Keitä ne on ne seikkailijat?

by Annika

Planeettamme alkaa olla aika läpikotaisin reissattu paikka, enää ei liene montaa tutkimatonta kolkkaa jäljellä. Mt Everestin huipulle on noustu moneen kertaan (ensimmäinenä Sir Edmund Hillary ja Tenzing Norgay 1953), Mariaanien hautaan on laskeuduttu (Jacques Piccard ja Don Walsh 1960), etelänapa on valloitettu (ensimmäisenä Roald Amundsen 1911) ja pohjoisnapaa on haviteltu 1800-luvun alusta lähtien. Nykyajan seikkailu on kovin erilaista, eikä se aina ole niinkään uusien alueiden löytämistä ja valloittamista. Keitä ne nykyajan seikkailijat sitten ovat ja millaisia matkoja he tekevät?

Jason Lewis

Ensimmäinen matka maailman ympäri tehtiin jo 1500-luvun alussa, vaikka edelleen ollaan hieman epäselviä kuka se ensimmäinen henkilö oli. Jason Lewis ei siis suinkaan ollut ensimmäinen henkilö matkatessaan maailman ympäri, mutta hän oli kyllä ensimmäinen, joka teki tämän matkan pelkällä lihasvoimalla. Ei moottoria, ei purjeita; 46 505 km kävellen, pyöräillen, rullaluistellen, soutaen ja meloen. Uskomatonta! Lewis lähti matkaan Englannista 1994 kaverinsa kanssa laskeskellen, että matkaan menee noin kolme ja puoli vuotta. Viiden vuoden jälkeen kaveri jätti leikin kesken ja kolmentoista vuoden jälkeen Lewis saavutti yksin päämääränsä. Reissuun mahtui Atlantin ylittäminen ilman purjeita, krokotiilin hyökkäys Australissa, verenmyrkytys Tyynellä merellä, vakoilusyytteet Sudanissa ja taatusti paljon muutakin. Tämä eeppinen reissu, joka kulki nimellä Expedition 360, on myös luettavissa kirjoina, lisätietoa saa miehen nettisivuilta jasonexplorer.com. Extrapisteet Jasonille huikeasta seikkailusta pelkällä lihasvoimalla -Ja btw hän on vegaani ja ympäristön puolestapuhuja, siis suorastaan muun uusi lempparihenkilö 😉

arch

Tim Cope

20-vuotiaana hän sai ideakseen polkaista kaverinsa kanssa nojapyörällä Venäjältä Mongolian halki Pekingiin. Siitä se idea sitten lähti, niin sanotusti. Matkalla hän tapasi hevosella ratsastavia paikallisia ja seuraava haaste ei kalvennut ensimmäisen rinnalla; hevosella 10 000 km Mongolian Ulan Baatarista Budapestiin. Nyt 35-vuotias Tim Cope on muun muassa kirjailija, palkittu filmintekjä, opas ja esitelmöijä. Australialainen Tim puhuu myös sujuvaa venäjää, jota hän opiskeli niinkin eksoottisessa paikassa kuin Suomessa! 😀 Yliopistoikäisenä Tim valittiin Suomessa ja Venäjällä pidettävälle eräopaskurssille oppimaan selviytymistaitoja ja pian sen jälkeen hän lähtikin tuolle ensinnä mainitulle pyörämatkalle. Miehen kirjoista, leffoista, vaelluksista ja muista jutuista voi lukea lisää osoitteesta timcopejourneys.com. Jos joku miettii, että minkähänlainen henkilö tämä tyyppi on, niin voin kertoa että todella tavallinen ja vaatimaton – Tapasin hänet töitten puitteissa reilu vuosi sitten ja ei kyllä ikinä olisi uskonut että niinkin tavallinen tyyppi on tehnyt nämä seikkailut! Mutta tämä on hyvä muistutus, ettei seikkailemiseen tarvitse olla mitenkään erikoislaatuinen tapaus, kaikkihan me ollaan ainakin vähän seikkailijoita -toiset vain vähän enemmän!

