Opiskelu Skotlannissa

by Annika

Ulkomailla opiskelu on aina kiehtonut minua, aina yläasteikäisestä saakka. Suunnittelin aina lähteäväni vaihto-oppilaaksi, mutta kun sen aika oikeasti sitten tuli, niin huomasinkin haaveilevani koko tutkinnon suorittamisesta ulkomailla. Ongelmana oli tietenkin raha -Miksi maksaa hurjia summia opiskelusta jossain muualla, kun kotona voi opiskella ihan ilmaiseksi? Kunnes paljastui, että Suomen ulkopuolellakin voi opiskella ilmaiseksi…

Student Award Agency of Scotland

Suomessa ollaan ylpeitä ilmaisesta opiskelusta, mutta harvemmin tullaan ajatelleeksi, että ulkomaillakin voi opiskella ilman korkeita lukukausimaksuja. Näin esimerkiksi Skotlannnissa, jonne itse lähdin opiskelemaan kieliä ja matkailua, koska Suomessa näitä kahta ei voinut kunnolla opiskella samassa opiskelupaikassa. Näin siis vain Skotlannissa, esimerkiksi Englannin puolella veloitetaan lukukausimaksut kaikilta.

Tarkkaan ottaen Skotlannissa opiskelu ei ole ilmaista, mutta ei siitä tarvitse maksakaan. Skotlannissa toimii Student Award Agency for Scotland, joka maksaa EU:n jäsenvaltioiden opiskelijoiden lukukausimaksut. Yliopistot kyllä listaavat lukukausimaksut sivuillaan, mutta niistä ei kannata stressata, koska ne ovat tarkoitettu lähinnä EU:n ulkopuolisten maiden opiskelijoille. Niin väärältä kuin se kuulostaakin, itse opiskelin ilmaiseksi, mutta norjalaiset kaverini ja muut kansainväliset (international students useimmiten viittaa aasialaisiin, pohjois-ja etelä-amerikkalaisiin jne) opiskelijat maksoivat korkeita maksuja. Eli EU on tässä tapauksessa aika nasta juttu!

Käytännössä tämä lukukausimaksujen maksaminen toimii hyvin kätevästi. Ensimmäisenä vuonna sen eteen joutuu näkemään vähän vaivaa, koska SAAS:in sivuille pitää rekisteröityä, mikä ei tietenkään ole kauhean vaativa tehtävä. SAAS:in tukea pitää siis hakea hakemuksella (vähän niinkuin KELAlta esimerksiksi opintotukea jne) ja kun he ovat asian käsitelleet, he lähettävät opiskelijalle kirjeen hyväksymisestä. Tämän kirjeen ahkera opiskelija kiikuttaa sitten mielellään ennen koulun eräpäivää opinahjon toimistoon.

Siinäpä se oli kaikessa yksinkertaisuudessaan. Toisena vuonna hakeminen on vieläkin helpompaa, kun SAAS:lla on jo tiedot systeemissään. Hankalinta taitaa olla muistaa vielä laput oikeaan toimistoon ennen kuin eräpäivä menee umpeen. Opiskelija itse ei siis koskaan saa rahoja, vaan ne siirtyy suoraan SAAS:ilta yliopistolle. Kyseessä ei myöskään ole opintolaina, eli SAAS:in maksamia tukia ei tarvitse maksaa takaisin. Ikään kuin KELA:n opintotuki, mutta se menee suoraan yliopistolle lukukausimaksuja varten.

UCAS

Yliopistoihin hakeminen Skotlannissa on huomattavasti helpompaa kuin Suomessa, ihan vain siitä syystä, että pääsykokeita ei ole. Hakeminen onnistuu netissä UCAS:in sivuilla, jossa voi pohtia mitä haluaa opiskella ja kuinka hakea haluamiinsa ylipistoihin. Voit valita useamman eri yliopiston tai koulutusohjelman ja laittaa hakemuksen UCASin kautta niihin kaikkiin. Hakemiseen vaadittava materiaali riippunee yliopistosta, etenkin jos on kyse taidealoista niin jonkinlaista portfoliota joutuu varmasti väsäämään. Omalla kohdallani se oli lähinnä todistusten hankkimista, henkilökohtaisen esseen kirjoittamista ja taidettiinpa siihen vaatia opettajien suosituskirjeitäkin pari.

Poikkeuksena Suomen yhteishakukäytäntöön, opiskelija voi odottaa vastausta kaikista hakemistaan opiskelupaikoista, eli niitä ei tarvitse pistää järjestykseen ja toivoa, että pääsee siihen ykkösvaihtoehtoon. Opiskelija voi siis luonnollisesti saada joko kielteisen tai myönteisen vastauksen. Myönteisiä vastauksia on kahdenlaisia; conditional offer ja unconditional offer. Conditional offer on positiivinen vastaus, mutta jollain ehdolla, yleensä esimerkiksi lukion päättäminen menestyksekkäästi, kielikokeen läpäisemisellä tms. Unconditional offer on puolestaan sillä selvä; yliopisto haluaa sinut opiskelijaksi ja vastaamalla myöntävästi opiskelupaikka on sinun! Kielikokeesta mainittakoon, että suomalaisten ei tarvitse läpikäydä virallista kielikoetta (ainakaan omaan yliopistooni Edinburgh Napier ei sitä vaatinut), ellei sitten kyseessä ole esimerksiksi kääntämisen opiskelu ranskaksi tai vastaava hyvin korkean kielitaidon vaatima ala. Itse opiskelin ranskaa ja espanjaa, mutta kävin tasotestit vasta paikanpäällä.

Lisäinfoa

Suosittelen UCASin sivujen tutkimista hakumenettelyistä ja yliopistoista, lisäski suomenkielellä verraton tietolähde oli Isory.orgin keskustelupalsta. Siellä jo Britanniassa opiskelevat ja sinne haluavat  suomalaiset jakavat kokemuksia ja vinkkejä.