50 lentoaseman kokemuksella: Hyvän lentoaseman edellytykset

by Annika

Olin tällä kuluneella viikolla työmatkalla Torontossa ja Vancouverin lentoasemalla vierähti useampi tunti bussia odottaen. Ajankuluksi laskeskelin, että olen kulkenut noin 50 lentoaseman läpi kirjaimellisesti ympäri maailmaa ja tästä inspiroituneena työkaverin kanssa juttelimme lounaan äärellä siitä, mikä tekee lentoasemasta hyvän. Tiedättehän, sellaisen paikan, jossa voi ilolla viettää aikaa eikä sellaisen, jonne menee viime tipassa ja jo etukäteen ärtyneenä.

Tästä aiheesta ja innovatiivisista ideoista olisi voinut puhua vaikka kuinka, mutta muutama pääjuttu nousi tässä keskustelussa pinnalle kerta toisensa jälkeen:

Hyvä ruoka, parempi mieli

Olennainen asia lentoasemilla on ruoka, etenkin jos koneen vaihdon välillä on useampi tunti ja matka on kokonaisuudessaan pitkä. Lentoaseman miellyttävyyttä minulle nostaa heti se, jos siellä on useampi bistro tai ravintola, eikä vain neonvärisiä pikaruokapaikkoja jaetulla ruokailualueella paperilautasineen ja muovitarjottimineen. Tämä jälkimmäinen kuvaus on uunituoreena mielessä Vancouverista, josta palasin vain muutama tunti sitten! Valitettavasti tämänhetkinen “kotikenttäni” ei ole läheskään yhtä moderni, raikas tai dynaaminen kuin itse kaupunki, jossa se sijaitsee.

Se, että pääsee ravintolaan sisälle istumaan ja tuntemaan kuin olisi ihan normaalissa ravintolassa, eikä kiireisen lentoaseman käytävällä syömässä, tekee matkasta heti paremman. Lisäksi vegaanina minun täytyy liputtaa erityisruokavalioiden  ja niiden valikoiman puolesta. Tänä päivänä on niin paljon matkaajia, jotka noudattavat rajoitetumpaa ruokavaliota, että sen pitäisi kyllä näkyä lentoasemillakin.

Tämä on myös yksi syy siihen, (oikeiden lautasten lisäksi 😉 ) miksi suosin ravintoloita ja bistroja lentoasemilla, sillä niillä on yleensä enemmän valikoimaa ja joustavuutta menun suhteen kuin standardisoiduissa pikaruokapaikoissa.

bistro helsinki lentoasema

Valoa tupaan!

Eikä mitä tahansa valoa, vaan luonnonvaloa ikkunoista! Olen monesti sanonut, että Edinburghiin muuttaminen pilasi monella tapaa tulevat asuinkaupunkini, sillä se oli niin upea kaupunki, että muut kaupungit tulevat aina jäämään sen varjoon. Toisin sanoen, asetin riman liian korkealle heti kättelyssä.

Samaa voin sanoa Helsinki-Vantaan lentoasemasta – mikä paikka aloittaa maailman tutkiminen! Sieltä kun hurauttaa vaikkapa Casablancan lentoasemalle, niin onhan siinä eroa kuin yöllä ja päivällä. Ensimmäisestä kerrastani Helsinki-Vantaan lentoasemalla lähtien olen tahattomasti luonut odotuksen muillekin lentoasemille; korkea katto ja suuret ikkunat, joista luonnonvalo tulvii sisään ja joista voi seurata lentokoneiden liikkeitä. Listaa voisi jatkaa laadukkailla kaupoilla, sekä sillä että lentoasema kuvastaa sen sijaintia. Suomidesignia, skandinaavista toimivaa yksinkertaisuutta, selkeitä linjoja ja kaaoksen puutetta kaikkialla. Ihan kuten Suomi.