Patrick ‘Pata’ Degerman

Ja löytyyhän meiltä Suomestakin ihan oikeita seikkailijoita, tätä miestä on löytöretkeilijäksikin kuvailtu. Miehen nettisivu on vielä työn alla, mutta Facebookissa ja Instagramissa kannattaa ehdottomasti seurata! Pata on käynyt kaikilla mantereilla ja lisäksi seitsemällä alueella, joilla ihminen ei ole ennen käynyt, saavuttanut 16 huippua ensimmäisenä maailmassa ja seikkaillut maailman vähän käydyissä kolkissa. Tällä herralla on erityinen tykästys Arktisiin alueisiin ja hän on itse asiassa nimennyt Antarktikalla olevan Mt Sisu-vuoren 😀 Niin kuin mainitsin, Instassa kannattaa ehdottomasti seurata tätä seikkailijaa, sillä hän on myös uskomattoman taitava valokuvaaja. Pata saa ekstrapisteet paitsi suomalaisuudesta myös loistavasta sloganistaan: “Koskaan ei ole täysin sopiva hetki toteuttaa unelmiasi, joten tee se nyt”. Mitäpä tuohon enää lisäämään!

Aigulle du midi

Rosie Swale Pope

Minä tykkään juoksemisesta, silleen kohtuu määrin. Sillä lailla, että hyvänä päivänä puolimaratooni tuntuu ihan mahdolliselta idealta ja huonona päivänä puolimaratooni tuntuu samanlaiselta urakalta kuin Everestille kiipeäminen. Brittiläinen Rosie Swale Pope sen sijaan juoksi piirun verran enemmän kuin puolimaratoonin, hän juoksi maailman ympräri ja on edelleen maailman ainoa ihminen, mies tai nainen, joka on juossut avustamattomana, yksin, maailman ympäri. Rosie aloitti matkan 57 vuotiaana, vuosi miehensä kuoleman jälkeen ja 32, 186 km mittainen matka vei viisi vuotta. Ihan äkkiseltään ei hän kuitenkaan lähtenyt tälle huikealle matkalle, vaan takana oli jo monen monta maratoonia ympäri maailmaa. Maailmanympärijuoksun haastavin vaihe oli Rosien mukaan Siberian läpi juokseminen talvella, ihmekös tuo! Varpaat melkein jäätyivät, kirjaimellisesti, ja susikin pisti päänsä telttaan, mutta sisu piti naisen tiellä. Hatunnosto Rosielle kyllä, etenkin seikkailusta vanhemmalla iällä! Lisää voi lukea mm. naisen kirjoista rosieswalepope.co.uk sivustolta.

mountains

Wasfia Nazreen

Suuret, huomiota herättävät matkat ja teot yleensäkin liittyvät useasti tietoisuuden levittämiseen tai aktivismiin. Wasfia Nazreen on myös yksi monista, joka on yhdistänyt nämä kaksi. Bangladeshiläinen nainen on suht nuoresta iästään, 33 vuotta, huolimatta pitkäaikainen naisten oikeuksien ajaja, aktivisti ja humanitäärinen työntekijä. 2010 Wasfia työskenteli kansainväliselle CARE järjestölle, joka keskittyi naisten ja lasten pelastamiseen prostituutiosta ja tarjosi heille koulutusta ja valoisampaa tulevaisuutta. Järjestö ei kuitenkaan saanut jatkorahoitusta ja koko projekti alkoi rakoilla. Samoihin aikoihin juhlittiin Bangladeshin 40 vuotista itsenäisyyttä ja Wasfia päätti aloittaa yhden naisen kampanjan “Bangladesh on Seven Summits” maailman seitsemälle huipulle kiipeämisestä. Kampanjan tarkoituksena on levittää tietoisuutta naisten asemasta Bangladeshissa ja tämä seikkailija onkin sanonut, että vaikka Bangladesh on maana nauttinut itsenäisyydestä yli neljä vuosikymmentä, maan naiset odottavat vapauttaan edellen. Henkilöitä, jotka ovat kiivenneet maailman seitsemälle korkeimmille huipuille on suurin piirtein 350, mutta Wasfiasta tullee ensimmäinen bangladeshiläinen, joka tämän on tehnyt. Hauska juttu hänen kiipeilyssä on se, että Wasfia kantaa mukana kokoontaittuvaa hula hula vannetta ja pyörittelee sitä lanteillaan jokaisella huipulla. Tarina lyhyesti tämän takana on se, että hänelle opetettiin lapsena, ettei se ole tyttöjen puuhaa eikä tyttöjen pitäisi heilutella lanteitaan tuolla lailla. Myöskään pyörällä ajaminen ei kuulunut tytöille Bangladeshissa. Nyt hän näyttää kaikille ja etenkin Bangladeshin tytöille, kirjaimellisesti maailman huipulla, mitä höpönlöpöä tuollainen kasvatus on.

