Naisena matkustamisen hyvät ja huonot puolet

by Annika

Viime päivinä olen lueskellut monista blogeista matkasuunnitelmia tälle vuodelle ja voi kuinka mahtavista seikkailuista varmasti saankaan lukea vuoden aikana. Pysähdyin hetkeksi miettimään, että on se vaan hienoa, kuinka suomalaiset naiset reissaavat! Toki miehetkin varmasti, mutta valtaosa seuraamistani bloggaajista nyt sattuu olemaan naispuolisia ja itse tietysti samaistun muihin naismatkaajiin. Luin vastikään I am Malala-kirjan, omaelämänkerran teini-ikäisestä tytöstä, joka puhui Talebania vastaan tyttöjen koulutuksen puolesta Pakistanissa ja joka sai lopulta luodista päähän. Hän onneksi kuitenkin selvisi ja jatkaa kampanjointia koulutuksen ja naisten oikeuksien puolesta Pakistanin ulkopuolella. Tämä kirja sai minut jälleen kerran pohtimaan sitä, kuinka onnekas minä ja kaikki me suomalaiset naiset olemme, kun olemme syntyneet yhteen maailman tasapuolisimmista maista.

Meidän ei tarvitse taistella oikeudestamme koulutukseen tai samanarvoisuuteen miesten kanssa, olemme kasvaneet naispappien ja naispresidentin aikakaudella ja me matkustamme. Yksin. Ympäri maailmaa. Eikä siinä ole mitään erikoista meidän mielestämme, mutta jos kertoisimme nämä asiat kanssasiskoillemme Saudi Arabiassa, El Salvadorissa tai Pakistanissa, niin mitkä olisivat heidän reaktionsa?

Vaikka matkustus on meille itestäänselvyys, olimmepa sitten itseksemme tai kaverin kanssa maailmalla, on monia seikkoja, joita meidän naismatkaajien kannattaa pitää mielessä ja tilanteita, joita kannattaa välttää. On monen monia hyviä puolia, mutta totta puhuakseni on ollut tilanteita, joissa naispuolisena matkaaminen on ollut kaikkea muuta kuin valttikortti. Listasin pari mietelmää naisena reissaamisesta:

Sterotypiat

Naisista ja miehistä on olemassa tietyt stereotypiat, olimmepa samaa mieltä perintesten roolijakojen suhteen tai emme. Eri kulttuureissa nämä stereotypiat ovat eriasteisia, mutta varmasti tunnistettavia kaikkialla. Naisilla etenkin on varsin kotivoittoinen rooli (ruoanlaittaja, jälkikasvun tuottaja, kodin ylläpitäjä jne), vaikka me seikkailulliset naishenkilöt tehokkaasti todistammekin näitä vanhentuneiksi ja harhaanjohtaviksi mielikuviksi. Mielenkiintoinen tilanne, eikä aina positiivisella tavalla, syntyy kun itsenäinen seikkailijatyttö matkustaa maihin, joissa on miesvoittoinen kulttuuri ja naisten asema radikaalisti erilainen. En ole koskaan käynyt esimerkiksi Saudi Arabiassa tai vastaavissa maissa, jossa erot miesten ja naisten välillä ovat yhtä suuret. Olen kuitenkin käynyt Jordaniassa, joka on monin tavoin edistyksellinen arabivaltio – Ja silti se oli kulttuurillinen isku kasvoille.