Taipei on toinen mielestäni oikein onnistunut esimerkki viihtyisästä ja innovatiivisesta lentoasemasta. Vietin siellä kerran noin 9 tuntia putkeen, joten ehdin tutkia nurkan jos toisenkin! Suosikkini oli harmoninen orkidea-alue, jossa oli kookkaita ja värikkäitä orkideaistutuksia ja valkoisia sohvia, joilla voi loikoilla. Satun rakastamaan orkideoja, joten tämä oli loistolöytö. Missään muualla maailmassa en ole myöskään nähnyt lähtöportteja, joissa on teema kuten Hello Kitty ja lukuisia muitakin.

Taipei airport

Hurry up and wait

Aina ei ole aikaa tai tarvetta käydä ravintolan puolella, eikä mahdollisuutta nauttia loungeista. Tällöin on positiivinen yllätys, jos lentoasemalta löytyy kookas ja rauhallinen odotusalue, joka on jotain muuta kuin penkkirivejä lähtöporttien kupeessa. Toronton lentoaseman kansainväliseltä alueelta löytyy uudehko alue, jossa voi istahtaa alas iPadien äärelle ja halunsa mukaan joko vain istuskella, selailla iPadia (johon voi syöttää omat lentotiedot, jotta se voi antaa päivitystä lentomuutoksista) tai vaikka tilata ruokaa, myöskin sillä iPadilla. Jopa ruoan tai juoman maksaminen onnistuu samalta istumalta, sillä jokaisessa tuolissa on maksupääte!

Tämä on mielestäni loistava esimerkki siitä, kuinka matkustamisesta on tehty käyttäjälle helppoa ja miellyttävää. Toronton kansainvälisellä puolella olen istunut monet tovit, sillä useimmat kansainväliset lennot Kanadasta (jopa täältä Vancouverista) kulkevat Toronton kautta. Bonuksena tällä odotusalueella on myös se, että siellä on tietty mahdollisuus ladata läppäriä tai puhelinta ja toki myös ilmainen ja rajoittamaton nettiyhteys pelaa – nämä ovat luonnollisesti hyvän lentoaseman vaatimuksia!

How amazing is this? New Toronto airport enhanced seating area with iPads where you can browse the internet, order food or drinks to be delivered ( no purchase necessary though!), keep track of your flight... Who needs an airport lounge when you have all

Tunteella ja koko sydämellä

Voi sitä jännitystä ja innostusta, kun teininä ensikerran menin Helsinki-Vantaan lentoasemalle, joka tuntui varmasti vielä oikein ekstra kosmopoliittiselta, koska lähdin pienestä Pohjois-Pohjanmaan kaupungista matkaan. Helsinki-Vantaan lentoasema oli se viimeinen paikka, joka vielä tuntui kotoisalta. Sieltä alkoivat elämäni ensimmäiset seikkailut. Tämän jännityksen sekaisen tunteen yhdistän aina Helsinki-Vantaaseen, ja sinne on aina ilo palata, koska se ei ole vain yksi asema muiden joukossa.

Nyt Suomeen mennessä matkani jatkuu useimmiten Oulun lentoasemalle, joka on aina täynnä tunteita. Sinne saapuessa odotan innolla, että pääsen halaamaan sisaruksia ja vanhempia, jotka ovat ajaneet 100km hakemaan kaukana asuvaa tytärtä kotiin. Oulun lentoasemalla tuntuu, että nyt olen kotona. Perillä. Sinne myös päättyvät ne liian harvat Suomi-visiitit kyynelsilmiin ja jäähyväisiin, kun matka taas väistämättä jatkuu sinne toiseen kotiin Atlantin taakse.

Yksi kaikkien aikojen suosikkitunnetiloistani liittyy myös vahvasti lentoasemiin. Olen kokenut sen jo monta kertaa ja tiedän, että tulen sen kokemaan vielä uudelleenkin -se on suorastaan addiktoiva. Tiedättekö sen tunteen, kun rinkka selässä ja perhoset vatsassa on juuri laskeutunut täysin tuntemattomaan, uuteen kotikaupunkiin? Lentoaseman tutun vilinän on jäätävä taakse ja otettava askel kohti tuntematonta.