sea copy

Unelmien toteuttaminen on kiehtovaa, eikö totta? Olipa kyseessä sitten iso elämänmuutos, eeppinen kerran elämässä reissu tai kampanjointi tärkeän asian puolesta, seikkailunhalu on tarttuvaa ja inspiroivaa. Nämä kaksi seikkailijanaista olkoon inspiraationa meille kaikille etenkin huomenna naistenpäivänä 8. maaliskuuta! Onko teillä  haaveissa tai suunnitteilla eeppisiä seikkailuja? Mulla ei sentään suunnitteilla ole, mutta ainahan sitä voi haaveilla jonkin mantereen läpikävelystä tai muista huikeuksista 😉

Saattaisit tykätä myös näistä

14 comments

Kea | Deep Red Blues March 7, 2015 - 2:06 pm

Tuon Tim Copen Genghis Khan-pätkä taisi olla Banff Mountain Film Festivalin ohjelmistossa muutama vuosi sitten. Muistelen sitä ja hänen uskollista koiraansa usein vieläkin… ihan uskomattoman ihailtavia tyyppejä kaikki!

Reply
Annika March 7, 2015 - 2:20 pm

Juu niin muuten olikin Banffin ohjelmistossa, se oli ‘people’s choice’ kategorian voittaja muistaakseni. Olinpa unohtanut tuon Timin koiran! Se tosiaan oli ihana tarina ja sehän toi sen sitten mukanaan Australiaan kans 🙂 Tuolla Jason Lewisilla on myös jokin koira-aiheinen kirja uusimpana tulokkaana, se on jonkinlainen selviytymistarina kai, voisi olla mielenkiintoinen lukea sekin!

Reply
Esa | Reissuesan matkablogi March 7, 2015 - 10:02 pm

Haaveissa on ollut matka maanteitse Timbuktuun ja Vladivostokiin. Jälkimmäinen saattaa toteutua nopeastikin, toki asiassa on pari muuttujaa :).

Reply
Annika March 7, 2015 - 10:57 pm

No nyt piti kyllä ihan googlettaa tuo Vladivostok ja juu, olishan tuonne matkaa! Ihan mahtavaa jos tulet tämän tekemään, olisi mahtava seurata livenä tuota matkaa!! Sormet ristiin että sun muuttujat muuttuu oikeisiin paikkoihin ja pääset matkaan 🙂

Reply
Tiina, Kinttupolulla March 8, 2015 - 6:07 am

Tosi kiinnostava postaus! Meillä on ollut joskus haaveena maailmanympäri pyöräily, mutta nykyään en halua ajaa paljoa autotien varressa, niin se ei taida onnistua. Mutta lyhkäsempiä pyöräreissuja pyöräteillä luonnon helmassa olisi kiva päästä joskus toteuttamaan! Ja tietty niitä pitkiä vaelluksia myös. Saa nähdä päästäänkö tänä vuonna Korsikan läpi kävelemään….

Reply
Annika March 8, 2015 - 1:37 pm

Kiitos Tiina, kiva että tykkäsit. Tätä aihetta oli tosi kiva tutkia myös. Pyöräreissu maailman ympäri olisi aika huikea matka, mutta joo vois siinä jonkin verran joutua autojen seassa polkemaan. Korsikan läpi vaellus sen sijaan, loistava idea!!! Oon kuullut tosi paljon hyvää Korsikasta vaelluskohteena.