Giza

Giza, Egypti

Olen ihonsävyltäni suomalaisittainkin vaalea ja suurin meikkeihin liittyvä ongelmani onkin löytää tarpeeksi vaaleaa meikkivoidetta. Lisäksi hiukseni ovat vaaleat, joten minulla ei ollut rusketuksen ja pitkähihaisten vaatteidenkaan kanssa mitään mahdollisuutta sulautua massaan Jordaniassa. Olin siis oiva kohde loputtomalle tuijotukselle. Pääkaupunki Ammanin ulkopuolella en juuri nähnyt naisia ollenkaan ja ne jotka näin, olivat verhottuina mustaan (valkoinen väri on varattu vain miehille) muodottomaan kaapuun ja burkaan, joka peitti kasvot kokonaan ja silmien alueella oli pitsiverkko. Heidän rinnalla länsimaisiin (pitkähihaisiin) vaatteisiin sonnustautuneet vaaleat naismatkaajat olivat melkoinen shokki kaikille osapuolille. Hassu kontrasti Jordanian reissulla oli se, että vaikka sain osakseni lähes jatkuvaa ei-toivottua huomiota, niin silloin kuin olisin halunnut huomiota minulle ei sitä suotu. Tätä jälkimmäistä tapahtui ravintoloissa (pienemmissä paikoissa Petran ja Ammanin ulkopuolella) ja esimerkiksia auton ja kuskin vuokrauksen yhteydessä. Olin tavannut hostellissa muutamia reissaajia, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä, joiden kanssa matkasimme paljon yhdessä porukassa. Edellä mainituissa tilanteissa meitä naispuolisia ei edes katsottu saatika kuunneltu, vaan kaikki kysymykset ja kommentit suunnattiin seurueemme miespuolisille jäsenille.

Positiiviselta kannalta naismatkaajana on helppo saada apua, olipa kyse sitten painavan rinkan heittämisestä junan hattuhyllylle tai viimeisestä vapaasta istumapaikasta bussissa. Muiden reissaajien ja miksei paikallistenkin on helppo lähestyä etenkin yksin reissaavia naisia, jotka ainakin minun mielestäni ovat helpommin lähestyttäviä kuin miespuoliset matkaajat. Etenkin backpacker-paikoissa reissaajien keskuudessa on yhteisöllisyyttä ja monesti sellainen “katsotaan toisemme perään”-meininki, eli tarjoudutaan kävelemään hostellille/ kauppaan tms kaverina ilta-aikaan, ettei kenenkään tarvitse yksinään mennä. Olen kerran jos toisenkin hyödytänyt miespuolisia kanssareissaajia, mm. jakamalla taksin Egyptin rajalta välttääkseni yksinään matkustamisen epämääräisen kuskin kera ja Palestiinalaisalueilla kovasti uskottelin olevani naimisissa miespuolisen kanssareissaajan kanssa, sillä en muuten olisi saanut huonetta hotellista! Eli ehkä naisena matkustamisen jalo taito on yhdistää sopiva sekoitus naisellista hurmaavuutta ja muka-avuttomuutta yhdessä itsenäisen ja itsevarman asenteen kera, kumpaakaan liioittelematta.

Itsevarmuus

Itsevarmuudesta puheen ollen, matkustaminen jos mikä kasvattaa itsevarmuutta, itsenäisyyttä ja positiivista itsetietoutta, kun huomaakin selviävän mitä erikoisimmista tilanteista. Itselleni tämä on matkustamisen ehdottomasti paras puoli ja olen täysin varma, että jos en olisi matkustanut yhtä paljon kuin olen, olisin aivan toisenlainen henkilö. Kun tapasin tuon rakkaan toisen puoliskoni, olin juuri tullut kolmen kuukauden Lähi-Idän reissulta yksin ja takana oli mm. myöskin soolo-reppureissu Euroopassa. Viime vuosien aikana en ole juuri reissanut ilman Adamia missään ja huomasin yllätyksekseni miettivän, kuka kumma se tyttö oli joka lähti turhia kyselemättä yksinään reissuun. Nyt yksinään matkustaminen tuntuu kaukaiselta ajatukselta ja jopa sellaisia “en kyllä enää osaisi”-ajatuksia on käynyt mielessä. Tästä kauhistuneena totesin Adamille syksyllä, että mun on lähdettävä reissuun ilman sitä, etsimään sitä tyttöä joka on ollut taustalla melkein siitä lähtien kun tapasimme. Tämä reissu onkin pian jo ovella, mutta siitä lisää toivottavasti ensi viikolla!

