Voiko olla vastuullinen matka(ilija), jos lentää kohteeseen?

by Annika

Lentämisen päästöistä ja niiden haitallisuudesta on puhuttu jo niin paljon, että tuskin kenellekään on epäselvää se, että lentäminen ei ole se ympäristöystävällisin tapa matkustaa. Lentolakoista ja lentohäpeästä huolimatta lentomatkailun ennakoidaan kasvavan tulevaisuudessa, jopa tuplaantuvan.

Joten voiko siis olla vastuullinen matkailija, jos lentää kohteeseen? Voiko matkan luokitella vastuulliseksi, vaikka se vaatii lentämistä? 

Minä sanoisin, että voi. Matkahan itsessään sisältää paljon muutakin kuin sen matkustamisen kohteeseen. Kuitenkin heti alkuun on tärkeää huomauttaa, että jos on olemassa vaihtoehtoinen kulkuväline (esim. juna) niin vastuullisempi teko on valita se, vaikka se veisikin enemmän aikaa ja vaatisi vähän enemmän vaivaa.

Myönnettäköön myös, että itselläni on niin sanotusti oma lehmä ojassa, koska täältä Kanadasta ei yksinkertaisesti pääse maahan, jossa on eri kulttuuri, kieli ja ilmasto muuten kuin lentämällä. Vaikka ajaisin autolla tuhansia kilometrejä Yhdysvaltojenkin läpi, se on silti nyt jo vuosikymmenen aikana tutuksi tullutta pohjois-amerikkalaista kulttuuria. Rajaa Meksikoon ei juuri omalla autolla kannata ylittää turvallisuussyistä ja julkisia kulkuvälineitä ei ole. Joten tämän vuoksi olen pohtinut sitä, voinko enää mieltää itseäni vastuulliseksi matkailijaksi ja voiko ylipäätään olla vastuullista matkailua, jos se sisältää lentämistä.

Lantern

Onko olemassa vastuullista lentämistä?

Pääsääntöisesti lentäminen ei ole ympäristölle hyväksi ja se edesauttaa ilmastonmuutoksen kiihtymistä. Jos ja kun kuitenkin lennetään, niin on myös hyvä miettiä miten voi lentää niin vastuullisesti kuin se vaan lentämisen raameissa on mahdollista. Minusta (ja henkilökohtaisten hiilijalanjäljen kannalta) on hyvinkin eri asia, lentääkö neljä kertaa vuodessa kohteisiin, joista joka meno-paluu matkalla on 2-4 vaihtoa ja se, että käy kerran tai kaksi vuodessa kohteessa, johon pääsee suorilla lennoilla.

Lentokoneethan siis saastuttavat eniten juuri nousu-ja laskuvaiheessa, joten sen vuoksi suorat lennot mahdollisimman vähillä vaihdoilla ovat aina parempi ja vastuullisempi valinta. Suorien lentojen suosimisen lisäksi lennoista aiheutuvat päästöt voi, ja sanoisin että pitääkin, kompensoida. Itse en luota siihen, että yksikään lentoyhtiö tätä tekee oma-aloitteisesti tai vapaaehtoisesti, joten tässä vastuu on meillä kuluttajilla. En myöskään usko siihen, että lentoyhtiön varauksen yhteydessä maksettu ekstra euro tai kaksi tekee minkäänlaista vaikutusta, vaan itse kompensoin kansalaisjärjestöjen kuten Atmosfairin kautta. Kirjoitin muuten kattavan postauksen, jossa selvitän ihan perin pohjin mitä se kompensointi tarkoittaa käytännössä, ja millaisiin asioihin ne kompensointieurot menevät. Sen postauksen löytää täältä. 

Sahara

Yksi asia, mitä olen miettinyt ja toivoisin siitä tulevan käytäntö, on matkan / lennon hiilijalanjäljen mainitseminen esim. blogipostauksissa. Itse aion alkaa tekemään tätä kunhan taas matkustan, eli pieni huomio postauksen yhteyteen tyyliin “tämä matka (tai sen lennot jos matkaa itsessään on vaikea laskea) tuotti 2300kg co2 päästöjä”.

Uskon, että tulevaisuudessa yhä useammat ihmiset alkavat kiinnittämään huomiota omaan henkilökohtaiseen hiilijalanjälkeensä ja jos esimerkiksi matkabloggaajat (ja miksei toki muidenkin matkailujulkaisujen kirjoittajat) mainitsisivat matkasta aiheutuvan hiilijalanjäljen, niin jokainen voisi samalla kun fiilistelee upeaa matkaa miettiä sitä, mahtuuko se omaan “hiilibudjettiin” sen sijaan, että mietitään mahtuuko matka rahalliseen budjettiin. Oman hiilijalanjäljen voi muuten käydä laskemassa täällä, suosittelen!  Se voi olla hyvinkin silmiä avaava kokemus.

