Lentäminen osa 1: Kuinka löytää halvimmat lennot?

by Annika

Lentojen metsästys on melkeinpä taitolaji ettenkö sanoisi ja tuuriakin saa olla mukana aimo annos yleensä. Monesti tulee tosin ensin lennettyä persiilleen, kun näkee lentojen hinnan! Ja ostopaikkojakin on monia; suoraan lentoyhtiöltä, matkatoimistosta, netistä about miljoonalta eri sivustolta..Mistä niitä sitten yleensäkin kannattaa ja ei kannata ostaa? Kellä on halvimmat lennot? Milloin lennot kannattaa ostaa?

Nyt viimeisimpänä olen siis etsiskellyt ja löytänyt lennot Suomeen. Etsin lentoja varmaan noin kuukauden ajan verraten sopivia päiviä, lentomatkoja, välilaskukohteita, lähtö-ja saapumisaikoja..Pitkän ja hartaan etsimisen jälkeen löysin kuin löysinkin mieleiset lennot. Päädyin varamaan omat lentoni Expedia.ca:n kautta lentoreitillä Ottawa-Toronto-Kööpenhamina-Helsinki-Oulu, eli melkoinen kierros on taas tiedossa ja takaisintulo ei ole juuri helpompi; Oulu-Helsinki (yön yli odotus)-Frankfurt-Ottawa. Aikaa tuohon saa tuhrautumaan menomatkalla noin 16 tuntia, mikä ei itse asiassa ole ollenkaan hullumpi ja koneessa tulee kuitenkin vietettyä suurin osa ajasta. Paluumatkalla lennot on kahdessa osassa, joten yhdelle päivälle ei tule kauheasti lentelyä.

Mullehan kävi sitten sillä lailla, että kun ensimmäisen kerran koitin varata nuo lennot, niitä ei voinutkaan maksaa Visa Electronilla. Odottelin 3 päivää että rahasiirto Adamin tilille meni läpi ja mitä tapahtuikaan tämän 3 päivän aikana? Hinta putosi $500 eli about 400€!! Siis todellakin putosi, ei noussut, vaikka sitä pelkäsin. Kyseessä siis tasan samat lennot, samat vaihtoajat ja kaikki, mutta hinta putosi, kun lähtöpäivään oli alkoi olla paria päivää vaille kaksi kuukautta. Liekö tämä se maaginen aika ostaa lennot? Loppuhinnaksi tuli siis $960 eli suurinpiirtein 770€ – Tämän siis voi mieltää edulliseksi, ellei jopa halvaksi! Äkkiseltään tuo tuntuu aika ammottavalta aukolta pankkitilillä, mutta kun ajattelee, että tuossa tulee kuitenkin lennettyä mantereelta toiselle ja takaisin ja edestakaisin Suomessakin, niin ei tuo nyt niin järjetön summa olekaan.
fly
Netistähän löytää monenmoisia hintavertailusivustoja, itse käytän tarkastan yleensä Poptravel.fi sivustoa hintavertailuun ja joskus kurkkaan Skyscanner.netin Euroopan sisäisille lennoille, se kun vertailee monia yhtiöitä, mukaanlukien halpisyhtiöitä kuten Ryanair. Näiltä sivuilta siis katson hintoja, mutta en yleensä osta. Useimmat lennot on varmastiki tullut ostettua jo yllämainitusta Expedia.ca sivustolta, joka on yleensä tarjoaa halvimman vaihtoehdon. Expedia-sivustojahan löytyy monista maista, esim expedia.co.uk Briteistä ja expedia.com Yhdysvalloista. Jännä juttu tässä on se, että Kanadan expedia on halvempi kuin Brittien expedia. Esimerkiksi noille mun lennoille tulis noin $35 lisää hintaa Brittien sivuston kautta ja tämä johtuu siitä, että Kanadan päässä on halvemmat verot/ kulut. Tämä taas vaikuttaa siihen, paljonko menee esim ko puljun toimitilojen vuokraan jne jne, eli ollakseen tuottava yritys Britannian Expedian pitää veloittaa asiakkaita hiukkasen enemmän. Mun lentojen kohdalla ero ei ole kovin suuri, mutta monesti se on ollut enemmänkin. Tosin aina kannattaa ottaa huomioon myös vaihtokurssit kun pelaillaan eri valuutoilla.

