Lentäminen osa 2: Mitä tehdä lentokentällä?

by Annika

Kun lennot on vihdoin ostettu ja kentälle suunnattu ajoissa, oikeana päivänä ja ehkäpä kun ensimmäinen lento on jo takana, saattaa edessä olla tunnin parin odotus lentokentällä. Tai neljän viiden tunnin hengailuhetki. Tai kahdeksan yhdeksän tunnin ikuisuudelta tuntuva aika, ennen seuraavaa lentoa. Pisin aika mitä itse olen odotellut lentoa lähteväksi, on ollut 11 tuntia poistumatta lentokentältä (tunnen muuten Taipein lentokentän aika hyvin nyt).

Miksi sitten ylipäätään kannattaa odottaa lentokentällä tuhannen kauan? No rahan takia tietenkin, minkäs muunkaan. Ei sillä, ettäkö lentokentällä olosta maksettais (hah, olisin jo miljonääri!), vaan puhun tietenkin lentolippujen hinnoista. Jos kyse ois muutaman kympin hintaerosta, niin en todellakaan vaivautuisi montaa tuntia odottamaan, mutta monesti kyse voi olla sadoista euroista/dollareista -Ja kyllä sen muutaman satasen takia voi vähän kärsiäkin. Etenkin, jos on budjettimatka edessä tai käynnissä, muutamalla satasellahan elää jo pitkän aikaa reissaajan budjetilla.Tuo yllämainittu 11 tunnin odotus Taipeissa ja sitä seurannut 9 tunnin odotus Los Angelesissa säästi puolet lentojen hinnasta (about $500), eli oli se kyllä sen arvoista, jos nyt niin voi sanoa.
ottawa airport
Nyt seuraavalla Suomen reissulla mulla on peräti 12 tunnin odotus yön yli Helsingissä, mutta sen verran olen mukavuudenhaluinen ja budjetissa on vähän joustoa, etten nyt sentään Helsinki-Vantaalla nuku yötä, kun vieressä on läjä hotelleja. Tosin, jos kyse olisi jostain muusta kaupungista kuin Hesasta, niin miettisin hieman pidempään haluanko lähteä kovin kauas lentokentältä tuntemattomaan kaupunkiin. Ei esimerksiksi hirveästi tehnyt mieli lähteä tutkimaan Taiwanin pääkaupunkia itsekseen matkalaukkujen kera yöaikaan, vaikka se varmaan olisi ollut mahdollista.

Mutta siis takaisin pääaiheeseen, mitä ihmettä lentokentällä voi tehdä monta tuntia, pahimmassa tapauksessa matkalaukkujen kera? Ensimmäinen asia minkä itse teen, on etsiä laukkukärryt ja heittää laukut (jos ei muuta niin läppärilaukku ja käsilaukku, jotka yleensä sisältävät paljon muutakin kuin mitä voisi odottaa..) kärryyn. Sitten tietenkin pitää huolehtia asioista tärkeysjärjestyksessä, yleensä vessa ensin! Laukkujahan ei tietenkään kannata missään jättää vartioimatta, joten jos ei ole matkakaveria mukana, niin invavessaan yleensä mahtuu kärrytkin. Ja lentokentäthän ovat useimmiten täynnä kauppoja, joten niiden tutkailuun saa käytettyä tovin. Aina sitä vaan tulee Helsinki-Vantaallakin kierrettyä ne samat Marimekon ja Stockmannin ja viina/karkkikaupat ja hajuvesiä pitää aina tuoksutella. Ja minun mielestä pitkä odotus lentokentällä tekee naurettavan kalliin kahvin tilaamisen hyväksyttäväksi, joten useimmiten etsin hyvän paikan kahvilassa, minne mahdun kärryineni. Ja kahvilassahan voi lukea sitä mukaan lähtenyttä matkakirjaa tai lehteä.
muki
Mutta tämähän on ihan peruskauraa ja shoppailuun ja kahvilla istumiseenhan saa kulutettua jo useamman tunnin. Jos odotus ei ole vielä läheskään ohi, niin seuraavaksi kannattaa lähteä metsästämään langatonta nettiä. Joskus sen löytää kahviloista ja jos niin, niin hieno homma! Ei muuta kuin kohtelias pieni ostos muutaman tunnin välein ja surffailemaan. Kerran odottelin Lontoon Heathrowlla muistaakseni noin kuusi tuntia yöaikaan Cafe Nerossa istuen ja ainoana asiakkaana juttelin mukavia työntekijöiden kanssa. Kahviloissa on myös se hyvä puoli, että niistä löytyy yleensä pistorasiat, ettei läppäristä/ puhelimesta lopu virta. Ja by the way, tämä on tilanne, jossa maailmanlaajuinen adapteri tulee tarpeeseen! Jos uutisten lukemisen, kavereille juttelun, facebookin ja kaiken muun surffailun jälkeen vieläkin on aikaa tapettavana, niin ei hätää. Olet jo etukäteen tiedostanut pitkän odotusajan ja varautunut siihen ottamalla läppärin tai jonkun vastaavan vehkeen mukaan, eikö? Sitten siirrytään osaan ‘lemppari tv-sarjat ja elokuvat’, jotka olet fiksusti laittanut läppärille katsottaviksi. Greyn Anatomia, Prison Break ja Vampire Diaries sun muut sarjat kehiin, niin siinähän se aika vasta kuluukin. Ei välttämättä kannata valita mitään leffaa lentokoneen maahansyöksystä, ihan vaan mielenrauhan takia…