Reply
Pirkko / Meriharakka March 9, 2015 - 6:10 am

Hiukan ristiriitaisiksi huikeimmat seikkailut menevät siinä vaiheessa, jos jotain menee pieleen ja pelastuskustannukset nousevat suuriksi, esimerkkicaseja lienee ainakin liittyen vuorikiipeilijöihin ja toisaalta kovin epävakaisiin oloihin tietoisen riskin ottaen lähtevät ja sitten panttivangeiksi päätyvät. Seikkailut ovat ok, mutta vähintäänkin homman pitää sitten olla hyvin vakuutettua, jos haluaa tulla pelastetuksi silloinkin kun kaikki menee pieleen.

Reply
Annika March 14, 2015 - 4:03 pm

Totta tuokin, Pirkko! Uskoisin kuitenkin, että näillä seikkailijoilla on aikamoiset sopimukset vakuutusyhtiöiden kanssa, kun monet tekevät pitkiäkin reissuja ja harrastavat “ekstreme” juttuja, mitä ei yleensä korvata ns tavallisessa matkavakuutuksessa.

Reply
Soile March 10, 2015 - 7:05 pm

Mielenkiintoinen postaus, huikeita reissuja nuo ihmiset tehnyt. Mä haaveilen reppureissusta Aasiaan, se on ihan tarpeeksi seikkailu tämmöiselle mukavuudenhaluiselle, 4-5 tähden hotelleissa mieluiten yöpyvälle 🙂

Reply
Annika March 10, 2015 - 8:22 pm

Kiitos! Toit muuten esille hyvän pointin, ei niiden seikkailujen tarvi olla sellaisia mitään kukaan ei ole koskaan ennen tehnyt, itsehän sen seikkailun määrittää 🙂 Ei muuta ku rinkka selkään ja menoks 😉

Reply
Jenni / Globe Called Home March 14, 2015 - 1:24 pm

Mielettömiä tarinoita, kiitos tästä ja erityisesti Patan Instagram-tilin vinkkaamisesta! Tällaiset suuret seikkailijat, jotka oikeasti ottavat kiinni unelmistaan ja lähtevät tekemään jotain käsittämätöntä, kiinnostavat aina. Mun on tehnyt mieli lukea Helinä Rautavaaran elämänkerta, mutta valitettavasti siitä on painos loppu, enkä ole löytänyt sitä järkevään hintaan mistään.

Vähän uudemman polven seikkailijoista seurasin viime kesänä Fat Chance Rowta: http://www.fatchancerow.org/ …ja tällaisia ihmisiä seuratessa sitä aina välillä miettii, mitäs sitä on tullut itse saatua aikaan. Tuokin tyyppi kävi mun kanssa samaa yliopistoa (sentään melkein vuosikymmen aiemmin), mutta siitä on lähtenyt polut aika eri suuntiin.

Reply
Annika March 14, 2015 - 4:05 pm

Olepa hyvä Jenni! Näissä seikkailijoissa ja heissä, jotka ylipäätään tekevät unelmistaan totta, on jotain todella kiehtovaa ja inspiroivaa. Huh, tsekkasin tuo Fat Chance Row:n, aikamoinen kaksikko! En kyllä ihan heti lähtis Tyynenmeren ylitykseen ilman mitään varsinaista kokemusta..!

Reply
Satu VW I Destination Unknown March 20, 2015 - 4:25 pm

Jeps, aina on seuraava seikkailu (tai kaksi) jos ei suunnitteilla niin ainakin haaveissa! 🙂 Näiden seikkailijoiden joukkoon lisäisin muuten oman suosikkini Alastair Humphreysin, hän kun promoaa sitä, että suuriakin seikkailuja löytyy ihan oman kotikulmankin takaa.

Reply
Annika March 21, 2015 - 5:07 pm

Olipas hyvä vinkki tuo Alastair Humpreys, tosi mielenkiintoinen ura hänellä! Tuo mikroseikkailujen konsepti on ehdottomasti jotain jota minun pitäisi opetella, kun tulee enemmän aina mietittyä matkoja suuressa kaavassa, vaikka kotonakin voi seikkailla 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.