Tagine

Vastuullisia päivittäisiä valintoja kohteessa

Niin kuin aiemmin sanoin, lentäminen on vain osa sitä matkakokonaisuutta. Myös matkakohteessa voi (ja pitää!) olla vastuullinen matkailija. Kukaan meistä ei halua olla syynä siihen, että paikallisten asukkaiden suhtautuminen matkailijoihin muuttuu negatiiviseksi. Kukaan meistä ei halua olla se tyyppi, joka täyttää joka päivä hotellissa kylpyammeen rentoutumista varten, kun itse kohteen asukkaat kärsivät vesipulasta.

Eli toisin sanoen, vaikka lentäisi matkakohteeseen, voi silti olla vastuullinen matkailija paikan päällä. 

Majoitus on yksi iso osa matkaa ja myös loistava mahdollisuus pitää negatiiviset vaikutukset matkakohteeseen mahdollisimman vähäisinä. Olen kirjoittanut postauksen siitä, kuinka tunnistaa ympäristöystävällinen hotelli ja se kannattaa myös lukaista, mutta hyvään alkuun pääsee jo sillä, että googlaa “sustainable hotel Cartagena” tai mikä se kohde sitten onkaan. Tai “eco-hotel” on toinen suosittu termi myös, mutta kannattaa silti tutkia onko kyse vain sanahelinästä tai viherpesusta ja etsiä todisteita siitä, että hotelli on oikeasti vastuullinen toimija.

Samoin ravintoloissa on paljon valinnanvaraa (yleensä ainakin, riippuu toki kohteesta!). Kasvisruokaravintolat ovat luonnostaan ympäristöystävällisempi valinta, mutta ymmärrän kyllä ettei se ole kaikkia kiinnostavaa. Jos googlaat “sustainable restaurant Paris” niin saat useamman listauksen Pariisin vastuullisista ravintoloista, joissa käytetään paikallisia ruoka-aineita, kierrätetään, osallistutaan vastuullisiin hankkeisiin, harrastetaan zero-waste käytöntöä, jossa mikään ei mene hukkaan ja niin edelleen.

Kannattaa myös etsiä ja suosia kahviloita ja ravintoloita, jotka osallistuvat erilaisiin sosiaalisesti vastuullisiin hankkeisiin, esimerkiksi antavat ihmiskaupan uhreille mahdollisuuden parempaan elämään, kuten tämä kahvila Phnom Penhissä.

Morocco tea time 2

Elämyksiä ilman harmia

Tuskin meistä kukaan matkustaa sen takia, että saisi lentää tai syödä ravintolassa jossain muualla, vaan matkan tarkoituksena on elämyksien ja uusien kokemuksien hakeminen.

Tästä päästäänkin siis siihen, mitä siellä kohteessa sitten oikeastaan tehdään ja siihen perussyyhyn miksi sinne matkustetaan. Useat matkakohteet, etenkin luontokohteet tai kohteet, jotka eivät ole suurkaupunkeja, ovat suosittuja sen vuoksi, että siellä on jotain upeaa nähtävää tai koettavaa.

Olipa maa mikä tahansa, aina löytyy vastuuttomia matkanjärjestäjiä. On täysin meidän vastuulla kokea kohteen elämykset niin, ettemme aiheuta harmia luonnolle tai kohteen asukkaille. 

Aktiviteettien tarjoajia on suosituissa kohteissa suuria määriä ja taistelu maksavista asiakkaista on tosi juttu. Hinnalla kilpaillaan ja yleissääntönä voi sanoa, että se halvin ei ole se vastuullisin valinta. Aktiviteettien varaamisessa toimii sama kuin vastuullisten hotellien etsimisessä, eli Google on hyödyllinen väline, mutta oman kokemukseni mukaan viherpesua ja muka-vastuullisuutta ja ihan harhaanjohtavaa mainontaakin on huomattavasti enemmän aktiviteettien parissa. Joten valitse aktiviteettisi, olipa se se sitten mitä tahansa, erittäin huolella.

Lisäksi on aktiviteetteja, jotka eivät ole vastuullisia, vaikka niitä tarjotaankin. Näihin lukeutuu mm. orpokoti-ja kouluvierailut, leijonan pentujen helliminen, elefanttiratsastukset ja tiikerien ja muiden eläinten kanssa kuvissa poseeraaminen. Linkit osoittavast vanhempiin postauksiin, joita olen kirjoittanut tähän blogiin ja joissa olen avannut enemmän näiden ongelmia.
Leather trade

Kuinka olla vastuullinen matkailija?

Vastuullisesta matkailusta ja siitä, kuinka olla vastuullinen matkailija, saisi kirjoitettua vaikka kirjan. Ihan niin kattavasti en ajatellut tästä asiasta nyt puhua, mutta listasin tähän 28 vinkkiä siihen, miten meistä jokainen voi tehdä vastuullisempia valintoja matkan päällä ja minimoida oman matkan negatiiviset vaikutukset.

