Kestävä matkailu – Kenen vastuu?

#ReilutBlogit

Sunnuntai-aamuna herättyäni huomasin Facebookissa olevan käynnissä kiihkeä keskustelu tiikeriturismista. Kohun aiheutti erään suomalaisen matkanjärjestäjän Instagramissa ollut kuva, jossa yksi oppaista poseerasi tiikerin kanssa, niinkin leppoisasti kuin makuullaan poski tiikerin kyljessä. Kuvateksti hehkutti jotain ihan muuta kuin eläintenoikeuksia tai kestävää matkailua.

Tästä suivaantui itseni lisäksi moni muu bloggaaja ja matkailija. Miten voi olla, että organisaatio joka lähettää tuhansia suomalaisia maailmalle, tukee tällaista toimintaa ja näinkin näkyvästi? Kuva aiheutti niin paljon negatiivista huomiota, että se poistettiin Instagramista – tämä oli liike, joka ei ehkä ollut kaikkein parhain ratkaisu vaan hätäpäisesti tehty päätös, joka nyt ikävä kyllä lisäsi vain vettä myllyyn. Tiedätte varmaan, että kun kuvan laittaa nettiin, se kyllä on ja pysyy siellä jollain tapaa? Näin tässäkin tapauksessa, sillä kuvasta oli otettu screen shot eli kuvakaappaus ja se alkoi leviämään Twitterissä ja Facebookissa.

tjareborg1150215PP_ma

Kuvakaappaus Tämä Matka-blogin Facebook sivulta

Sosiaalisen median voima tuli todistettua tässäkin tapauksessa ja ei mennyt montaakaan tuntia, kun Iltalehti sai vihiä kohusta ja julkaisi artikkelin aiheesta. Kaikki tämä vain muutaman tunnin kuluessa! Huh, heikompia hirvittää mihin kaikkeen sosiaalinen media kollektiivisesti kykenee. Hirvitti myös ehkä kyseistä matkanjärjestäjää, joka vastaili Twitterissä, Instassa ja Facebookissa kyselyihin matkanjärjestäjien vastuullisuudesta. Vastaukset olivat sellaisia mitä voisi ensireaktiona odottaakin; Kuva ei edusta firman kantaa kestävään matkailuun ja (kuvan postanneen ja poistaneen) oppaan kanssa on puhuttu.

Kenen vastuu?

Hieno juttu, jos tiikeritemppelit ja elefanttiratsastukset (tosin tähän jälkimmäiseen en saanut vielä vastausta) eivät ole osa tämän matkanjärjestäjän tarjoamia aktiviteetteja. Oikeasti. Jossain on kuitenkin mennyt mönkään, jos firman edustaja (= opas) ei näe organisaation viralliselle sosiaalisen median kanavalle postatessaan näissä kuvissa mitään väärää. Häntä voisi (todennäköisesti) syyttää vain tietämättömyydestä, jolle me kaikki olemme alttiita. Niin kuin mainitsin elefanttipostauksessani, en minäkään esimerkiksi ole aina tiennyt ettei elefanttien selkä sovellu ratsastukseen. Rehellisesti luulen, ettei opas tiennyt tiikerien olevan huumattuja tai elefanttiratsastuksen taustoista, joten sinänsä on harmi että syyttävää sormea osoitetaan nyt opasta kohti.

Opasta syyttävä sormi kuuluu hänen työnantajalleen. Mikä on työnantajien tehtävä, työn tarjoamisen ja palkanmaksun lisäksi? Kouluttaa työntekijöitään. Olisko aivan villi väite, ettei tämä kyseinen opas ole koskaan saanut asianmukaista, kattavaa koulutusta kestävästä matkailusta ja eläinten hyväksikäytöstä turismissa? Jos tässä jonnekin pitäisi syyttävä sormi osoittaa, niin kyllä se taitaisi osoittaa muualle kuin opasta kohti. Onhan toki mahdollista, että asianmukainen koulutus on organisaation puolesta järkätty, mutta tieto ei ole mennyt perille. Jotenkin tuntuu kuitenkin, että huumatuista tiikereistä tarvitsisi kuulla vain kerran asian muistaakseen.

Screen Shot 2015-02-15 at 9.18.24 AM

Kuvakaappaus Tjäreborgin Instagram tililtä

Sosiaalinen media ei ole vaikenemista varten

Tämä matkanjärjestäjä pahoitteli sosiaalisessa mediassa kuvan aiheuttamaa mielipahaa. No kiitos, että pahoittelette sitä, että minulle ja muille tuli kuvasta paha mieli. Pitäsikö kuitenkin pahoitella sitä, että tällaista aktivitettia markkinoidaan ja tuetaan, haluttiin tai ei, avoimesti firman sosiaalisessa mediassa. Tai sitä, että kestävän matkailun periaatteita, jotka ovat heille sydämen asioita, ei valvota tai edes noudateta?