Itsevarmuuden kasvamisesta ja itsenäisyydestä on hankala löytää huonoja puolia, mutta tulipa sittenkin mieleen jotain. Se, että joku on varma itsestään ja osaa olla muista riippumaton saatetaan, ihme kyllä, nähdä negatiivisena asiana. Itse olen ainakin aiemmin törmännyt miessukupuolen edustajiin, jotka eivät tiedä mitä tehdä vahvojen, itsenäisten naisten kanssa. Ehkä se on kateutta, vähemmyydentunnetta, mitä lie. Eikä itsevarmuus ole aina niin positiivisesti katsottu luonteenpiirre naistenkaan puolelta, mikä minusta on aivan höpsöä! Itse ainakin ihailen kovasti naisia, jotka ovat parhaita versioita itsestään, joilla on itsetunto oikeilla raiteilla, ongelmanratkaisutaitoja ja muutenkin positiivinen asenne elämään.

Moskeijassa1

Moskeija-synagogassa Hebronissa palestiinalaisalueilla

Matkailu avartaa

Tottahan se on, että kun takana on reissuja muutama niin maailma avartuu, tai pikemminkin avautuu. Kynätaituri Mark Twain sanoi aikanaan loistavan lausahduksen; “Travel is fatal to prejudice, bigotry and narrow-mindedness” ja näinhän se monesti on. Matkan päällä näkee monenlaista elämää ja oppii tarkastelemaan elämää eri kannalta. Köyhissä kehitysmaissa reissatessa länsimainen tuhlaus tuntuu väärältä, mutta toisaalta samalla oppii arvostamaan sitä mitä itsellä jo on, vaikka se olisikin ihan perusjuttu, kuten juomakelpoinen hanavesi tai lämmin suihku. Ja kun maailmaa avautuu, niin suvaitsevaisuus kaikkea erilaista kohtaan kasvaa, mikä on mielestäni yksi tärkeimmistä opeista, jonka matkailusta voi saada. Niin kuin yllä jo vähän todettiin, matkatessa oppii myös itsestä uusia asioita. On ihan ok olla erilainen ja poiketa niiltä poluilta, joita suurin osa tallaa. Samalla voi miettiä uudelleen niitä perinteisiä stereotypioita naisista!

Potentiaalisena huonona puolena voisin sanoa, että matkailu voi avartaa niin paljon, että alkaa tehdä mieli maailmalle hieman pysyvämminkin. Vai onko tämä sitten huono puoli ollenkaan? Ei minusta ainakaan! Mutta ehkä se on huono puoli sille reissaajan perheelle, jos maailma viekin mukanaan pysyvästi.

Mitäs tuumaatte, onko tämä ihan puuta heinää, ja millaisia hyviä ja huonoja puolie te olette matkoillanne huomanneet?

 

Saattaisit tykätä myös näistä

14 comments

Jenni Manninen January 4, 2014 - 10:27 pm

Aivan huippu kirjoitus Annika!! Oot kyllä ollu brave ja monet sun kokemukset luokin todellisen WOW -ilmiön… ja todellakin matkailu avartaa ja kyllä muuttuu maailman kuva ja moniin asioihin suhtautuminen enkä varmaan enää pystys matkamaan kehitysmaihin ku äitinä oon liian softis handlaa oikeasti sellaisten asioiden todistamista.. miettiin jo että haluan ton kirjan mutta, aloin niin palio vollaan kun siitä puhuttiin radio uutisissa että joutuu ehkä vielä pari vuotta oottaa että jonkinlainen hormoonitasopaino rauhoittuu haha!

Reply
Annika January 4, 2014 - 10:35 pm

Kiitti Jenni! Kehitysmaissa matkaaminen, vaikka en sitä oikeastaan ole edes kokenut (siis todella köyhissä maissa) on kyllä hankala käsitellä, kun ei tiedä pitäiskö välttää koko paikkaa, tuntea sääliä vai koettaa auttaa jotenkin. Mutta jos antaa esimerkiksi rahaa jollekin lapselle, niin sekään ei sitten kuitenkaan päädy sille lapselle vaan jollekin ihan muulle..

