ajattelevat!

Reply
Heidi / Fiiliksiä & hetkiä December 31, 2017 - 1:52 pm

Hyvää ja tärkeää pohdintaa 🙂 Minulla oli henkisesti kova kynnys mennä vuoden 2014 talviolympialaisiin Venäjälle Sotshiin, koska pidin todella vastenmielisenä sitä, mitä rahalla kisojen eteen tehtiin (ja minkä nyt annetaan sitten olla käyttämättöminä) ja ihmisiä joutui muuttamaan kodeistaan jne jne. Turistina en olisi mennyt eikä ole kyseiselle alueelle mitään hinkua takaisin.

Reply
Susanna January 4, 2018 - 4:28 am

Hyvä aihe, minäkään en matkustaisi Pohjois-Koreaan. Omalle listalleni kuuluu myös Wieni koska siellä olen käynyt jo kaksi kertaa ja asiakaspalvelu ollut liian epäystävällistä, Torinoon en haikaile kusenhajuisille kaduille Italiassa on upeampiakin kohteita, München on tunnettu olutkaupunki ja ei tarjoa minulle mitään. Dubai on sellainen etten usko siellä käyväni, en pidä siitä että ulkomaalaisille on teetetty melkein ilmaista rakennustyötä ja ulkomaalaiset eivät edes saa eläkettä Dubaissa tai kansalaisuutta. Venetsiassa haluaisin kyllä käydä uudelleen. Olen myös ollut risteilyllä joka lähti Venetsiasta, mutta en huomannut Msc laivan nostattavan jättisuuria aaltoja eikä laiva lipunut suoraan kaupungin edesta vaan sivusta. Venetsiahan tulee luultavasti muutenkin uppoamaan ilmastonmuutoksen ja tulvien takia. Siihen eivät vaikuta yksistään risteilyalukset. Jotkut paikalliset eivät halua turismia Venetsiaan, mutta suuri osa kuitenkin saa turismista elantonsa siellä. Msc risteilyalus jolla olin ei ainakaan mennyt suoraan San Marcon aukion edustalta, vaan välissä oli runsaasti tilaa. Zoomaamalla otin kuvatkin. Edes takaisin pitkiä matkoja lentäminen kuluttaa luontoa huomattavasti enemmän tutkimusten mukaan kuin risteilylaivat. Joten risteily on hieman vihreämpi vaihtoehto kuin jatkuvasti pitkiä matkoja lentäminen. Tosin autoilu on sen sijaan laivoihin verrattuna vähempi päästöisempää, vaikka toisaalta myös autoilusta tulee runsaasti päästöjä. Ekologisin matkustusmuoto olisi juna.

Reply
Annika January 5, 2018 - 1:18 pm

Kiitos Susanna kommentista! Luulen että Venetsian tapauksessa on negatiivisena puolena se, että matkailijat tulevat päiväksi katsomaan eivätkä jätä jälkeensä rahallista arvoa, koska heillä on majoitus ja ruoat saatavilla laivalla eli se rahallinen hyöty ei jää Venetsialle. Lisäksi iso laiva aiheuttaa jätettä ja vaikka se ei nyt varmaan kaupungin uppoamiseen vaikuta niin yleisesti paikalliset ilmeisesti kokevat laivat pahana asiana, kun ovat ne kerran kieltäneet.
Tutkimuksia on varmasti monia, mutta ne jotka minä olen nähnyt sanovat kyllä päinvastaisesti, että lentäminen on parempi vaihtoehto kuin isot risteilyalukset hiilijalanjäljen ja jätteiden vuoksi. Kumpikaan ei toki tee ympäristölle hyvää eikä minusta niitä kannata juuri vertailla kun ne ovat kuitenkin vähän eri kategorioissa (lentokone = kulkuväline, risteilyt = loma).

Reply
Pipa January 4, 2018 - 8:54 am

Minusta listaan voisi vielä lisätä Gambian. Huonoin kokemus ikinä 36:sta maasta. Siellä ei voi luottaa kuin hyvään säähän. Ei edes avustukset mene oikeisiin kohteisiin, ellet ole vieressä valvomassa kun nälkäinen syö.

Reply
Pirkko / Meriharakka January 7, 2018 - 4:23 am

Lonely Planetin jo marraskuussa julkaisemalla listalla näytti muuten olevan samoja kohteita kuin listallasi – ja sen lisäksi muutamia ehkä enemmän amerikkalaisille suunnattuja ei-vinkkejä kuten Missouri, Honduras ja Kuuba.

Reply
Annika January 7, 2018 - 9:12 am

Kas, enpä tainnut tietääkään että Lonely Planetkin tekee vastaavanlaista listaa! Olen kuullut tuosta Missourista kuitenkin, se on todellakin aika jenkkinäkökulma.

Reply
Susanna January 12, 2018 - 1:31 pm

On tutkittu että lentäminen saastuttaa enemmän kuin risteilylaivat. Risteilylaivat saastuttavat sitä enemmän mitä enemmän matkustajia on, mutta esim. talvella on enemmän tilaa ja vähemmän siis saastuttamista. Yleensä myös vesi puhdistetaan ja risteilyfirmat saavat suuria jättisakkoja jos heittävät likavedet mereen. Lentokoneet ovat usein todella täysiä ja jotkut jopa tappelevat lennoille pääsystä. Tieto lentojen+autojen saastuttamisesta on tutkittu ja tässä muutama esimerkki:

Euroopassa ilma saastuu autoilusta 73% päästöistä tulee liikenteestä
http://ec.europa.eu/clima/policies/transport_en

http://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_impact_of_transport

http://www.yaleclimateconnections.org/2015/09/evolving-climate-math-of-flying-vs-driving/

““According to our calculations, a cruiseliner such as Queen Mary 2 emits 0.43kg of CO2 per passenger mile, compared with 0.257kg for a long-haul flight (even allowing for the further damage of emissions being produced in the upper atmosphere)” http://www.theguardian.com/travel/2006/dec/20/cruises.green

Venetsiassa satamatyöntekijät menettävät työnsä, jos risteilyaluksia ei enää kaupunkiin hyväksytä. Eli turismin parissa on yhä runsaasti työntekijöitä, jotka joutuvat muuttamaan ja etsimään uuden työn jos työpaikka menee risteilijöiden kiellon takia. Kaikella on aina myös se toinen puoli, osa venetsialaisista hyväksyi risteilijät osa ei. Englannissa Heathrow on hyvä esimerkki lentokoneiden saasteiden pilaamasta asuinympäristöstä. Koneita laskeutuu muutaman sekunnin välein ja silti vieressä on mm. peltoja, minä en haluaisi syödä ruokaa siltä pellolta ilmakin haisee Heathrowlla kerosiinilta

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.