Mikä olisi sitten oikea vastaus tässä tilanteessa? Miten olisi lupaus tai todiste siitä, että oppaita ja firman henkilökuntaa koulutetaan kestävästä matkailusta (sisältäen eläinten oikeudet)? Tai, mokan myönnettyään, kääntää huono julkisuus hyväksi alkamalla valistamaan asiakkaita kestävän matkailun periaatteista? Tukemalla avoimesti tiikereiden hyvinvointiin keskittyvää hyväntekeväisyysjärjestöä, rahalahjoituksella tai vierailuilla? Vaihtoehtoja on varmasti monia, toivottavasti jotain tehdään tämän asian eteen.

Screen Shot 2015-02-15 at 3.56.19 PM

Nostan kuitenkin hattua tälle matkanjärjestäjälle, joka suht sukkelasti lopulta otti osaa keskusteluun sosiaalisessa mediassa, vaikka vastauksissa onkin vielä parannettavaa. Samaa ei voi sanoa heidän kilpailijastaan, toisesta suomalaisesta isosta firmasta, joka on sumeilematta jättänyt huomioimatta negatiiviset kommentit ja kysymykset. Kun Kreikan loman kohokohdaksi hehkutetaan aasilla ratsastusta (kyytiin pääsevät kaikki lapset ja lapsenmieliset, ilmeisesti painorajoista välittämättä) eikä relevantteihin kysymyksiin vastata, haiskahtaa homma mielestäni hieman.

**Edit** Sosiaalisen median voimaa; Aurinkomatkat ovat nyt ottaneet osaa kuumenevaan keskusteluun ja ovat poistaneet alemman kuvan aasisafarit tarjonnastaan. Loistava teko Aurinkomatkat! 

Screen Shot 2015-02-15 at 10.35.11 AM

Kuvakaappaus Aurinkomatkojen Instagram tililtä. Tämä aktiviteetti on sittemmin poistettu tarjonnasta. 

 

Screen Shot 2015-02-15 at 10.41.38 AM

Kuvakaappaus Aurinkomatkojen Instagram tililtä

Mikä ihmeen kestävä matkailu?

Kestävällä matkailulla on monta synonyymiä, muu muassa reilu matkailu tai vastuullinen matkailu. Kaikki kuulostavat hienoilta jutuilta, mutta mitä kestävä matkailu sitten oikeastaan onkaan? Reilun Matkailun Yhdistyksen sivuilla ohjeistetaan näin: “Kestävässä matkailussa on yksinkertaisimmillaan kyse siitä, että matkailun positiiviset vaikutukset maksimoidaan ja negatiiviset minimoidaan. YK:n matkailujärjestö UNWTO määrittelee kestävän matkailun ’matkailuksi, joka huomioi sen nykyiset sekä tulevat taloudelliset, sosiaaliset ja ympäristölliset vaikutukset, huomioiden niin matkailijoiden, matkailualan, ympäristön sekä kohdeyhteisöjen tarpeet’”

Ok, joo kuulostaa hyvältä, mutta aika akateemiselta. Mitä on kestävä matkailu käytännössä? Nyt on ollut puhetta eläimistä, joten otetaan siitä esimerkkejä. Reiluun matkailuun kuuluu eläinten reilu kohtelu. Elefanttisafarit, aasilla ratsastukset (jos kannettava on liian painava aasille, niin kuin usein on) tai tiikereiden hellimiset eivät ole reilua matkailua. Tämä sen vuoksi, että jokaisessa näissä eläimet kärsivät. Se ei ole kestävää, vastuullista eikä ainakaan reilua. Täältä voit lukea kattavat ohjeet Reilun Matkailun Yhdistyksen linjauksesta liittyen eläimiin ja luontoon.

Lisäksi kestävään matkailuun liittyy myös ympäristön suojelemista liialta turismilta, paikallisten kulttuurien kunnoittaminen, energian säästäminen, jätteiden minimoiminen…Tässä vain muutama esimerkki, listaa voisi jatkaa vaikka kuinka. Reilun Matkailun Yhdistyksen sivuilta saa paljon kattavaa lisätietoa, kurkatkaa ihmeessä tai kysykää vaikka multa lisää, kerron mielelläni sillä koulutukseni on tältä alalta ja työnikin puolesta toimin kestävän matkailun parissa.

Screen Shot 2015-02-15 at 5.34.02 PM

Kuvakaappaus Finnmatkojen Instagram-tililtä

Mitä sinä voit tehdä ollaksesi reilu matkaaja?

Tämän postauksen kuvia katsoessa voisi kysyä, onko reilua osoitella syyttävää sormea matkanjärjestäjiä kohtaan (tässä taisikin tulla kolme Suomen suurinta mukaan). Eihän se reilua ole, eikä se ole tässä tarkoituksenikaan syytellä ketään tai niin sanotusti heittää ketään bussin alle. Haluan tällä(kin) postauksellani tuoda esille epäkohtia matkailun maailmasta ja herättää pohdintaa kestävästä matkailusta. Kenen on loppupeleissä vastuu, kun mennään matkanjärjestäjän mukana ulkomaille?

