Väli-Amerikan matkan valmisteluja

by Annika

Nyt kun sain vihdoin tämän vuoden matkasuunnitelmat julkistettua, on aika kurkistaa mitä kuuluu ensimmäisen (ja nopeasti lähestyvän, iik!) seikkailun valmisteluille. Suoraan sanottuna ne on vähän vaiheessa vielä. Olen kuluttanut aikani pohtimalla olennaisia juttuja, kuten mitä laitan päälle lähtiessäni kotoa -20 asteessa, kun lennon päätteeksi lämpötila on toivottavasti siinä +25 paremmalle puolella. Enhän minä nyt voi talvitakkia kantaa mukanani koko aikaa! Todennäköisesti hyppään aamuyöllä taksiin huppari päällä ja converset jalassa ja toivon, ettei taksi jää välille.

Lennot tietysti hommattu jo hyvissä ajoin marraskuun loppupuolella ja varasin tulomatkalle lentojen väliin hotellin Washington D.C:stä. Vaihtoehtoina oli joko olla yö (8 tuntia) kentällä (ei ruokia koneessa ja todennäköisesti kaikki paikat lentokentällä jo tuohon aikaan) tai maksaa $70 yöstä lentokenttähotellista. Jälkimmäinen voitti, sillä vaikka voisin nuokkua kentällä kyllä yön yli, en kyllä nälissäni sitä halua tehdä! Eikä ne kunnon yöunetkaan nyt yhtään liikaa varmasti ole.

Costa Rican ja Nicaraguan valuuttoja kyselin pankista myös hyvissä ajoin, mutta vastauksena oli sellainen hämmentynyt “ei meillä sellasia ole..eikä niitä kyllä voi tilatakaan”. No sain sentään ohjeistuksen suunnata ostarin foreign exchange paikkaan. Costa Ricassa ja Nicaraguassa käytetään ja hyväksytään ilmeisesti jonkin verran Yhdysvaltojen dollareita esimerkiksi hotelleissa. Lisäksi hintoja tutkiessa bussien ja muiden palveluiden hinnat ovat melkeinpä aina ilmoitettu dollareissa, mikä on kyllä kiva, koska saan joten kuten paremman idean jos illallisen kerrotaan olevan $4 kuin 100 cordobaa. Aika näyttää, kuinka hyvin niillä voi sitten oikeastaan maksaa mitään, mutta luulisi olevan helppo niitä vaihtaa paikalliseksi valuutaksi. Tästä olisi muuten kiva kuulla kokemuksia, jos jollain sattuu olemaan! Nicaraguan valuutan hankkiminen etukäteen ei näytä onnistuvan täältä nyt ollenkaan, mutta Costa Rican coloneita ja USAn dollareita haen tällä viikolla.

Screen Shot 2014-01-12 at 1.08.28 PM

Jouduin myös rinkan ostoon, sillä vanha, uskollisesti palvellut ensimmäinen rinkkani on ensinnäkin toivottoman iso (70 litraa) ja lisäksi hieman jo liikaa kulutusta nähnyt, sillä vetoketjut alkavat pettää. Tarvitsen muitakin aktiviteetteja varten pienemmän rinkan, jota voin huoletta kantaa mukana ja ennen kaikkea sellaisen, jota en saa pakattua liian painavaksi. Koska rinkkahan on pakattava aivan ääriään myöteen täyteen, kun sitä tilaa kerran on. Vaikkei oikeasti tarvitsisi kuin kaksi paitaa, pitkät housut ja shortsit. En osaa hillitä himopakkaaja-impulssejani, joten ratkaisuna on pienempi rinkka. Voilà, problem solved! 50 litrainen rinkka on jo katottu valmiiksi ja se odottaa noutajaansa kaupasta.

Tämän reissun yhteyteen tulee nyt kaikki mahdolliset hankinnat, sillä myös kamera on ostoslistalla. Entinen pieni kamerani on sanonut sopimuksensa irti jo pitkän aikaa sitten ja tähän asti olen tullut hyvin toimeen Adamin järkkärillä. Saatan tosin ottaa senkin mukaan ja säästää samalla monta sataa dollaria, vähän vain vierastan möhkälekameran kantamista mukana. Jos löytyy hyviä vinkkejä ja kokemuksia, niin tänne päin viestiä kiitos! Lähinnä mietityttää (naisellisia käytännön ongelmia taas) että mihin laukkuun minä sen kameran tungen, kun se pitää kuitenkin olla suojattuna kameralaukussa, mutta en halua näyttää sellaiselta “olen länkkäri, jolla on kallis kamera -Ryöstä minut ja jää eläkkeelle”-tyyppiselta matkaajalta. Eli päivän kysymys on; kuinka kantaa kameraa mukana näyttämättä siltä, että kantaa kameraa mukana?

