Maailman villieläinpäivä – Ja miksi tiikerit tarvitsevat apuasi juuri nyt

by Annika

Mitä kuuluu maailman villieläimille? Talsivatko ne savanneilla huoletta, uivatko ne tuhansia kilometrejä mantereelta toiselle ja elävätkö ne kuten kullekin lajille on tyypillistä? Tänään vietetään YK:n julistamaa World Wildlife päivää, joka keskittyy villieläinten suojelun korostamiseen, joten puhutaanpa hetki luonnonsuojelusta!

Suomen WWF listasi tänään viisi historialliseksi kutsuttua saavutusta, jotka näyttävät, että toivoa ei ole menetetty: Villien tiikereiden määrä kääntyi ensimmäistä kertaa kasvuun koko luonnonsuojelun historiassa (wow!); isopandojen määrä on saatu kasvuun, eivätkä ne ole enää yhtä uhanalaisia kuin ennen (jes, pandat ei ehkä sittenkään katoa); kaikki kaupankäynti maailman eniten laittomasti kaupatulla eläimellä, muurahaiskävyllä on nyt laitonta (en ollut koskaan moisesta kuullutkaan, mutta mahtava juttu!); Kiina on päättänyt kieltää norsunluukaupan tämän vuoden loppuun mennessä (hmm..oikeasti? Olen skeptisen optimistinen) ja viimeisimpänä maailmanperintökohteet saivat jatkoaikaa (mm. Belizen koralliriutta sai “jatkoaikaa”, kun alueelta keskeytettiin öljynetsintä).

Eli paljon loistavia juttuja on saavutettu ja nämä ovat ehdottomasti juhlistamisen arvoisia ja osoittaa, että luonnonsuojelu ei ole aivan toivotonta, vaikka se joskus siltä tuntuukin uutisia seuratessa!

tiger chained for entertainment

Tapaus Thaimaan tiikeritemppeli

Jos olet seurannut blogiani jo jonkin aikaa, muistat varmaan ensimmäisen ReilutBlogit kampanjan, jossa matkabloggaajat puhuivat mm. tiikeriturismista ja siitä, miksi se on eläinrääkkäystä matkailun nimissä.  Voit siis vain kuvitella, kuinka iloinen minä ja maailman eläinsuojelujärjestöt olivat viime vuonna, kun pahamaineinen Thaimaan tiikeritemppeli vihdoin suljettiin.

Tiikeriselfieitä tarjoavavasta temppelistä pelastettiin 147 elävää tiikeriä ja lisäksi sieltä löytyi 40 pakastettua tiikerinpentua ja muutama aiemmin merkitty tiikeri mysteerisesti katosi ennen virallista sulkemista. Tästä koko hulabaloosta tuli syytteet yli 20 henkilölle ja temppelin sulkemista pidettiin riemuvoittona ja esimerkkitapauksena muille vastaaville paikoille. Tiikerien tulevaisuus näytti viimein hieman valoisammalta.

Liian hyvää ollakseen totta?

Valitettavasti, ehkä näin. Nimittäin tuon yllämainitun tiikeritemppelin omistanut yhtiö on parhaillaan avaamassa toista tiikeritemppeliä, vain eri nimellä. World Animal Protection on juuri aloittanut asiasta tiedottamisen ja kampanjoinnin tätä kamalaa paikka vastaan. Ja nyt, olehan kuulolla: Sinä voit vaikuttaa siihen, avataanko tämä eläinrääkkäyksen ja matkailun yhdistävä paikka vai ei. 

World Animal Protection campaign

Tällä hetkellä uuden paikan rakentaminen on jo alkanut Kanchanaburin provinssissa, ja Golden Tiger-yhtiöllä on alustava lupa avata eläintarha. Ehdoissa on kuitenkin, että ennen kuin täysi lupa myönnetään, tulee paikan täyttää 11 ehtoa – Näistä yksikään ei kiellä tiikeriselfieitä (eli tiikereitä tultaisiin jatkossakin huumaamaan tätä varten) eikä tiikereiden “jalostamista” eli pentutehtailua (eli heillä olisi pian kymmeniä tiikereitä ja “ylijäämä” tapetaan turkin ja ruuminosien kauppaa varten).