Voisi olettaa, että matkanjärjestäjä on vastuullinen organisaatio, joka on selvittänyt matkailijoille suositeltevat aktiviteetit, joita tarjotaan. Matkanjärjestäjien kestävän matkailun ohjeet kyllä puhuvat tämän puolesta, vaikka heillä pääpaino on ymmärrettävästi enemmän (myös tärkeän) majoituksen kuin aktiviteettien puolella. Tämän postauksen kuvat puhuvat myös sen puolesta, että matkaajille suositeltaviin aktiviteetteihin ei kiinnitetä tarpeeksi huomiota. Onko vastuu sittenkin matkaajalla itsellään? Minun mielestäni vastuu kestävästä matkailusta on minulla itselläni, sinulla ja kaikilla muillakin itsenäisesti. Mielestäni vastuun pitäisi olla myös matkanjärjestäjälläkin, etenkin kun kaikilla on nykypäivänä kestävän matkailun ohjeistus ainakin periaatteessa.

Miettikääpä miten hienoa olisi, jos elefanttiratsastuksesta kysyvä matkaaja saisikin matkanjärjestäjältään tai oppaaltaan vastauksen “itse asiassa me emme tarjoa elefanttiratsastuksia tai tiikereiden kanssa poseerausta, koska nämä aktiviteetit eivät ole linjassa meidän vaalimien kestävän matkailun kriteerien kanssa. Lisäksi näihin kysymiinne aktiviteetteihin liittyy eettisiä ongelmia eläintenkohteluun liittyen, emmekä halua tukea tällaista toimintaa, mutta meillä on monta hienoa vaihtoehtoista tapaa tutustua paikalliseen luontoon ja kulttuuriin, kuten esimerkiksi…”

Tämän minä haluan nähdä, tämä on tavoitteeni. 

Tämä tavoite on täysin mahdollinen. On monia isoja kansainvälisiä matkanjärjestäjiä, jotka ovat jättäneet elefanttiratsastukset pois matkoiltaan. Lisää informaatiota saa seuraavista lähteistä, joita käytin tätäkin postausta kirjoittaessa. Suosittelen kaikille luettavaksi, etenkin matkanjärjestäjille.

Responsible Travel nettisivusto kertoo elefanttiratsastuksen eettisyydestä, tai sen puutteesta

Right Tourism kertoo miksi elefanttiratsastuksia ei kannattaisi suosia

Kansainvälinen matkanjärjestäjä Intrepid kertoo miksi he eivät enää tarjoa elefanttiratsastuksia

The Brooke järjestö listaa ongelmia aasien ja hevosten käyttämiseen matkailussa

Care For The Wild kertoo tiikeriturismin taustoista ja sen epäeettisyydestä

#ReilutBlogit kampanja

Sunnuntaina kävimme mahtavaa keskustelua matkabloggaajakollegoiden kanssa tästä aiheesta ja keksimme, että pistämme pystyyn kampanjan kestävästä matkailusta. #ReilutBlogit-kampanja keskittyy kestävän/reilun/vastuullisen matkailun tietoisuuden levittämiseen ja hyvien kokemuksien jakamiseen. Kestävä matkailu on mahtava juttu ja maailma on pullollaan loistoesimerkkejä, siitä miten kestävää matkailua tehdään oikein.

Yksi esimerkki tulee entisestä työpaikastani, eräästä Ottawan hotellista. Huoneissa oli aina palasaippuat ja pienet shampoopullot tarjolla vieraille, mutta kuten olette varmaan reissatessa huomanneet, harvemmin sitä koko palasaippuaa tai shampoopullon tulee käytettyä. Tämän hotellin käytäntö oli kerätä avatut saippuat ja shampoot ja viedä ne kodittomien turvapaikkoihin, salvation armylle ja vastaviin paikkoihin lahjoituksina. Näin vähennettiin hotellilta jätettä ja autettiin apua tarvitsevia. Niin simppeliä, halpaa ja tehokasta! Kestävän matkailun ei tarvitse olla suuren suuria asioita, pienetkin teot tekevät ihmeitä.

Missä sinä olet nähnyt tai kokenut kestävää matkailua käytännössä? Lisää tästä kamppiksesta voi lukea myös Gian kertomana Matkakuume-blogissa! 

Osallistumisohjeet:

1. Kerro minkälainen rooli kestävällä ja eettisellä toiminnalla on sinun elämässäsi.

2. Kerro jokin mukava kokemus mikä sinulla on ollut kestävästä matkailusta.

3. Haasta mukaan vähintään kolme muuta blogia mukaan tähän. Sinun ei tarvitse olla matkabloggaaja tätä varten, vaan voit kirjoittaa myös muista kestävään kehitykseen liittyvistä asioista.

Kerro myös kommenttiboksissa omista kokemuksista ja osallistu mieluusti sekä Twitterissä että instagramissa hashtagilla #ReilutBlogit tähän kamppikseen ja jaa FB:n puolella ilosanomaa myös muille kun kohtaat hyvä tarinan! Voit myös osallistua tähän omassa blogissasi vaikket nimettyä haastetta saisikaan. Mitä enempi, sen parempi!

Minä haastan mukaan seuraavat bloggaajat; Metallia Matkassa-blogin Annen ja Tämä Matka-blogin Annan sekä Kinttupolulla-blogin Tiinan. Ja niin kuin jo sanottu, kaikki saa lähteä mukaan!

29 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge