Viikonlopun täydeltä Kanadaa

by Annika

Täällä Atlantin toisella puolella on vietetty pitkää viikonloppua ja vieläpä oikein tapahtumarikasta sellaista. Tässähän jo aivan odottaa arkeen paluuta, jotta pääsee levähtämään! Pari päivää on mennyt väkijoukoissa tönittävänä, mutta ihan syystäkin. Viikonlopun aikana tuli nähtyä kaikkea hevosista kuumailmapalloihin ja astronautista pääministeriin ja muihin julkkiksiin. Lämpimän ilman helliessä tuli myös maisteltua jäätelöä aika reilusti! 

Carletonin yliopiston kentällä, eli meidän asunnon vieressä, on kuumailmapallojen lähtöpaikka. Täällä on muutama yritys, jotka järjestävät kuumailmapalloajeluita, ja monesti niitä tuleekin taivaalla nähtyä. Sunnuntaina olimme matkalla frisbeetä heittelemään, kun kolme palloa oli lähtötoimissa ja sinnehän me jäimme katselemaan, kuinka ne täytetään ja kuinka kuumailmapallot sitten lopulta lähtivät matkaan. Tältä se touhu näytti: 
balloons2Tällä viikolla Ottawassa esiintyi myös Royal Canadian Mounted Police eli ratsupoliisien vuosittainen musiikkishow. Siis RCMP on siis Kanadan liittovaltion poliisi ja tunnettu etenkin punaisista takeistaan ja ruskeista lierihatuistaan, sekä tietysti hevosistaan! Punaisia takkeja ei tosin enää käytetä kuin edustustilaisuuksissa, arkikäytössä on näilläkin ihan normaalit poliisin vermeet päällä. Show kiertää kesän aikana ympäri Kanadaa ja viikon ajan olivat Ottawassa ja me tietenkin mentiin sinne juuri viimeisenä päivänä, jolloin siellä oli muutama muukin. Show alkoi lyhyellä esteratsastusnäytöksellä, jonka jälkeen vaihdettiin hevosista koiriin ja luvassa oli pelastuskoirien agilitynäytös. Aika alkeellinen show se tosin oli, oltais nyt jo edesmenneen Nasun kanssa peitottu kaikki esiintyneet mennen tullen ja palatessa! Mutta vähemmän valaistunut yleisö tykkäsi kuitenkin. 
blogi horse Koirien jälkeen poliisin erikoisvoimatkin pyörähti autoineen paikalla näyttämässä, kuinka roistoja oikein napataan. Sitten olikin jo itse pääasian vuoro, eli punatakkisten ja lierihattuisten ratsupoliisien show. Periaatteessa kouluratsastusnäytös, mutta kentällä oli yhden ratsukon sijasta 24 ratsukkoa, eli aikamoista vilinää. Poliisivoimiin liityttäessä sinne haluaville on monenlaisia tasotestejä, jotka vain jatkuvat koko uran ajan, mutta onpa hevosillekin “pääsyvaatimukset”, nimittäin RCMP käyttää vain tietynkokoisia, mustia hevosia, eikä niillä saa olla kovinkaan isoja valkoisia mekkejä. Olihan ne kyllä hienon näköisiä hevosia! Ilmeisesti niitä kasvatetaan ihan varta vasten jossain päin Ontariota. 
blogi horses2Maanantaina olikin sitten Canada päivä, eli Kanadan 146. syntymäpäivä ja täällä pääkaupungissa oli asiaankuuluvat juhlinnat. Parliament Hillille oli kokoontunut kymmeniä ellei satoja tuhansia ihmisiä katsomaan päivän showta ja me satuttiin ihan puhtaasti asiaa ajattelematta aivan kirjaimellisesti paraatipaikalle. Paikanpäällä oli Kanadan johtoa, eli pääministeri ja kuningattaren edustaja kenraalikuvernööri (Brittiläisen kansanyhteisön maassa kun ollaan) ja turvatoimetkin olivat sen mukaiset. Ympäröivien rakennusten katoilla näkyi siellä täällä poliiseja tarkkailemassa menoa: 
blogi securityKeskustan alueen kadut olivat suljettu liikenteeltä ja musta-asuisia turvamiehiä ja poliiseja vilisi katutasollakin. 
blogi paraatiSatuimme leiriytymään juuri toimittajien kohdalla ja pian selvisikin, minkä takia uutistoimittajat kameroineen parveilivat juuri siinä kohtaa. Autosaattuen keskimmäinen auto pysähtyi kohdallemme, ja ulos astui kukas mukaan kuin itse pääministeri Steven Harper perheineen! 
blogi ministeriKuultiin haastattelutkin ihan livenä, niin ei tarvi jälkeenpäin telkkarista katella 😉 Tosin sitähän ei tiedä, vaikka ois itsekin päässyt telkkariin, heheh. Pääministerin jälkeen paikalle saapui hevoskyydillä kenraalikuvernööri David Johnston vaimoineen. Tämä oli siis lähes kuin itsenäisyyspäivän vastaanottoa olisi katsellut! Tosin tähän ne julkkikset loppuivatkin ja ohjelma jatkui säkkipillien ja karvalakkimiesten patsastelulla. 
blogi kuvernooriSeuraavassa kuvassa kehotan kiinnittämään huomiota vasemmalla eturivissä reunimmaisena olevaan karvahattumieheen; miten se oikeasti näkee tuolta alta yhtään mitään?? 
blogi karvahatutMuodollisten juhallisuuksien jälkeen loppushow olikin sitten omistettu viihteelle. Lavalla esiintyi yksi lemppari kanadalaisartistini, Marie Mai, tai siis pitäisi kai puhua quebeciläisartistista, siinä kun on selvä ero..No oli kumpi oli, mutta oli kiva nähdä livenä joka tapauksessa. Nähtiin myös koko Kanadan suosikkiastronautti Chris Hadfield, joka vastikään tuli takaisin maan pinnalle vietettyään noin puoli vuotta kansainvälisellä avaruusasemalla. 

Että sellainen pidennetty viikonloppu täällä päin! Lauantainakin tuli tehtyä yhtä sun toista vähemmän kuvauksellista, kuten siivousta ja kylppärin sisustusta  (pyyheiden jahtaamista kaupoista siis). Tänään olisi vielä ilotulitukset illalla, mutta en tiedä jaksaako tässä enää lähteä ihmismassojen sekaan poukkoilemaan. Vanhuus iskee aivan selvästi. Mutta oltiin me reippaita juhlijoita Kanada-päivänä ja pukeuduttukin oikeaoppisesti punaiseen ja somistauduttiin Kanadan lipuilla:
blogi meMukavaa viikon alkua kaikille! 🙂 

Saattaisit tykätä myös näistä

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.