Tuo mukanasi täytettävä vesipullo, jotta voit olla ostamatta muovipulloja. Ota mukaan myös vedensuodatin!
Ota matkalle mukaan uudelleen käytettävä ja kestävä kassi ostoksia varten
Osallistu rannan tai muun luontoalueen siivoustalkoisiin ja kiinnitä huomiota siihen, mitä teet omille roskillesi
Käytä vettä hillitysti suihkussa
Älä osta matkamuistoja, jotka on tehty esim. koralleista, norsunluusta tai muista eläinlähteistä
Kompensoi lentojesi tai koko matkan aiheuttamat hiilidioksidipäästöt
Vältä rahan antamista kerjäläisille, etenkin lapsille
Kysy lupa, ennen kuin otat kuvia ihmisistä (onnistuu myös helposti elekielellä!)
Suosi paikallisia oppaita esimerkiksi kaupunkierroksille
Käytä pieniä ja paikallisten omistamia hotelleja kansainvälisten ketjujen sijaan
Kysy hotelleilta ja matkanjärjestäjiltä nähtäväksi heidän vastuullisen matkailun toimintaperiaatteet
Pukeudu asianmukaisesti maata, kulttuuria ja paikkaa (esim. temppeli) kunnioittaen
Vähennä energian kulutustasi laittamalla valot pois ja ottamalla laturit pois seinästä, silloin kun ne eivät ole käytössä
Perehdy maan ja kohteen kulttuuriin ja tapoihin ennen matkaa
Älä tue huume- tai seksikauppaa, tai muita laittomia toimia
Tue paikallisia hyväntekeväisyysjärjestöjä, tee vaikka lahjoitus per matkakohde!
Älä tue eläinaktiviteetteja, joissa eläimet eivät ole vapaana luonnossa
Älä “kokeile huvin vuoksi” epäeettisiä paikallisia erikoisuuksia kuten haineväkeittoa
Vältä vierailemasta paikoissa, joissa on nähtävyytenä vangittuja valaita tai delfiineitä
Älä osallistu vangittujen delfiinien kanssa uimiseen
Älä paijaa leijonanpentuja tai kävele “kesyjen” leijonien kanssa
Muista, että orpokotivierailut eivät ole vastuullinen valinta
Suosi pieniä hotelleja isojen all-inclusive resorttien sijaan
Jos lähdet vuoristovaellukselle kantajien kanssa, valitse yritys joka tarjoaa heille asianmukaiset vaatteet ja palkan
Kerro lähipiirillesi vastuullisista valinnoistasi
Kun kuljet luonnossa, pysy merkityillä poluilla
Tuo loppuun käyttämäsi muovipullot ja muut kierrätettävät kotiin kierrätettäväksi
Muista myös pakata uudelleen käytettävä kahvimuki, jos olet kahvinjuoja!

Mitäpä tuumit, onko nämä käytännöllisiä vinkkejä? Jos on, niin laita ihmeessä sana kiertämään 🙂 Olisi mielenkiintoista kuulla mielipiteitä siitä, voiko teidän mielestä olla vastuullinen matkailija, vaikka lentääkin kohteeseen?

Saattaisit tykätä myös näistä

5 comments

Mikko / Matkalla Missä Milloinkin May 13, 2020 - 10:59 am

Minä en pitäisi ihan yhtä itsestään selvänä asiana, että välilaskullinen lento on aina huonompi. Itse miellän, että merkitystä on esimerkiksi sillä, miten täynnä kone on. Mutta vastauksena kysymykseen, totta kai voi olla vastuullinen matkailija, vaikka lentää. Minusta tuo on sellainen asia, että ei sitä pidä arvioida mustavalkoisena on/ei-kysymyksenä. Matkalla tosiaan on useita valintatilanteita, kuten tuosta listastasi ilmenee. Vaikka jonkin asian suhteen ei toimisikaan parhaalla mahdollisella tavalla, ei se tarkoita, etteikö muissa asioissa kannata pyrkiä toimimaan paremmin,

Reply
Annika May 14, 2020 - 6:44 am

Joo siis varmastihan jos tätä alkaa halkomaan, niin matkustajien ja tavaroiden painolla on väliä, sillä montako niitä siellä koneessa on, kuin uusi kone on, millä korkeudella se lentää jne. mutta mä olen kyllä moneen otteeseen ja luotettavista lähteistä kuullut, että nousu on se saastuttavin hetki lennoissa. Mutta siis, monia tekijöitähän tässä on!

Reply
Victor May 28, 2020 - 5:37 am

Super hyvin kirjoitettu! – Olen lukenut tekstin muutaman kerran. Hyvin tehty!

Reply
Annika May 28, 2020 - 8:33 am

Kiitos kovasti, oikein mukava kuulla 🙂

Reply
Voinko koskaan enää lentää? - Mutkatonta perheblogi November 7, 2021 - 12:04 am

[…] Aiheesta tietoa etsiessä törmäsin netissä matkabloggaaja Annikan blogitekstiin, jossa pohdittiin lentämisen ja matkailun vastuullisuutta: Tarinoita Maailmalta – Voiko olla vastuullinen matkailija, jos lentää kohteeseen? […]

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.