Budjetti Väli-Amerikkaan

by Annika

Matkojen suunnittelusta iso osaa menee taustatutkimukseen kohdemaan hintatasosta, itselläni ainakin. Halpa on monelle varsin suhteellinen käsite, sillä budjetteja on yhtä monia kuin on matkaajiakin. Tässä postauksessa esittelen reissuni budjettia näin jälkikäteen ruodittuna.

Kirjoitin Nicaraguan ja Costa Rican reissuni aikana hintoja ylös matkapäiväkirjaan ja nyt sain vihdoin käytyä muistiinpanot läpi – Ja niissä olikin muuten selvittämistä, sillä olin pistänyt hintoja ylös Costa Rican coloneissa, Nicaraguan cordobissa, euroissa, Kanadan dollareissa ja USAn dollareissa. Huh, ei ihmekään jos oli vähän pää pyörällä budjetin suhteen sekä matkan aikana, että sen jälkeen. Teitä ajatellen muunsin kaikki hinnat tähän postaukseen sekä euroiksi, että USAn dollareiksi.

IMG_5806
Varoituksen sanaksi sanottakoon jo mitä tuossa aiemmin totesin; jokaisella on eri reissubudjetti. Omani ei taatusti ollut sieltä pienimmästä päästä, joten halvemmakin pääsee, mutta voisi noissa maissa kulkea huomattavasti isommallakin budjetilla, eikä olisi ongelmia tuhlata rahojaan. Tämä budjetti perustuu perussiisteihin kahden hengen huoneisiin omalla kylppärillä. Ilmastointikin taisi olla melkein joka yö, muistaakseni vain toisen yön Isla de Ometepellä olimme ison tuulettimen varassa (mikä olisi riittänyt aivan hyvin sekin).

Tätä postausta aloittessa en tiennyt mikä oli reissubudjettini, sillä en laskenut matkakuluja kuin vasta nyt. Tietysti jonkinlainen kuva minulla oli, koska olin varautunut paikallisella valuutalla jo ennen matkaa. Tällaisella kassalla ja alkuvalmisteluilla lähdin liikenteeseen:

IMG_6406
Lennot Ottawa- San Jose, Costa Rica $597 = €431

Costa Rican coloneita: 21 000 colonia eli $44.50 = €32

USAn dollareita: $300 = €217

Majapaikat oli tälle reissulle pitkälle varattu etukäteen, sillä emme halunneet kuluttaa vähäistä loma-aikaa majapaikan etsimiseen tai siitä stressaamiseen. Osa oli maksettukin etukäteen ja osa maksettiin vasta paikan päällä. Jos yöpyy dormeissa tai nukkuu vaikka riippumatoissa (tämäkin oli vaihtoehto parissa paikkaa, $3/ yö), niin pääsee huomattavasti edullisemmin. Minusta hinnat olivat etenkin Nicaraguan puolella kuitenkin hyvät laatuun nähden. Ainoa kallis hotelli oli Costa Rican lodge Liberian lähellä, josta suostuimme maksamaan vähän tyyriimmin, sillä halusimme rentoutua ja kerätä voimia seuraaviin päiviin. Laatu näkyi kyllä hinnassakin, eli niinhän se on että sitä saa mitä tilaa.

IMG_5636
Costa Rica majoitus per hlö:

San Jose, El Maragato: 1. yö: $21.35 = €17.35, reissun viimeinen yö: $19.60 =  €14.24 (sisälsi netin huoneessa)

Liberia, Cañon de la Vieja Adventure Lodge: $40.65 = €29.50 (sisälsi aamupalan + netin yleisillä alueilla)

Nicaragua majoitus per hlö:

Isla de Ometepe, El Tesero del Pirata $12.50 = €9 /yö (sisälsi netin yleisillä alueilla)

Granada, Hotel Terrasol: $26 = €19 (sisälsi aamupalan ja netin huoneessa)

2x San Juan del Sur, Hotel Pitahaya: $24.50 = €17.75/yö (sisälsi aamupalan ja netin huoneessa)

Majoituskulut yhteensä: $181.60 = €133.59

IMG_6376
Liikkuminen Costa Ricassa ja Nicaraguassa oli melko helppoa loppujen lopuksi. Paikallisia busseja kulkee hyvin turistipaikkojen välillä, tosin aikataulut ovat usein vähän niin ja näin. Bussiasemien sijainti taas on epäloogisuuden huippu useimmissa kaupungeissa, etenkin Costa Rican pääkaupungissa Costa Ricassa. Siellä on lukuisia bussiterminaaleja kirjaimellisesti ympäri kaupunkia, eri bussiyhtiöt menevät siis eri puolille kaupunkia. Muuten ihan toimivaa, kunhan ei tarvitse vaihtaa bussiyhtiöstä toiseen..Oletin, että hotellin respan poika olisi osannut neuvoa tien tai ainakin suunnaan varsin tunnetulle TransNica firman asemalle, mutta oletin väärin. Respa kyllä tiesi terminaalin nimen, mutta sijainnista se myönsi samantien, ettei tiedä yhtään missä se on. Onneksi oli Lonely Planet!