Täällä Ottawassa on jonkin verran kodittomia kerjäämässä rahaa tms ja en halua antaa niille rahaa, koska en halua tukea kenenkään addiktiota viinaan tai huumeisiin. Toki osa joskus kysyy ihan, että onko ruokaa antaa, mutta harvemmin sitä tulee ruokaa kannettua mukana..Mutta ihan tuossa pari päivää sitten kolusin lompakkoa ja muistin että mulla on Tim Hortonsin kortti, jossa on jotain 15 dollaria jälkellä, ja nyt pidän sitä taskussa, että seuraavan kerran kun näen jonkun niin voin antaa sen eteenpäin 🙂

Suosittelen tuota kirjaa oikeasti, ei se ole mitenkään kovin raaka tms, siitä saa hyvän kuvan Pakistanin kulttuurista ja historiasta ja normaalielämästä siellä. Suurin osa siitä kirjasta kuvailee tapahtumia ennen sitä ampumista, eli ihan “normaalielämää”. Mutta pistää se kyllä ajattelemaan.

Reply
Mari January 5, 2014 - 5:35 am

Komppaan myös Jenniä, todella hieno kirjoitus ja pistää ajattelemaan!

Meksikossa lentokentältä hotellille matkatessani miespuolinen taksikuski uteli ihan ystävällisesti, missä aviomieheni on. Kun äkkiseltään tokaisin, ettei sellaista ole, seurasi sarja ihmetyksen kysymyksiä – miksi oikein olen yksin reissussa, eihän se nyt käy päinsä..! Helpommalla olisin kai päässyt, jos olisin suosiolla juksannut että mies oottelee jo hotellilla…

Mutta tosiaan jännä, että yksin liikkuva nainen vieläkin aiheuttaa hämmennystä jopa Cancunin kansainvälisessä ja turistien kansoittamassa kohteessa.

Reply
Annika January 5, 2014 - 9:08 am

Kiitos Mari! En olisi kyllä uskonut, että Meksikossakin oltais noin vanhanaikaisia! Tosin mä olisin epäluuloisena varmasti sanonut, että juu koko suku oottelee hotellilla, jotta kuski tietää, että jos en saavu ajoissa, niin etsintäpartio on kyllä päällä 😀 Minäkö vainoharhainen matkustaja lol

Reply
Mari January 5, 2014 - 10:25 am

Mieluummin vainoharhainen kuin sinisilmäinen, muistakaamme tämä! 😉

Reply
Annika January 5, 2014 - 10:26 am

Hahah, hyvä pointti!

Reply
Milla - Pingviinimatkat January 5, 2014 - 4:47 pm

Mahtava postaus Annika! Pisti miettimään omia kokemuksia yksin reissaamisesta. Nää sun kokemukset on kyllä aika vertaansa vailla 🙂 Nytkin kun ollaan täällä Malesiassa, niin kyl hyvin huomaa et miehelle puhutaan aina ensisijaisesti. Sitä nyt tosin tapahtuu ihan Eroopassa ja vaikka autokaupassa suomessakin, mut kyl naisen asema on hyvin toinen vielä monessa paikassa maailmalla. Siitä saa todisteita päivittäin hotellin aamiaisella kirjavaa porukkaa seuratessa 🙂

Reply
Annika January 5, 2014 - 9:29 pm

Kiitos Milla! Just tänään katsoinkin BBC:ltä lyhyen ohjelman Malesiasta ja siellä näkyi niin monia eri kulttuureita, ja se pisti miettimään miten jännä olisi varmasti elää sellaisessa kulttuurien sekamelskassa. Oikeassa olet kyllä noista autokaupoista ja muista vastaavista “miesten paikoista”. Kyllähän miehiä nyt palvellaan oikein avuliaasti vaikka naisten alusvaatekaupassa 😀

Reply
Tiina, Kinttupolulla January 6, 2014 - 6:37 am

Hieno kirjoitus 🙂 Itsekin on tullut paljon pohdittua naisten asemaa reissatessa. En ole koskaan reissannut täysin yksin vaan nuorempana naispuolisen ystävän kanssa ja viimeiset 13 vuotta mieheni kanssa. Miehen kanssa on tullut tilanteita vastaan (mm. Tunisiassa ja Malesiassa), jossa on huomannut jäävänsä huomiotta. Tuollainen on todella hämmentävää molemmille, koska toimimme aina tasapuolisesti ja asioita on hankala hoitaa jos oletetaan, että mies päättää kaikesta. Tällaiselle femakolle myös aika kova paikka, kun pitää hillitä itsensä 😀