Taipei airport

Taipein kentän Hello Kitty lähtöportti. Voiko olla söpömpää!

Jos sopivaa kahvilaa ei löydy tai jos ei yöaikaan auki olevaa sumppilaa ole tarjolla, niin nettiä voi etsiä myös VIP Loungejen läheltä. Niissä on nykyään 99% netti tarjolla ja vaikkei niihin yleensä ole asiaa, muilla kuin tietyn statuksen omaavilla kanta-asiakkailla yms, niiden nettiyhteys monesti ulottuu seinien ulkopuolellekin. Jep, I’ve got no shame, heheh. Los Angelesissa odotellessani olin hyvin kiitollinen Air Francen vip loungelle sen vieressä istuessani. Ja toki jos on pokkaa, niin voihan niihin koittaa mennä sisällekin, kai ne sieltä ohjaa ulos, jos ‘erhe’ huomataan. Mä olen yleensä reissussa niin rähjääntyneen näköinen, ettei mua vois edes puoliunessa luulla esim business matkaajaksi..Tuolla jo mainitulla LA:n kentällä odotellessa takana oli 8 tunnin lento, 11 tunnin odotus Taipeissa ja vielä muistaakseni 7 tunnin lento Sydneystä Taipeihin. Jep, en ihan ollut freesinä enää siinä vaiheessa.

Jos nettiä ei mistään löydy, eikä sopivaa kahvilaa, niin tv-sarjojen katselu onnistuu silti. Kunhan ne siis on jo koneella odottamassa. Kannattaa etsiä hiljainen paikka ja kytätä lattianrajaa ja penkkien välejä pistorasioita bongaillen. Mä tykkään katella sarjojani hiljaisuudessa (vaikka monesti onkin kuulokkeet päässä), joten etsin jonkun terminaalin, jossa seuraava lento on mahdollisimman pitkän ajan päästä, ne yleensä näkyy terminaaleissa olevilla ruuduillla. Päiväaikaan tämä on vähän hankalampaa, mutta yöaikaan onnistuu hyvin. Yleensä hengailenkin ihan toisella puolen kenttää, kaukana ‘omasta’ lähtöportista, mutta kun kerran aikaa on niin mikä jottei.

taipei airport2

Taipein kentän orkideahuone

Ja sitten vaihtoehtona on tietenkin nu(o)kkuminen, joka on vähän riskialttiimpaa etenkin yksin matkatessa, mutta onnistuu kyllä.Tähän ei tarvi juuri muuta kuin hiljaisen paikan ja mukavan penkin ilman käsinojia. Mutta matkatavaroita pitää vartioida unissaankin. Ite harvemmin nukun yksin matkatessa, mutta jos niin teen niin käytän yhtä laukkua yleensä tyynynä ja rinkan köytän jotenkin lähelleni paikasta riippuen. Esim penkin alle (jos toiselta puolelta penkkiä ei rinkkaan pääse käsiksi) tai penkin päähän, hihnat itseeni sidottuna tms. Mielikuvitusta kehiin ! Ja tietenkin jos kaveri on matkassa, niin vuorotellen voi nukkua; ihan armeijameininki siis.

Ja vielä viimeisenä vaihtoehtona on tietenkin kentältä poistuminen ja kaupungin tutkiminen. Tässä on monta huonoa puolta, joiden takia en ole tätä vaihtoehtoa juuri käyttänyt. Maasta riippuen kentältä voi lähteä, jos sulla on maan viisumi tai Euroopassa nyt voi lähteä missä vaan. Mutta monesti kentät ei ole lähelläkään itse kaupunkia, esim Ryanairin Frankfurtin kenttä on noin 200km Frankfurtista… Jos matka ei ole pitkä, niin voihan sitä kaupungissa piipahtaa, jos olet varma että aikaa on ja että pääset takaisin taxilla tai bussilla tms. Ja aikaa pitää varata turvatarkastukseenkin, jonka läpi pitää mennä uudestaan.

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.