Tämä postaus ja maanantain #matkachat on yhteistyö Finavian kanssa. Huomenna maanantaina on luvassa taatusti kaikille tuttu aihe Twitterin #matkachatissa; lentoasemat!

Chatin aikana arvotaan myös 3 kappaletta lahjakortteja Helsinki-Vantaan lentoasemalla sijaitsevaan Wine & View-ravintolaan. Meidän juontajien (Marimente-blogin Mari ja London & Beyond-blogin Leena) lisäksi mukana on Finavian henkilökuntaa, sekä tietysti joukko suomalaisia kanssamatkaajia keskustelemassa Helsinki-Vantaan lentoasemasta ja yleisesti lentoasemiin liittyvästä – Tule ihmeessä mukaan!

Jos Twitterin #matkachat ei ole vielä tuttu, niin lisätietoa saa allekirjoittaneelta, tai tässä pikaohjeet alkuun pääsemiseksi:

1. Kirjaudu Twitteriin, tai luo uusi tili.
2. Seuraa chatin juontajia eli @leena_mari,  @annikarautiola sekä @Marikomente.
3. Vastaa juontajien esittämiin kysymyksiin ja osallistu rohkeasti keskusteluun. Matkachat on rento chatti ja nyt maanantaina luvassa on paljon toivottu pidennetty 45 minuutin juttutuokio.

Nähdäänkö Twitterissä? Mikä on sinusta must- juttu, mitä lentoasemilla pitää olla, jotta siellä olisi viihtyisää?

Saattaisit tykätä myös näistä

4 comments

Jenni April 21, 2018 - 9:29 pm

Tuollainen Toronton tapainen iPad-järjestelt löytyy myös New Yorkin JFK:ltä, ja hämärä muistikuva, että olisin nähnyt muuallakin. Itse tykkäsin kovasti!

Piti lisätä tämä kalenteriin, ja samalla tuli tarkistettua, että onhan #matkachat yhäkin klo 20.30. ? Selvästi hetki siitä, kun olen viimeksi osallistunut…

Reply
Annika April 21, 2018 - 9:33 pm

Joo tuo iPad systeemi on kyllä kätevä, tosin itse tilaisn sillä vaan ruoan ja taisin näpytellä omalla koneella. Ihme ja kumma, mutta kaikkien näiden vuosien aikana olen onnistunut välttämään (usein ihan tarkoituksella) JFK:n kenttää 😀 New Yorkissa olen kyllä käynyt pariin otteeseen, mutta aina LaGuardialla. Jospa minä jonain päivänä päädyn vielä JFK:nkin tsekkaamaan 😀
Tule ihmeessä mukaan chattiin, olis kiva nähdä sutkin siellä taas! 🙂

Reply
Marimente April 22, 2018 - 1:37 am

Valoisan avarat tilat ja etenkin tuo mainitsemasi luonnonvalo on tärkeää, silloin kun sitä on saatavilla 🙂 Lisäksi ilmainen wifi pitäisi nykyään kuulua jo melkein joka lentoaseman perusvarustuksiin, ja mielellään sellainen, ettei kirjautuessa tarvitse täyttää erinäisiä tietoja kuten nimeä, ikää ja lempiväriä. Finavian lentoasemilta löytyy onneksi tällainen ja yhdellä klikkauksella on rajaton netti käytettävissä 🙂

Reply
Annika April 22, 2018 - 2:05 pm

Luonnonvalo tekee kyllä hurjan eron! Ja samalla voi pitää silmällä mitä kiitoradalla tapahtuu niin on viihdykettä siinä samalla. Ja niin totta tuosta nettiin kirjautumisesta, se on maailman rasittavin juttu alkaa täyttämään kaavaketta, kun vaan haluaa pikaisesti tsekata sähköpostin 😀

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.