Granada, Nicaragua -Siirtomaa-ajan nostalgiaa

by Annika

Tipunkeltaiset kirkot, mintun vihreät asuinrakennukset ja räikän oranssi kampaamo – Kaikilla mahdollisilla väreillä maalatut rakennukset jäivät mieleeni kirkkaimmin (pun intended) Nicaraguan Granadasta. Jostain syystä aliarvioin Granadan viehätyksen etukäteen ja harmillisesti suunnittelin sinne vain lyhyen visiitin, minkä takia tämä kaupunki pysyttelee matkalistallani.

granada catherdral

Siirtomaa-aikaista historiaa ei voi olla huomaamatta Granadassa ja monet rakennuksista, etenkin kirkot ja katedraalit, ovat huolella hoidettuja ja maalattuja. Tuonaikainen arkkitehtuuri on mielestäni tosi kaunista ja siinä on ihanaa nostalgista vanhan ajan viehätystä. Lisäksi vieri vieressä olevat mitä räikeimmän väriset talot saavat väkisinkin hymyn huulille -Täällä on vara valita muitakin värejä kuin sininen ja punainen. Täällä uskalletaan erottua joukosta, mitä räikeämpää ja mitä erivärisempää kuin naapurilla, sen parempi. Tämä luo aika hauskan ilmeen koko kaupungille.

Granada houses

Granada barberia

Granada crossing

En aio sanoa kliseisesti että paikalliset olivat yhtä hymyä ja maailman ystävällisintä kansaa, vaikka olivathan he juuri sitä. Kuka nyt ei vilauttaisi parhainta pepsodenttiaan kahdelle blondille toivoen, että menemme kukkaroinemme juuri heidän ravintolaan tai ostamme heidän kojustaan jotain. En juuri ollut tekemisissä paikallisten kanssa tavallisia ostostilanteita enempää, mutta ei minulla heistä ole mitään negatiivistakaan sanottavaa. Eräs mies oli itse asiassa oikein ystävällinen opastaessaan meidät täpötäyden torikadun läpi bussiasemalle ja hänen ansiostaan saimme Marin kanssa viimeiset istumapaikat vanhassa jenkkiläisessä koulubussissa, jonka kyydissä jätimme Granadan taaksemme.

Granada bus station

Mutta siis takaisin aiheeseen, eihän tässä nyt vielä ollut tarkoitus pois lähteä! Granada on paitsi kauniin värikäs ja sopivasti rosoinen kaupunki, myös kiinnostava historiallisesti, sillä se on yksi koko Väli-Amerikan vanhimpia siirtomaa-aikaisia kaupunkeja. Espanjalainen valloittaja Fransisco Hernandez de Cordoba saapui omavaltaisesti Nicaraguan järven rannalle 1524 aikeenaan perustaa kaupunki. Sen hän tekikin ja nimesi Granadan, yllätys yllätys, Espanjassa olevan kotikaupunkinsa mukaan. Suuren järven rannalla oleva sijainti teki Granadasta siirtomaa-ajan tärkeän kauppasataman; tupakka-, kaakao-, karja- ja aasikauppaa käytiin aina Kolumbiaa ja Perua myöten.

Granada koki myös jonkin verran tuhoisaa ilkivaltaa vuosien varrella; merirosvojen iskuja sekä ainakin kolme kookasta tarkoituksella sytytettyä tulipaloa, jotka tuhosivat paljon siirtomaavallan aikaisia rakennuksia. Onneksi kaupungin historiallista keskusta alettiin kuitenkin suojella ja nykyään Granadasta puhutaankin Nicaraguan kauneimpana kaupunkina, enkä yhtään ihmettele!

Granada square flag
Granada church

Mitä Granadassa sitten on tekemistä, muuta kuin värikkäiden seinien tuijottelua? No ensinnäkin jos lähtisin jonnekin opiskelemaan espanjaa, niin Granada olisi aika loistava vaihtoehto. Läheisen järven rantoja ja pieniä saaria pitkin voi myös kruisailla opastetulla venekierroksella ja huhujen mukaan siellä on myös raharikkaiden hulppeita kartanoita. Kannattaa myös kivuta La Merced kirkon kellotorniin ikuistamaan postikorttimaiseman Granadan kattojen yli kohti keltaista katedraalia -tosin myönnän epäonnistuneeni tässä. Siellä kirkossa ei ollut ketään eikä oikeastaan oltu Marin kanssa ihan varmoja mihin olisi pitänyt tai edes saanut kivuta, joten hetken hölmistyneenä pyörimisen jälkeen hipsittiin vähin äänin pois.

Granada main street

Suklaamuseossa sen sijaan vedettiin asiaankuuluvasti suklaaöverit, mitäs muutakaan. Itse paikka oli aika kaupallinen eikä esimerkiksi suklaan tuotantoa siellä ollut muistaakseni lainkaan, mutta suklaateemaiseen brunssiin paikka sopii loistavasti. Lyhyesti sanottuna se on oikeastaan ennemmin kahvila-ravintola kuin museo. Mutta eihän suklaa museoon kuulukaan, vaan suuhun! Läheiselle Mombacho-tulivuorelle pääsisi myös retkelle, mutta olimme tuossa vaiheessa jo tuijottelleet Isla de Ometepen kahta tulivuorta lähietäisyydeltä, joten jätimme sen välistä.