Nyt kun olen ollut paljon matkojen kanssa tekemisissä työni puolesta, olen nähnyt monta varoittavaa esimerkkiä matkavakuutuksen tärkeydestä. Sitä kun ei oikeasti koskaan tiedä mitä tapahtuu matkan aikana tai ennen sitä, ja olisi harmillista menettää jo maksetut reissurahat (lennot ja muut etukäteen maksetut jutut), jos tuleekin jokin este reissulle. Ennen en ollut niin matkavakuutuksen perään, koska mentaliteetti oli, että no minähän menen reissuun vaikka pää kainalossa. Nyt kuitenkin jos vaikka Adamille sattuisi jotain vakavaa, niin en lähtisi reissuun ja rahat menisivät aivan hukkaan. Töissä on ollut tapauksia joissa mm. eräs ryöstettiin matkan toisena päivänä aseella uhaten, toinen alkoi kärsiä suht pahasta vuoristotaudista Andeilla, kolmas katkaisi jalkansa ennen reissua…Joten hankkikaa matkavakuutus, joka kattaa tarpeeksi laajasti! Itse sain luottokorttiyhtiöni kautta hyvän diilin koko vuodeksi sekä minulle että Adamille kaikille reissuillemme ja olin kyllä yllättynyt hinnasta, $129 vuodessa joka kuitenkin kattaa matkan peruutuksen, evakuoinnin, lääkärinhoidot, myöhästyneet lennot jne.

Body shop travel kit

Majoituksiakin olemme jo varailleet etukäteen, ihan vain siitä syystä että matkustamme high seasonin aikaan ja haluamme oman huoneen dormimajoituksen sijaan. Jos tarkoitus olisi mennä ihan minibudjetilla ja yöpyä ihan minkälaisissa dormeissa vaan niin mikä ettei voisi jättää majoitusjärjestelyt paikan päälle. Mutta me ollaan sen verran mukavuudenhaluisia seikkalijoita, että halutaan vähän omaa rauhaa ja etäisyyttä bilepaikkoihin! Lisäksi meillä on kuitenkin aika rajoitetetusti aikaa käytössä, eikä sen takia ole varaa vaihtaa kaupunkeja, jos ei löydykään edullista majoitusta suunnitellusta paikasta. Joihinkin paikkoihin etenkin Nicaraguassa on kuitenkin jokseenkin haastavaa olla yhteydessä sähköpostitse, mutta toistaiseksi on sujunut ihan hyvin.

Paikan päällekin jää hyvästi setvittävää, kuten esimerkiksi paikasta toiseen liikkuminen. Väli-Amerikkalaiseen tyyliin bussit näyttävät kulkevan hitaasti, eli bussin kyydissä tulee varmasti istuttua tunti jos toinenkin. Näistä ei etukäteen voi edes varailla muuta kuin maan rajat ylittäviä busseja, tosin TicaBusin online varausjärjestelmä ei tieysti juuri nyt toimi (vaikka neuvovat kuitenkin varaamaan liput kuukautta ennen Nicaraguaan).

Olen tietysti aivan innoissani tästä tulevasta reissusta! Siitä on jo aikaa, kun olen tämän tyyppisessä reissussa ollut viimeksi, mutta jospa tämä reissuelämä muistuisi mieleen, kunhan vauhtiin päästään. Ja ennen kaikkea sokerina pohjalla on tietenkin matkakaverini Mari, jota en olekaan nähnyt sitten lokakuisen Suomen reissun. Tämä taitaa olla jo melkein ennätys, kun näemme toisiamme kahdesti vuoden sisään..Tämmöistä tämä ulkomailla asuminen teettää! Mutta tiedossa on varmasti huippureissu, josta kyllä varmasti kirjoittelen vielä ennen ja etenkin jälkeen matkan.

Saattaisit tykätä myös näistä

11 comments

Maaria January 14, 2014 - 9:09 am

Vinkkivinkki tuohon talvivaatejuttuun: Ottawan lentokentälle pystyy jättämään talvitakin ja -kengät säilytykseen. Hinta on näköjään 35 dollaria kahdelta viikolta. Harkittiin tätä Kaliforniaan lähtiessä, mutta pukeuduttiinkin sitten vaan kerroksiin. Tässä linkki:
http://www.pars2000.com/bags/storage

Reply
Annika January 14, 2014 - 8:35 pm

Hahah, voi vitsi aika hauska! Kaikkea ne keksiikin, vaikka täytyy myöntää että sehän on loistoidea!!