IMG_6272
Pidempiin, rajat ylittäviin bussimatkoihin otimme suosiolla suositellun bussifirman, jonka avulla rajanylitys olikin oikein simppeli. Olisimme voineet ottaa paikallisbussin Costa Rican rajalle, ylittää rajan kävellen ja ottaa Nicaraguan puolelta toisen paikallisbussin, mutta yhden bussin vaihtoehto kuulosti huomattavasti paremmalta ja suosittelen ehdottomasti tätä keinoa. Yritimme varata liput etukäteen Nicabus-firman sivuilta, mutta yrityksistä huolimatta se ei onnistunut. Jätimme lippujen oston paikan päälle ja onnistuihan se sekin, tosin vaati vähän suunnittelua, sillä lippuja voi ostaa vain Nicabussin toimistoista, joita on vain isoimmissa paikoissa. Eri liikkumismuotoja oli vaikka kuinka monta, ja olin kirjoittanut ainakin 97% niiden hinnoista ylös. En kuitenkaan listaa kaikkia kulkuvälineitä ja matkoja, koska siitä tulisi aika lista 😉 Tässä muutama esimerkki ja kokonaiskulut:

IMG_6390
Liikkumiskulut:

Taksi lentokentältä Costa Rican San Josessa: $30 = €21.75

Taksi Costa Rican Liberian bussipysäkiltä lodgelle (10km): $5 = €3.63/per suunta

Kyyti Nicaraguan Isla de Ometepe-saaren toiselta puolen takaisin hotellille (40-50min): $10 = €7.25 (kahvilan tarjoilijan soittama kyyti, kuka lie siskonkaimanserkunvaimonveli olikaan..)

Taksi Nicaraguan Rivasista San Juan del Suriin (noin 30- 45min): $4 = €2.90

Taksi Nicaraguan San Jorgesta Granadan hotellille (n. 2 tuntia, oltiin laiskoja eikä jaksettu ottaa kahta taksia ja kahta eri bussia) $20 = €14.50

Ilmastoitu bussi Costa Rican San Josesta Liberiaan (kesto reilu 4 tuntia) $6.39 = €4.63

Ilmastoitu rajat ylittävä TransNica bussi Nicaraguan Rivasista Costa Rican San Joseen (kesto 8-9 tuntia): $28 = €20

Ilmastoitu rajat ylittävä TransNica bussi Costa Rican Liberiasta Nicaraguan Rivasiin (kesto n.3 tuntia, lipun hinta on sama meneeko koko 10 tunnin matkan vai ainostaan osan siitä): $27 = €19.58

Lautta Nicaraguan Isla de Ometepelle $1.35 = €0.97

Kanabussi (vanha amerikkalainen täyteen ahdattu koulubussi) Nicaraguan SJDL:sta Rivasiin: $0.77 = €0.55

Kanabussi Nicaraguan Granadasta Rivasiin (keston n. 1h 30min): $1.75 = €1.27

Bussit, taksit, lautat sun muut kyydit yhteensä noin $176.88 = €128.28

2014-02-13 12.23.27
Eli ihan hyvinhän sitä sai rahaa tuhlattua lyhyeenkin reissuun, mutta jos joku ruudun toisella puolella miettii budjettia, niin pääsee kyllä halvemmallakin etenkin kulkemisten suhteen. Jos ottaisi kanabusseja koko ajan paikasta toiseen, niin säästyisi jo pitkä penni, mutta aikaa kuluisi enemmän ja kovin pitkää matkaa en kyllä niissä haluaisi ihan mukavuussyistä taivaltaa. Jos tämä reissu olisi ollut monen kuukauden Väli-Amerikan läpikulkumatka, niin olisi varmasti ollut kovin erilainen budjetti, mutta  pikkuisen rentoutumisloman budjetti oli tämmöinen. Tietenkin kuluja oli vielä lisää; syömiset, juomiset, muu ostokset, aktiviteetit ja niin edelleen.

granada hotel
Mutta niinkuin jo taitaa yleisessä tiedossa ollakin, Costa Rica on kalliimpi kuin naapurimaansa eli sinne suunnatessa kannattaa varata vähän tuhdimpi matkakassa. Rahan käytöstä vielä sen verran, että USAn dollareilla voi maksaa joitain juttuja, etenkin noita pitkien matkojen bussilippuja ja hotelleja. Kannattaa kuitenkin pitää mielesssä, että vaihtorahoina saat paikallista valuuttaa ja tämä on oiva keino höynäyttää matkaajia, jotka eivät äkkiseltään ole varmoja pitäiskö takaisin saada 300 vai 3000 colonia. Usein pääsee myös halvemmalla, kun käyttää paikallista valuuttaa sillä USAn dollareissa ilmoitetuissa hinnoissa on vähän turistilisää.

