Erään matkakirjailijan tarina

by Annika

Oletteko koskaan miettineet, millaista olisi olla täysipäiväinen matkakirjoittaja? Minä olen ja siitä haaveilenkin huolestuttavan usein. Olinkin siis melkoisen innoissani, kun sain tavata erään kanadalaisittain tunnetun matkakirjailijan livenä!

Viime maanantaina olin nimittäin mukana hostaamassa Great Canadian Bucket List- kirjan julkistamistilaisuutta ja sieltähän sai, kuten arvata saattaa, inspiraatiota Kanadassa matkustamiseen. Kirjan kirjoittaja oli aikuisiällä Kanadaan muuttanut Etelä-Afrikkalainen Robin Esrock, joka aloitti matkakirjailijan uransa saatuaan $20,000 pyöräonnettomuudesta tulleena vakuutusrahana. Toki siinä onnettomuudessa murtui polvikin, mutta se onneksi parani ja tuolloin 29-vuotias Robin lähti vuoden mittaiselle matkalle maailman ympäri tavoitteena käydä 24 maassa. Robin kertoi tunteneensa itsensä vanhaksi, koska reppu selässä seikkailu ympäri maailmaa miellettiin, ja mielletään varmasti edelleenkin, nuorempien touhuksi. Hänellä oli tarkoitus reissata vuosi ja sitten palata takaisin töihin ja normaalielämään, niin kuin muutkin kolmikymppiset. Arvaatte varmaan, ettei tätä miestä enää alkuperäisellä työpaikalla nähty.
Add a little bit of body text
Matkakassaa Robin kasvatti reissun päällä kirjoittamalla Vancouverin paikallislehteen kerran kuussa. Kynäniekan kirjoitukset paljastuivat kuitenkin odotettua suosituimmiksi ja kolumni vaihtui viikottaiseksi. Siitäpä se idea sitten lähti, myydä artikkeleita muillekin lehdille. Robin ei ollut tuolloin vielä ajatellutkaan nykyään varmasti useiden bloggaajienkin suosimaa tapaa pyytää ilmaista tuotetta kirjoitusta/markkinointia vastaan, vaan sitä ehdotettiin hänelle Brasiliassa. Siellä hän oli huokaillut, että olisipa vaan hienoa  kokeilla varjoliitoa, mutta se ei kyllä budjettireissaajan lompakolle sovi alkuunkaan. Paikan työntekijä sen sijaan ilmoitti ilomielin, että hän kyllä vie seikkailijan ylös ja turvallisesti alas, jos hän kirjoittaa paikasta. Robin mietti tuolloin ‘kuka elää näin? Saa elämyksiä ilmaiseksi ja niistä kirjoitamisesta maksetaan?? Tämähän on unelma!’.

Tästä syntyi sitten idea tv-sarjasta – pitää myöntää, että miehellä lienee itsetunto kohillaan 😉 Kaiken huipuksi hänen ideansa tv-sarjasta otettiin kuitenkin ilomielin vastaan ja Word Travels-sarja matkakirjoittajien elämästä näki päivänvalon. Tässä sarjassa Robin matkaa toisen kanadalaisen matkakirjoittajan Julia Dimonin kanssa maailmalla, myös Suomessa, ja sarja on todella mielenkiintoinen sekoitus kohdetietoa ja -inspiraatiota, sekä kurkistus matkakirjoittamiseen työnä. En tiedä näkyykö sarjan jaksot netistä Kanadan ulkopuolella, mutta Youtubesta ainakin näkee pätkiä.

Yli sadassa maassa matkanneelta seikkailijalta kysyttiin usein reissun päällä, mitä Kanadassa kannattaisi nähdä ja mies huomasi yllätyksekseen, ettei oikeastaan tiedä vastausta tähän kysymykseen. Niinpä the Great Canadian Bucket List- projekti sai alkunsa ja Robin reissasi ympäri Kanadaa etsien bucket list-kokemuksia ja nyt meneillään oleva kirjanjulkistamiskiertue on itse asiassa jo jatko-osa alkuperäiseen kirjaan.