Reply
Mari January 14, 2014 - 12:25 pm

Ai mekö mukavuudenhaluisia reissaajia, ei kai… 😉 Mutta tämähän on kyllä tosiaan suorastaan luksusta että jo toiseen kertaan vuoden sisällä saa nauttia sun upeasta seurasta! 🙂

Reply
Annika January 14, 2014 - 8:35 pm

Mukavuusmatkailijoita! Ja elämäntapanautiskelijoita 🙂

Reply
Soile January 18, 2014 - 3:12 am

Mulla oli mun 3kk Etelä- ja Keski-Amerikan reissulla järkkäri ihan vaan paksussa pipossa, joka oli ekokassissa, ja kulki ihan hyvin mukana päivärepussa. Kameralaukku vie mieletäni aivan liikaa tilaa, ja ainakin mun kamera säilyi ihan ehjänä koko reissun ajan 🙂
Innolla odotan sitten reissupostausta, Costa Rica on mun bucket-listalla!

Reply
Annika January 18, 2014 - 10:00 am

Hahah, luulen ettei mun poikaystävä arvostaisi kamera pipossa menetelmää..:D Otan siis sen kameran mukaan, joten parempi pitää kuin kukkaa kämmenellä että saan ens kerrallekin mukaan 😀 Mutta joku iso kassi pitäisi kyllä löytää, tyyliin sellainen rantakassi mihin voisi heittää kameran laukkuineen päivineen ja silti näyttää siltä, että olisi vain menossa rannalle 😀

Reply
Eija January 23, 2014 - 8:35 pm

Oho, me painitaan näemmä ihan samojen “ongelmien” parissa! Juuri täällä mietin rinkan kokoa (voi kun tietäisi mikä on itselle se paras koko!) ja totesin, että täytyy ostaa uusi kamera. Mutta kameralaukkuun mulla on suositus! 🙂 Olen jo useamman vuoden käyttänyt tätä laukkua http://www.lowepro.com/passportsling ja tykkään tosi paljon. Se on paitsi käytännöllinen myös jotenkin niin käsilaukkumainen, että aika harva edes tajuaa, että kyseessä on kameralaukku.

Reply
Annika January 23, 2014 - 8:59 pm

Tuossa rinkassa olikin miettimistä! Itse päädyin siihen 50 litraiseen, joka tuntui tosi pieneltä, jopa sellaiselta että jotkut lentoyhtiöt voisivat antaa sen mennä käsimatkatavaroissa jos se ei ole liian täysi. Mutta kun testipakkasin sitä, niin kyllä sinne vain mahtui tavaraa! Toki sulla on paljon pidempi matka tulossa kuin mulla, joten voi olla eri tarpeet 🙂 Kiitos älyttömästi tuosta Lowepro linkistä!! Se näyttää just siltä mitä etsin ja nyt täällä kuumeisesti etsin, että mistä saisin sen tilattua 😀

Reply
Annika January 31, 2014 - 6:43 am

Voi että, mulla on jäänyt blogien seuraamiset vähemmälle kun on ite ollut reissussa. Costa Rica ja Nicaragua kuulostaa ihan loistavilta! Costa Ricassa tietääkseni on turismi kehittynyt tosi pitkälle, toisin kuin naapurimaassa Nicaraguassa, joka nyt on muutenkin köyhempi ja “kaoottisempi”. Näin olen ymmärtänyt 🙂 Yksi kaveri kierteli juuri näissä kahdessa maassa yksin vuoden vaihteessa ja taisi olla todella tyytyväinen. Guatemalassa ainakin juuri kaikki turisteille suunnatut hotellit ja matkapaketit maksettiin yleensä dollareissa, joten kannattaa varmaan matkustaa dollarit taskussa ja vaihtaa niitä sitten tarvittaessa paikan päällä 🙂 Jään odottelemaan sun reissupostauksia!!!

Reply
Annika January 31, 2014 - 6:44 am

Niin ja “kamerakassista” piti vielä sanoa sen verran, että itse olen joskus käyttänyt ihan normaalia kangaskassia, joka ei herätä huomiota samalla lailla kun hieno kameralaukku tai muu käsilaukku.

Reply
Annika January 31, 2014 - 7:18 pm

Hahah, sama tuntuma mullakin on noista maista! Saa nähdä millainen kulttuurishokki iskee, kun en ole aikoihin ollut muualla kuin länsimaissa. Tuota kangaskassi-ideaa minäkin pyörittelin mielessäni, mutta päädyin sitten kuitenkin ostamaan uuden kassin, joka on omasta mielestäni just hyvä, eikä heti näytä kameralaukulta. Tulossa esittelyyn myöhemmin 🙂

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.