Saattaisit tykätä myös näistä

7 comments

Annika March 23, 2014 - 8:40 am

Muutamaa matkablogia seuratessa olen tajunnut, että olen ihan käsi, mitä tulee budjetin suunnitteluun. En ole ikinä suunnitellut reissubudjettia etukäteen tai sen enempää selvitellyt matkakohteen hintoja. Aina mennään ihan vaan “mutulla”. Näitä budjetti-postauksia on kuitenkin ihan hauska seurata ja ehkä näistä oppineena ens reissulla kirjaan vähän kulujakin ylös. Mulla ei meinaan ikinä ole mitään hajua kuinka paljon matkalla on rahaa mennyt.

Toi viimeinen kuva on muuten niin syötävän makea, että vois sopia täydelliseksi postikortiksi!

Reply
Annika March 23, 2014 - 8:53 am

Kiitos kaima! Tuo viimeinen kuva on meidän Granadan hotellista, sen parvekkeelta oli kyllä aika kivat näkyvät tuonne tulivuorelle 🙂

En minäkään kovin pennin päälle budjetteja suunnittele, mutta koitan rakentaa jonkinlaisen idean paljonko esim just bussimatkat, jotka tiedän taittavani, maksavat. Ja majoitus tietty, että tietää minkä verran niiden pitäisi maksaa ja milloin vedetään nenästä 😀

Reply
Maria March 23, 2014 - 9:40 am

Minä katselen ja suunnittelen kyllä yleensä jonkin verran että on edes jotain ideaa paljonko rahaa tarvitsee. Minä olenkin meidän perheen suunnitteluekspertti. Aina kun ollaan johonkin menossa minä tutkin ja hutkin ja mietin mikä olisi paras vaihtoehto. Kiva postaus!

Reply
Annika March 23, 2014 - 10:01 am

Kiitos Maria! Tutkiminen ja hutkiminenhan ovat matkasuunnittelun olennaisia osia 😀

Reply
Tiina, Kinttupolulla March 23, 2014 - 11:12 am

Tämähän oli hyödyllistä! Kiitos 🙂 Mä olen kova suunnittelija jo ihan senkin vuoksi, että meillä on niin pieni matkabudjetti. Silloin on pakko suunnitella ja varailla niitä halvimpia majapaikkoja etukäteen, jos haluaa nukkua kaikki yönsä neljän seinän sisällä parin luksusyön sijaan 😉 Olen jo suunnitellut, että meidän Costa Rican reissun huoneet sais maksaa kahdelle enintään parikymppiä…, eli voi olla että me sitten tutkitaan ne kaikkein kämäsimmät mestat 😀

Reply
Annika March 23, 2014 - 1:27 pm

Olepa hyvä Tiina, ihana että oli hyödyllinen postaus!! Kyllä vain, etenkin niukemmalla budjetilla kulkiessa saa suunnitellakin vähän enemmän. Costa Ricaa en hirveästi kiertänyt, mutta mitä hintoja katselin niin suht korkeita ne oli. Tosin katselin vain 2 hengen huoneita omalla kylppärillä, eli jos ei ole niin nuukaa oletteko dormeissa jne niin pääsette halvemmallakin. Eniten mietityttäisi turistialueet kuten Arenal tulivuori jne, niiden alueilla voi hinnatkin sitten pomsahtaa. Mutta eikun tutkimaan 🙂

Reply
Mari March 24, 2014 - 6:53 pm

Ihana ku oot näin organisoituneesti laittanut kaikki olennaiset hinnat ylös – mulla tais jäähä se lista ekan päivän kulujen jälkeen vähän satunnaisesti päivitetyksi 🙂 Ja tosiaan varmasti reissusta ois selvinny vielä niukemmallakin kengännauhabudjetilla kuin me, mutta eihän tuo kyllä loppuunsa tullut kovinkaan kalliiksi koko reissu – etenkin kun miettii mitä arvokkaita muistoja siitä jäi itelle ja muillekin jaettavaksi!

Ehkä sen San Jorgesta Granadaan otetun taksimatkan ois tosiaan voinu taittaa bussillakin (tosin silti taksi eka Rivasiin?), mutta toisaalta jäi kyllä mieleen se hupaisa taksikuski ja tummettujen ikkunoiden alas vekslaamiset aina poliisipartioiden kohdalla 😀

Reply

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.