It's not about dreams
Olin kuulkaas niin inspiroitunut Robinin juttuja kuunneltuani! Hyvä etten saman tien marssinut toimistolta lentokentälle kynän ja muistivihon kanssa. Toki tiedostan, että oikeasti itsensä elättäminen kirjoittamalla matkailusta on rankkaa työtä ja täynnä epätietoisuutta kunkin kuukauden tuloista, mutta onhan se silti niin romanttisen kuuloista. Loikoilla nyt riippumatossa palmun alla läppäri sylissä näpyttäen juttua maasta, jossa sillä hetkellä sattuu olemaan. Aina pitää haaveilla, eikö?

Tästä inspiroituneena päätinkin postata myöhemmin tässä blogin puolella artikkelin tai pari, jotka ilmestyivät vuosia sitten nyt jo edesmenneessä Matkalehdessä. Ne voivat tosin vaatia vähän muokkausta, koska ne ovat aika pitkiä blogimaailmaan, mutta ajattelin, että se voisi olla kiva pieni kurkistus siihen, mitä minä kirjoittelen tässä blogin ulkopuolella. Samalla voin jatkaa haaveilua ryhtymisestä täysipäiväiseksi matkakirjoittajaksi 😉

Robin päätti esitelmänsä tuona maanantai-iltana inspiroiviin sanoihin viitaten omaan onnettomuuteensa; “You’ve got to travel. You must do it now, because you never know what life throws at you”. Mitäpä sitä enää tähän lisäämään. Haaveilkaa ja matkustakaa ja tehkää sitä, mikä tekee teidät onnellisiksi. Inspiroivaa viikon alkua kaikille!

Saattaisit tykätä myös näistä

7 comments

Saana · Live Now - Dream Later May 4, 2015 - 6:22 am

Toisinaan ne parhaat asiat elämässä tapahtuu puolivahingossa ja täysin odottamatta! 🙂 Ihanan inspiroiva tarina. Jaan saman haaveen sun kanssa, eli olisi aivan mahtavaa elättää itsensä täysipäiväisenä matkajuttujen kirjoittajana. Tällä hetkellä teen kyseistä hommaa osa-aikaisesti, mutta nopeastihan sen oppi huomaamaan, että juuri siitä työstä nautin eniten. “Tehkää sitä, mikä tekee teidät onnelliseksi.” Ei lisättävää tähän lauseeseen! 🙂 Mukavaa ja aurinkoista viikon alkua!

Reply
Annika May 10, 2015 - 11:39 am

No älä muuta sano, Saana! Puolivahingossa olen itsekin päätynyt vähän vaikka minne 🙂 Ja mahtavaa, että meillä on sama haave ja että onnistuin tällä inspiroimaan sinuakin! Haaveissa on voimaa 😉

Reply
Pirkko / Meriharakka May 4, 2015 - 11:19 am

Suomssa tuntuu tätä nykyä olevan melkein trendinä, että paljon matkustaneet kokoavat seikkailunsa kirjaksi – ainakin nämä kaikissa maissa käyneet, viime aikoina kirjat ovat julkaisseet ainakin Veikko Huhtala, Rauni Virtanen ja Ismo Porna.
Eivät tosin ole yrittäneet kirjoittamisellaan elää eivätkä taida matkayhteenvetokirjoillaankaan rikastua, Rauli Virtasta lukuunottamatta.
Vähän eri juttu tietysti, mutta kunhan tuli jutustasi mieleeni 🙂

Reply
Annika May 10, 2015 - 12:31 pm

Oo, tuossahan sitä ideaa vasta olisikin- kirjassa! Olisi oikeastaan mielenkiintoista lukea miten tämä on toteutettu. Kiitos noista nimistä, täytyypä kurkata jos ne löytyisi netin uumenista nuo kirjat!

Reply
Maarit Johanna May 4, 2015 - 11:47 am

Pakko myöntää, että tuollainen elämä olisi yksi villeimmistä haaveista toteuttaa! Ei se liene mahdotontakaan, jos tarpeeksi kovasti yrittää ja haluaa.
Olisi upeaa koostaa pidemmästä reissusta tai kaikista seikkailuista kirja, mutta ei ehkä rikastumismielessä. 🙂

Reply
sarrrri May 5, 2015 - 9:46 am

Siinäpä se, mun suurin unelma 😀 Oi voi………..

Reply
Jerry / Pako Arjesta May 5, 2015 - 5:04 pm

Hieno postaus ja varmasti todella mielenkiintoinen ihminen :)!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.