Pariin otteeseen olen suosinut niinkin vanhanaikaista tapaa kuin matkatoimistoa lentojen varaamiseen. Kyllähän ne itsekin saa netistä, mutta kannattaa muistaa, että matkatoimistoilla saattaa olla hyviä tarjouksia tai muuten vaan halvemmat lennot. Monesti matkatoimistoilla on sopimuksia lentoyhtiöiden kanssa ja voivat sen takia tarjota halvinta vaihtoehtoa. Oma lempparimatkatoimistoni on ollut Kilroy, josta olen monesti löytänyt edulliset lennot, etenkin silloin vielä, kun sain ostetteua opiskelija- ja nuorisohinnoilla. Briteissä kävin monesti Kilroyta vastaavan STA Travelin toimistoissa kyselemässä hintoja, koska mun mielestä matkatoimistoissa on vaan niin mukavaa haaveilla, pläräillä esitteitä ja suunnitella matkoja! Kilroyn tiloissa en ole koskaan käynyt, mutta niiden nettisivuilta löytää kaiken tarvittavan. Löysin sieltä muun muassa lennot Helsingistä Australian Brisbaneen 650€ – Minun mielestä todella halpa hinta maailman toiselle puolen matkustamisesta! Nämä lennot bongasin noin 6kk ennen lähtöpäivää. STA Travelin hinta lennolle Edinburghista Australiaan oli noin 200€ kalliimpi, vaikka kyseessä oli osittain samat lennotkin ja lyhempi matka.

Sekalaisia

Matkatoimistojen, kuten myös esim Expedian (joka on ikäänkuin online matkatoimisto) kohdalla kannattaa muistaa, että niiden hintoihin on laskettu provikka ko firmalle ja tämä voi muuttua kovastikin. Eli esim sanotaan että vaikka Bristish Airways myy jollekin edellä mainituista matkatoimistoista lentoja hintaan 500€. British Airways itse voi veloittaa asiakkaalta vaikka 700€, kun taas matkatoimiston hinta voi olla, riippuen niiden tavoitteleman voiton ja olennaisten kulujen määrästä, esim 630€. Ja nämä hinnat vaihtelee koko ajan, mutta muutaman tutkimuksen mukaan paras mahdollisuus saada halvimmat lennot on kaksi kuukautta ennen lähtöpäivää. Liian aikaisin ei kannata ostaa, esim vuotta ennen tms, koska hinnat on vielä korkeat silloin. Mutta liian lähellekään ei kannata jättää, muuten voi tulla kalliiksi! Se vaan on mahdoton kaksinkamppailu asiakkaan ja lentoyhtiön välillä; toinen haluaa ostaa halvalla ja toinen myydä kalliilla. Meinaan nyt seurata noiden mun lentojen hintakehitystä, kun ne meni jo $1500 alaspäin reilu $500 ja innolla odotan, vieläkö hinta tippuu vai lähteekö se nousuun.

Jos kodin ja matkakohteen välille tarvii useamman lennon, joskus on edullisempaa ostaa lennot erikseen. Tässä on tietenkin säätämistä lennonvaihtoaikojen kanssa, montako tuntia tarvii lennon vaihtoon Pariisissa tai Sydneyssä? Näitä on joskus tosi vaikea arvioida ja jos valitsen tämän vaihtoehdon, niin yleensä varaan reilusti vaihtoaikaa – Mikä taas johtaa matkan kokonaisajan pidenemiseen (Edinburghista kotiin mennessä kesti monesti jopa 17 tuntia ennen kuin Ryanair alotti suorat lennot!!). Nykyisin suosin lentojen ostamista pakettina, ellei ne sitten ole reilusti halvempia erikseen ostettuna.

Huh, johan tuli paasattua! Jos jättäis lisäjutut toiseen postaukseen 🙂

 

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.