Granada gates

Lisäksi Granada oli Nicaraguan ‘maaseudun’ jälkeen aika tervetullutta vaihtelua monine ravintoloineen ja majoitusvaihtoehtoineen. Ruokakauppojakin oli ja muutenkin elämää enemmän kuin paikoissa, joissa olimme olleet aiemmin. Jos suunnittelisi nyt uudelleneen reissun niin viettäisin ehkä jonku kolme yötä tuolla ja tutkisin vähän naapuriseutujakin.

Suosittelen lämpimästi Granadassa vierailua, jos olet niin onnekas että olet noilla seuduilla! Ensi kerralla haluan yhdistää Granadan myös Léonissa vierailuun, sillä sekin on tunnettu siirtomaavallan aikaisesta arkkitehtuuristaan. Tuleeko teillä mieleen siirtomaavallan aikaisia kaupunkeja, joita suosittelisitte Väli-Amerikassa?  Vaikuttaako Granada teistä mielenkiintoiselta matkakohteelta?

Saattaisit tykätä myös näistä

10 comments

hannael February 28, 2015 - 3:11 pm

Heippa! Löysin sun blogin tammikuussa, kun olit kommentoinut joitain Amerikan ulkosuomalaisten blogeja. Ja hyvään aikaan löysinkin, kun olin just sillon matkustamassa Montrealiin ja Quebec Cityyn miehen työmatkan takia, niin kävin ahmimassa sun Kanada-postauksia suuret määrät kerralla. Todella mielenkiintoinen blogi, jään ehdottomasti lukijaksi! Ja ihania kuvia. 🙂

Reply
Annika February 28, 2015 - 3:16 pm

Hei Hannael, kiitos ja onpa kiva kun olet löytänyt tiesi sekä virtuaalikotiini, että ihan oikean elämän kotiseuduillekin 🙂 Kiva kuulla että Kanada-postaukset kiinnostaa, kun välillä tuntuu, ettei täällä kovin paljon suomalaisia matkaile!

Reply
Marimente March 1, 2015 - 5:10 am

Voi noita räiskyvän värisiä rakennuksia – loistava piristysruiske tälle sunnuntaipäivälle ja blogien kiinni kuromiselle! 🙂 Muistelen kun puhuttiin sillon Granadassa, että se olisi loistava paikka opiskella espanjaa…hmm..mihinhän kaikkeen tässä kohta vielä inspiroituu! 😉 Brasilian Olindan siirtomaa-ajan aikaiset rakennukset muistutti myös kovasti Granadaa, tosin paljon pienemmässä mitakaavassa.

Reply
Annika March 1, 2015 - 5:19 pm

Nämä on kyllä todellakin erittäin piristäviä kuvia 🙂 Kas totta tosiaan, enpä ajatellutkaan että siellä etelämpänä Brasiliassakin olisi siirtomaa-aikaista arkkitehtuuria, mutta tietenkin on!

Reply
Annika /home & away March 1, 2015 - 4:44 pm

En ole tuolla Granadassa käynyt, mutta se muistuttaa kuvien perusteella hurjasti Guatemalan Antiguaa tai Uruguayn Coloniaa, vaikkei jälkimmäinen Väli-Amerikkaa olekaan. Uskaltaisin epäillä, että lähes jokaisesta lattarimaasta löytyy ainakin yksi vastaava 🙂 Mä kyllä nautin kaupungeissa liikkumisesta yhtälailla kuin luonnossakin, noi värikkäät, siirtomaahenkiset rakennukset on jotenkin niin kiehtovia.

Reply
Annika March 1, 2015 - 5:23 pm

Oh, joo Antiguasta olen kuullut paljon hyvää ja nähnyt paljon ihania kuvia. Sinne haluan ehdottomasti todistamaan ja ikuistamaan sen klassisen tulivuorinäkymän. Tuo Colonia kyllä vihjailee jo nimellään, että siellä olisi varmasti paljon samanlaista nähtävää 😀 Muutapa en sitten Uruguaysta tiedäkään..!!

Reply
Jenni / Globe Called Home March 5, 2015 - 9:24 am

Mulla tekee nyt niin mieli lähteä Väli-Amerikkaan, joten tällaiset postaukset on ihan parhautta. En ole koskaan ollut siellä päin!

Reply
Susanna March 6, 2015 - 4:30 pm

Kauniita värikkäitä taloja, tuollaisia ei koskaan kyllästy ihailemaan!

Reply
säppä March 10, 2015 - 12:21 pm

Ihanan värikästä ja kaunista! En Nicaraguasta tiennytkään oikeastaan mitään. Kova hinku ois taannoisen Etelä-Amerikan reissun jälkeen lähteä valloittamaan lattareita vähän enemmänkin, mutta saa nähdä milloin sitä taas pääsisi liikenteeseen. 🙂

Reply
Annika March 10, 2015 - 8:22 pm

Eikö vain! Kannattaa ehdottomasti käydä Nicaraguassa, se on tosi hieno matkakohde!

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.