Elokuvien Skotlanti

by Annika

Skotlanti on aika omalaatuinen maa aina rempsakasta aksentista ja raikuvista säkkipilleistä lähtien. Nämä asiat tekevät Skotlannista erityisen helposti tunnistettavan, sillä kukapa ei yhdistäisi tv-ruudulla vilahtavaa (toivottavasti ei sentään vilauttelevaa!) miestä kiltti päällä Skotlantiin. Joku mainitsee haggiksen ja mieleemme pyrähtää ylämailla asusteleva farmari syömässä skottilaista perinneruokaa.

Skotlannilla on värikäs historia, kaunista arkkitehtuuria ja erämaamaisemia, joten ei liene ihmekään, että monissa leffoissa ja TV-sarjoissa vilahtaa pala Skotlantia tai koko tuotanto perustuu Skotlantiin.

Näitä esimerkkejä on hurja määrä vuosien varrelta, mutta tunntuimpia lienevät etenkin viimeisin James Bond-leffa Skyfall, Harry Potter sekä nyt telkkareissa pyörivä Diana Gabaldonin kirjoihin perustuva Outlander-sarja. Tv-teollisuus ja matkailuala hyötyvät toinen toisistaan, kun Skotlannin kävijät viehättyvät siellä filmatuista pätkistä ja Skotlantia tv-ruuduistaan tuijottavat katselijat saattavat innostua maasta siinä määrin, että haluavat lähteä paikan päälle.

Tätä kuvauspaikkojen perässä matkustamista on viime aikoina alettu hyödyntämään Skotlannnissa ja muutamat yritykset ovat jo ottaneet mm. Outlander teemaisen Skotlannin kiertomatkan ohjelmistoonsa. James Bond teemainen kierros on ollut jo olemassa jo pidemmän aikaa.

Skotlannissa filmattu elokuva

Inveraray Castle – Downtown Abbeyn joulujakso on filmattu täällä

Skotlannilla on tietysti vielä yksi tv-maailmassa lyömätön valttikortti; älytön määrä linnoja. Esimerkiksi Eilean Donan linna siltoineen on ollut kuvauspaikkana Patrick Dempseyn tähdittämälle Made of Honour (2008) leffalle ja James Bondin Kun Maailma Ei Riitä (1999) ja useammille kymmenille  leffoille aina 1940-luvulta lähtien.

Stirlingin lähellä sijaitiseva Doune Castle puolesta on ollut Monty Python & the Holy Grail leffan pääasiallisena kuvauspaikkana ja tämä linna on tuttu Game of Thrones faneille Winterfellinä. Myös Outlander sarjassa tämä linna vilahtaa usein ja Historic Scotland onkin raportoinut 30% nousun Doune Castlen kävijämäärissä sen jälkeen, kun Outlander tuli tv-ruuduille! Täältä voi kurkata kartan kaikista Outlander-sarjan kuvauspaikoista (sarja on filmattu 100% Skotlannissa) ja sen perusteellahan voi suunnitella vaikka koko Skotlannin matkan 😉

Elokuvien Skotlanti

Monty Pythonin ja Outlanderin Doune Castle

Glen Coe on tyypillisen skotlantilaisen maiseman ruumiillistuma. Skotlannin karttaa tutkiessa huomaa, että termit/nimet glen, ben ja loch pomppaavat esille aika usein. Skotlantia tuntemattomille nämä termit eivät välttämättä kerro mitään, mutta selvennettäköön sen verran, että glen tarkoittaa laaksoa, ben tarkoittaa vuorta ja loch, niin kuin Loch Nessistä voi jo arvata, tarkoittaa järveä.

Glen Coen kukkuloiden ympäröimä laakso on vilahdellut lukemattomissa leffoissa ja mm. Harry Potteria on filmattu näissä maisemissa pidemmän aikaa. Nämä majesteettiset maisemat ovat vilahtaneet mm. uusimmassa Batman leffassa, uusimmassa James Bondissa sekä tietysti kaikkien skottileffojen äiti, Braveheart, on myös osittain filmattu näissä maisemissa.

Highlands copy

Rest and be thankful – pysäkki Ylämailla

Skotlannin kaupungitkin ovat olleet kuvauspaikkoina monille leffoille ja sarjoille ja yksi suurimmista projekteista oli varmasti Brad Pitin World War Z (2013), jossa oltiin “Philadelphiassa” paitsi että oltiinkin Glasgown suljetuilla kaduilla. Outlanderia on filmattu Stirlingin kaduilla ja Edinburgh vilahtelee mm. Anne Hathawayn One Day leffassa (2011) sekä Edinburghin lähellä oleva Rosslynin kappeli on osa Da Vinci Code leffaa.

Scotland Loch
Ja tietysti pitää palata vielä Harry Potteriin, koska Fort Williamin ja Mallaigin välillä kulkeva The Jacobite höyryjuna on tietysti Hogwarts Express ja vaikken mitenkään älytön HP-fani olekaan (oon katsonut uusimmat leffat, mutta siinäpä se), niin tämä junamatka on kyllä kiva kokemus muutenkin. Juna ei itse asiassa ole mitenkään erityisen Harry Potter teemainen, vaan ihan ‘tavallinen’ höyryjuna siellä puksuttaa, mutta se iso kaareva kivisilta on ihan oikea!

Koska asuin Skotlannissa, en voi sanoa että olisin sinne tai siellä matkustanut leffojen tai sarjojen perässä, mutta nyt voisin lähteä uudelle kierrokselle seuraamani Outlander-sarjan filmin jäljissä. Pitää kyllä myöntää, että Edinburghissa asuessa paikallisena otti kyllä välillä päähän, kun yksi oikeasti kivoista ja viihtyisistä kahviloista oli aina tupaten täynnä kesäkuukaudet, eikä sinne ollut asiaa muilla kuin sitkeästi jonottavilla Harry Potter faneilla- Puhun tietysti The Elephant Cafesta, jossa J.K Rowling kirjoitti kirjojaan. Kyllä sinne sitten keskitalvella pääsi suht lyhyillä jonoilla!

Mitenkäs te, oletteko te käyneet lempparisarjojenne tai leffojen kuvauspaikoilla? Tai haluaisitteko mennä jonnekin käymään sarjan tai leffan kuvauspaikalla?

Saattaisit tykätä myös näistä

7 comments

sari May 26, 2015 - 10:03 am

Olen tosi ihastunut Outlander-sarjaan (katsonut jo kaikki osat netistä paitsi sitä viimeistä, mikä ei ole vielä tullut) ja sen kautta Skotlannin kauniisiin maisemiin ja haaveilen matkasta Skotlantiin. Tosin tämän vuoden matkasaldo on jo täynnä, matkat Egyptiin ja Kiinaan vielä edessä, joten ehkä ensi vuonna sitten. Nuo maisemat ja linnat ovat niin ihania, että täytyy päästä Ylämaan kierrokselle joskus.

Reply
Annika May 31, 2015 - 4:07 pm

Mulle tulee myös aina mahdoton Skotlantikuume, kun katson Outlanderia! Siitä tulee nimenomaan sellainen kaipuu ylämaille samoilemaan ja tarkkailemaan skottilaista kulttuuria, joka tosin on nykyään jokseenkin erilainen kuin mitä Outlanderissa 😀

Reply
Ansku BCN May 27, 2015 - 2:06 am

Mekin yritimme mennä Elephant Cafeseen, meillä asuu nimittäin täysiverinen Harry Potter-fani, mutta ei mahduttu, harmi.
Mun piti New Yorkissa päästä tietysti Carrien portaille ja nähdä Frendien talo. Koko kaupunki tuntui oikeastaan jonkun leffan kuvauspaikalta, ja monta tuttua paikkaa bongattiinkin!
Vielä kun joskus pääsisi Uuteen-Seelantiin ja LOTRin kuvauspaikoille… Se on koko meidän perheen suuri haave!

Reply
Annika May 31, 2015 - 4:09 pm

No voi ei, ettette päässeet Elephant kahvilaan! Se on tosi kiva paikka, mutta yleensä tupaten täynnä, mikä vie sitä charmia vähän jo pois.
Ai joo Nykissä voisi varmasti tehdä vaikka kuinka pitkän leffa-ja tv-sarjapainoitteisen matkan! Minä haluaisin myös Uuteen Seelantiin, mutta en tiedä olenko niin kova fani, että menisiin LOTRin kuvauspaikkoja tutkimaan. Toinen puoliskoni saattaa ollakin, joten tiedä vaikka itsekin sinne vielä päätyisin 🙂

Reply
Laura June 6, 2015 - 12:41 am

Mun on myönnettävä, etten oo mikään suuri tv:n ja leffojen ystävä enkä oo näin ollen koskaan ajatellut lähteväni johonkin kohteeseen vain sen takia, että siellä olisi kuvattu jokin tv-sarja tai elokuva. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteivätkö upeat, telkkarissa taustalla vilahtelevat upeat ympäristöt jäisi mieleen ja esimerkiksi Skotlanti nyt on ehdottomasti mun to go-listalla – jonain päivänä mä tuun vielä ehtimään sinnekin! 😉 En osaa sanoa, miten paljon tv on vaikuttanut siihen, että juurikin Skotlanti on jäänyt mielen perukoille pyörimään, mutta esimerkiksi Uuden-Seelannin kohdalla TSH:n vaikutustahan ei voi missään nimessä kiistää ja luultavasti myös monen muun matkahaaveen taustalla saattaa olla jokin leffa tai tv-sarja siitäkin huolimatta, etten itse varsinaisesti tiedosta sitä. Tv:n valta on hurja… 😉

Edelleenkin oon kyllä sitä mieltä, että ainakin kauneuden puolesta Skotlantia parempaa kotiseutua on vaikea löytää! 🙂

Reply
Marge September 18, 2020 - 5:45 pm

90-livulla pääsin katsomaan Emmerdalen ja Peak practice kuvauspaikoille, olihan se hienoa. Juuri kotiuduin Edinburghin ja Stirlingin reissulta, mutten kerennyt tällä kertaa kuvauspaikkoja tietoisesti kiertelemään. Niiden vuoro on sitten kun korona hellittää. Mutta se luonto ja vanhat kaupungit ja kylät. Sydän jäi jo kauan sitten matkalle.

Reply
Annika September 22, 2020 - 10:22 am

Voi, oli varmasti ihana reissu Skotlantiin! Mullakin tekisi aivan hirveästi mieli Skotlantiin, mutta korona… Minkäs teet. Onneksi se maa ei sieltä ihan heti ole mihinkään menossa 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.