Nyt tärkeintä on tehdä Thaimaan viranomaisille selväksi, että tämä uusi tiikeritemppeli ei saa avata oviaan ja jatkaa toimintaansa. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus kerrankin toimia ENNEN kuin shit hits the fan, niin sanotusti. Niin monesti eläinsuojeluasioissa ollaan askeleen jäljessä ja yritetään sulkea epäeettisiä paikkoja ja lopettaa huonoja käytäntöjä. Nyt ollaan ajoissa, Thaimaan viranomaiset eivät ole vielä myöntäneet lupaa ja vahvat mielipiteet ympäri maailman voivat vielä vaikuttaa lopputulokseen.

Tähän ei tarvita rahaa, ei pitkiä kirjeitä…Tarvitset yhden klikkauksen ja 10 sekuntia näppäimistölläsi. Klikkaa täältä allekirjoittaaksesi vetoomus Thaimaan viranomaisille. 

petition against tiger temple Thailand

Vetoomus allekirjoitettu!

Mikä vitsin World Animal Protection?

Jos pyöräytit silmiä sille, että jollain nettivetoomuksella olisi mitään vaikutusta niin pidä mielessä, että World Animal Protection on iso kansainvälinen järjestö, joka on toiminut eläinten hyväksi jo yli 30 vuotta. World Animal Protection kampanjoi näkyvästi ja kuuluvasti TripAdvisoria vastaan ja lopulta sai heidät lopettamaan epäeettisten eläinkohteiden myymisen. Viime vuonna yksistään he auttoivat 650,000 eläintä kymmenessä luonnonkatastrofin runtelemassa maassa. He vetosivat viranomaisiin Kolumbiassa ja saivat heidät muuttamaan käytäntönsä koirien tappamisesta koirien rokottamiseen.

Tätä listaa voisi onneksi jatkaa vielä, mutta pitkän listan sijaan haluan kiinnittää huomion siihen, että World Animal Protection tietää mitä ne tekee ja niillä on vaikutusvaltaa viranomaisiin. Mutta, suurin osa tästä vaikutusvallasta tulee meiltä, jotka lähetämme viestin Thaimaan viranomaisille heidän kauttaan.

pexels-photo-145939

Jos haluat tehdä päivän hyvän teon tänään, niin käy allekirjoittamassa tämä vetoomus. En voi taata tämän kampanjan lopputulosta, mutta se on varmaa, että se ei tule toimimaan, jos emme edes yritä. Jos haluat tehdä vielä päivän toisen hyvän teon tiikereiden lisäksi niin jaa tämä postaus tai World Animal Protectionin kampanjasivu sosiaalisessa mediassa tai vaikka kaverille, kenen tiedät olevan eläinten ystävä.

Vietetään Maailman Villin Luonnon päivää auttamalla tiikereitä <3

 

 

Saattaisit tykätä myös näistä

3 comments

Saana | Live now – dream later March 3, 2017 - 3:31 pm

Done! Olisikohan pian #reilutblogit vol. 3:n aika? Tämä oli ainakin taas loistava avaus aiheen pariin. Olisipa hienoa, jos mahdollisimman moni näkisi tuon pienen klikkauksen vaivan, jotta voitais tosiaan toimia ennen kuin shit hits the fan. Jakoon!

Reply
Annika March 3, 2017 - 3:42 pm

No satuitkin mainitsemaan, #reilutblogit vol 3 on suunniteltu ensi viikonlopulle! Hieman eri teemalla, mutta hyvällä asialla niin kuin yleensäkin 🙂
Joo todellakin nyt ei tarvis edes paljoa tehdä tän tiikeriprojektin eteen ja sillä voi olla tosi voimakas vaikutus. Jos tyyliin sadat tuhannet matkaajat ilmottaa Thaimaan viranomaisille, että hei tää ei ole hyvä juttu, niin luulis niiden hoksaavan asian ytimen…Toivotaan parasta!

Reply
Maarit March 4, 2017 - 1:51 am

Hienoa kun nostit tämän esille! Kävin samantien allekirjoittamassa vetoomuksen. Luin hiljattain tästä aiheesta pitkän artikkelin National Geographicin sivuilta. Monesti sitä tuntee itsensä ihan voimattomaksi näiden asioiden kanssa, mutta ryhmässä on voimaa. Toivottavasti vetoomus löytää massat taakseen. 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.