Reply
Annika January 6, 2014 - 7:56 am

Kiitti Tiina, kiva jos tykkäsit! Ja älä muuta sano, sapettamaanhan tuo joskus pistää 😀

Reply
Eija January 13, 2014 - 6:52 pm

Todella kiinnostava postaus! 🙂 Ja niin totta tuo, että miehet eivät aina tiedä, mitä tehdä vahvojen, itsenäisten naisten kanssa – edes länsimaissa! Itse deittailin Lontoossa yhtä amerikkalaismiestä, joka vähän väliä ihmetteli, miten itsenäinen olen (siis häh?) ja päivitteli lopuksi, että “as much as I believe in equality of the sexes I was really intimidated by you”. Whaaat, siis mähän en edes muihin suomalaiskavereihini verrattuna ole sieltä erityisen intimidating päästä?! 😀

Reply
Annika January 13, 2014 - 9:36 pm

Kiitos Eija, mukava että tykkäsit 🙂 Hahaha, uskon kyllä että tyypillinen amerikkalaisnainen ja suomalaisnainen ovat varmasti kyllä kuin eri maailmasta, vaikka ei sitä ihan saman tien tule ajatelleeksi. Mutta aika hauska, että sun kaveri käytti just tuota intimitated ilmaisua, harvemmin suomalaisista nyt sellaista kuvaa saa..:D

Reply
Kasku January 13, 2014 - 11:33 pm

Itsenäinen matkustaminen on niin mukavaa! Olisi vain enemmän valuuttaa, niin tekisin tätä koko ajan. Täytyy kyllä myöntää, että ajatus matkustamisesta jonkun kanssa koko ajan on ahdistava, ainakin tällä hetkellä. Vieläkin tuntuu uskomattomalta, kun koulussa kommentoivat päätöstäni muuttaa Kanadaan vuodeksi, sanomalla että olen rohkea… Luokani on kansainvälinen, vaikkakin suurin osa meistä on naisia ja asuu Suomessa. Opettajista suurin osa taas on ulkomaalaisia, joista osa asuu Suomessa :)) Mutta siis, minusta olisin ollut rohkeampi jos olisin muuttanut maahan, jonka kieltä en osaa puhua.

Rinkan kanssa en ole ollut reissussa muualla kuin lapissa. Tosin suurin osa itsenäisestä matkustamisestani on ollut muutto matkustamista. Floridasta muutin takasin Suomeen erittäin suoraa reittiä Montgomeryn, Atlantan, Washingtonin (D.C.), New Yorkin, Dublinin (Irlanti), ja Riikan (Latvia) kautta Helsinkiin. Raahasin mukanani yhtä isoa ja yhtä pientä matkalaukkua hostellista toiseen. Onneksi isomman laukun sain laitettua säilöön muutamalle asemalle, vaikkakin tuli yllättävän kalliiksi. Muistaakseni tuo matka lentoineen, yöpymisineen sekä muine matkustamisine tuli maksamaan vähemmän kuin suora(hko) lento Helsinkiin.

Reply
Annika January 14, 2014 - 7:57 am

Mulle on kans kovin tuttua tuo koko omaisuuden kanssa matkustaminen..Sen olen vannonut, että sitä en enää tee! Nykyään tosin omaisuuteen kuuluu sohvia ja muita isoja juttuja, joten ei se enää onnistuisikaan samalla lailla kuin opiskeluaikoina 😀

Kyllähän se vähän rohkeuttakin vähän vaatii lähteä ulkomaille minne vaan pidemmäksi aikaa! Saman olen kuullut itsekin, mutta en ole ajatellut olevani kovin rohkea lukiessa blogeja suomalaisista, jotka reissaavat paljon vaarallisimpiin paikkoihin (Afganistan jne). Mutta ehkä se rohkeus on suhteellista sitten 🙂

Aika huippu kotimatka sulla on ollut Floridasta!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.